Naloženo da se učenica izbačena iz Karlovačke vrati u tu školu

Iako je Karlovačkoj gimnaziji Prosvetna inspekcija naložila da učenicu, izbačenu jer je na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora, propraćene ružnim komentarima, vrati u tu školu, to se još nije dogodilo.
Iako je Karlovačkoj gimnaziji Prosvetna inspekcija naložila da učenicu, izbačenu jer je na Instagramu postavila fotografije nekoliko profesora, propraćene ružnim komentarima, vrati u tu školu, to se još nije dogodilo.

Prosvetna inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje naložila je mere Karlovačkoj gimnaziji kojima se praktično poništava odluka o isključenju učenice prvog razreda H.F. iz škole zbog toga što je na društvenoj mreži Instagram postavila fotografiju direktorke, koja je okarakterisana kao uvredljiva.

Iako je rok za sprovođenje te mere istekao 21. januara, devojčica još nije vraćena na nastavu. Kako kaže njen otac Josip F, direktorka gimnazije Slavica Šokica ne postupa po tom nalogu, iako je i upozorena. Napominje da mu je rečeno da je sledeće što će sekretarijat da izrekne naređenje, i da mu je neshvatljivo kako se direktorka oglušuje o naloge nadležnih.

"Od samog početka nije mi jasno kako isključenje iz škole može biti pedagoška mera, kako je to pokušano da mi se predstavi", kaže Josip F. za "Dnevnik". "Moja kćerka treba da bude kažnjena zato što se našalila na takav način s direktorkom škole jer to ne treba da radi s profesorskim kadrom, ali ne takvom sankcijom. U školi su direktorka i pedagog odmah zauzeli stav da je to uvreda za školu i da treba da bude isključena, čak su mi predlagali da je sam ispišem da je ne bi izbacili oni, pošto je to jednako štetno i za gimnaziju i za dete. I pored toga što je inspekcija osporila odluku o isključenju, moje četrnaestogodišnje dete i dalje trpi samovolju pojedinaca iz škole."

Direktorka Karlovačke gimnazije Slavica Šokica nije želela da komentariše nalog inspekcije dok se ceo slučaj ne okonča.

O isključenju H.F. iz gimnazije u javnosti se dosta polemisalo. Najčešće je izrečena sankcija ocenjivana kao preoštra za delo koje je devojčica počinila, tim pre što se sama javila da je to učinila i izvinila se direktorki.

U zapisniku pokrajinske inspekcije navodi se da "postoje propusti u primeni Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, odnosno u postupku procesuiranja sumnje na slučaj elektronskog nasilja učenika nad direktorom i jednim brojem nastavnika", kao i da tokom vaspitno-disciplinskog postupka nisu razmatrane olakšavajuće okolnosti, poput uzrasta deteta, njegovog ponašanja pre i posle događaja, primernog vladanja, visokih školskih postignuća, prihvatanja odgovornosti i kajanja.

O tom slučaju mišljenje je dao i pokrajinski ombudsman, koji podseća na obavezu škole propisnu zakonom da s učenikom koji na bilo koji način povredi obaveze, pojača vaspitni rad i da nijedna mera ne može biti izrečena ukoliko nisu preduzete prethodne neophodne aktivnosti.

  • 30.01.2015 18:42
    Tako je, lincujmo 14-godisnju odlicnu ucenicu zbog malo satire, i to van skole. Steta sto neko od karlovackih djaka ne pomene navike pojedinih profesorica, kao sto je dolazak na nastavu u alkoholisanom stanju. Neko lepo rece, istina najvise boli, zato je skola tako ostro reagovala.
    Plasi me kolicina bezgresnih ljudi ovde koji osudjuju devojcicu, takvi su u proslosti palili lomace.
  • Ima li ko pametniji?

    29.01.2015 23:34
    Zakasnela reakcije inspekcije i skolske uprave. Ja bih skolu zatvorio, pa im se takvi propusti vise ne bi desavali. Eventualno, drzati nastavu samo za ostecenu ucenicu, da se ublazi nastala steta.
  • Miroslav

    29.01.2015 10:47
    Anonimni, šta da ti kažem...
    Jedino čega se držim i u šta verujem je da mogu da očuvam porodicu i od svoje dece pravim sposobne ljude. Tuđe greške i probleme koji su po KPD, ili koji svoju afirmaciju traže u NGO, ne želim da branim a priori i da pametujem. Ovo DETE, ma koliko površno, pa čak i glupo bilo ( bez emotivne inteligencije) je u godinama kada se treba boriti za njega, sa 14 godina je vredno truda. Za vas ogrezle u stereotipnim razmišljanjima nisam zgodna meta, obično ste nedozreli.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti