Naložena smena bračnog para Tomić iz Visoke poslovne škole

Agencija za borbu protiv korupcije naložila је smenu bračnog para Tomić, koji već 16 godina suvereno vlada Visokom poslovnom školom.
Agencija za borbu protiv korupcije naložila је smenu bračnog para Tomić, koji već 16 godina suvereno vlada Visokom poslovnom školom u Novom Sadu.

Radovan Tomić je 12 godina u nekoliko mandata bio direktor Visoke poslovne škole, da bi ga 2013. godine nasledila njegova supruga Dragica Tomić, koja je i dalje na toj funkciji. Radovan Tomić je sada član Saveta škole.

Pre dve godine on je kao direktor i član Nastavnog veća izmenio Statut i uslove konkursa za izbor direktora. Statut je izmenjen tako da umesto pet, uslov na konkursu bude osam godina staža, a promenjen je uslov da kandidat može biti osuđivan. Jedino je njegova supruga ispunjavala te uslove i stoga bila izabrana na funkciju. Pored toga, dok je bio direktor, Tomić je doneo odluku da njegova supruga može neograničeno da koristi službeno vozilo, a odobravao je i službena putovanja širom sveta na koja su njih dvoje zajedno išli.

Zbog svega ovoga Agencija za borbu protiv korupcije vodila je protiv njega postupak zbog sukoba interesa i izrečena mu je preporuka za razrešenje sa funkcije, na koju se on žalio, te je sada u toku drugostepeni postupak, kaže za 021 direktorka Agencije, Tajana Babić.

"Ovaj funkcioner je povredio pravilo o sukobu interesa, pa je pored toga što je preporučeno njegovo razrešenje, u skladu sa zakonom konstatovano da su odluke Nastavnog veća, kojom je njegova supruga predložena za direktora, kao i odluka Saveta škole, kojom je odobreno korišćenje službenog vozila, ništavne", rekla je ona i dodala da Agencija vodi postupak i protiv Dragice Tomić, koji je pred okončanjem.

Ipak, Agencija može samo dati preporuku za razrešenje funkcionera, a kada rešenje o tome postane konačno, onda se upućuje inicijativa za razrešenje organu koji je nadležan, u ovom slučaju Pokrajinskom sekretarijatu za nauku i tehnološki razvoj. Kako za 021 objašnjava direktorka Agencije, kada su u pitanju visokoškolske ustanove, funkcioneri se često brane argumentima da je rad visokoškolskih ustanova autonoman i da odluke u njima donose kolektivna tela. "Ta argumentacija ne utiče na to da li postoji povreda Zakona o Agenciji, povreda je svakako postojala i oni jesu u sukobu interesa", rekla je Babić.

S druge strane, sekretar za nauku i obrazovanje Vladimir Pavlov za 021 priznaje da je o ovoj odluci Agencije saznao iz medija. On se slaže sa direktorkom da je prevelika autonomija visoko-školskih ustanova problematična, jer "Pokrajina sada u Savetu škole ima samo tri člana od njih 17, što je nedovoljno za kontrolu nad trošenjem državnih para".

"Za sve ovo vreme, Visoka poslovna škola je kazne za nepoštovanje odluka državnih institucija plaćala iz državne kase, što smatram da nije u redu. Sa ovom školom imamo veliki problem, a razne peticije stizale su nam iz samog kolektiva. To je zapravo jedina visokoškolska ustanova na teritoriji Vojvodine gde imamo akutni problem", priznaje Pavlov i kaže da će Pokrajina preko svojih inspekcija, a na osnovu odluke Agencije, uputiti rešenje školi o razrešenju bračnog para Tomić sa funkcija.

Međutim, problem je što ni Pokrajina, kao ni Agencija, nemaju egzekutivnu moć, što je već nekoliko puta došlo do izražaja kad je ova škola u pitanju. "To je veliki problem jer na ovaj način zakon može da se krši u nedogled", kaže Pavlov. On priznaje da je Pokrajina već imala niz razgovora i sa Ministarstvom, kako bi se pronašlo jedinstveno, sistemsko rešenje ovog problema.

Agencija za borbu protiv korupcije jedino može da pokrene prekršajni postupak protiv funkcionera koji krše Zakon o Agenciji i bivaju u sukobu interesa. A da li oni na kraju plate kaznu jer su kršili zakone ili ne, to niko ne može da zna, kažu iz Agencije. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Neverni Toma

    27.05.2015 11:14
    Podrska Tomicima
    Ne dajte se Tomici! Zlobnici hoce da vas sruse posle toliko godina mukotrpnog rada na uzimanju drzavnih sredstava, biranju destinacija za porodicna putovanja, prekidanju veza sa svim normalnim ljudima ukidanju stimulacija, pretpravanju obavezama, blacenju i omalovazavanju svih nepodobnih.

    Uvek ste bili i ostali najbolji - svi drugi su propalice, prosititutke, trovaci kadrova i kupci doktorata. Niko nema tako eminentne nagrade kao vi i niko nikada i nigde nece biti takvi naucnici.

    Niko kao vi nije umeo da ucini neradnicima, da skupi ljude koji nemaju ni znanja ni integriteta i da ih zadrzi toliko dugo u nekom kolektivu. Ti isti ljudi ne bi na nekom fakultetu ili u nekoj privatnoj firmi ostali ni 2min. Vecito su vam zahvalni na tome. Ako i ne vecito, sigurno dok ste tu... kad ne budete, isti ti ce sve reci o vama sto znaju.

    Zna se da je ceo svet protiv vas, svi su ljubomorni i drze vase vudu lutkice u svojim kabinetima. Ni ne stizu svojim poslom da se bave. Ipak zivimo u Srbiji i to mnogi koji hoce da vas smaknu zaboravljaju. Dugo cete vi jos vladati i nadam se i dobiti jos mnogo pohvala i nagrada za svoj rad.
  • 27.05.2015 08:55
    Sve se to zna,a ne moze se nista protiv ovakvog ponasanja.Ma nemoj, znaci ovi su jaci I od drzave? Imaju drzavu u drzavi? Ne zasmejavajte nas,sve se moze kada se hoce!
  • 27.05.2015 08:05
    tuga
    ima tu jos nesto penyioner im radi kao sef tehnicke sluzbe pa gde to ima

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti