Niko ne vodi računa o sirenama za uzbunjivanje u Novom Sadu

Novi Sad je pokriven sa tri vrste sirena za uzbunjivanje, ali ne postoji evidencija u kakvom su one stanju niti ko treba da vodi računa o njima.
Novi Sad je pokriven sa tri vrste sirena za uzbunjivanje u slučaju vanrednih situacija, međutim, ne postoji evidencija u kakvom su one stanju niti ko treba da vodi računa o njima.

U svetlu nedavnog obeležavanja godišnjice akcije "Oluja", kada su po nalogu Vlade u tačno utvrđeno vreme svugde morale da se oglase sirene za uzbunjivanje, u većem delu Novog Sada sirene se uopšte nisu čule. Novosađani su javljali da ništa nisu čuli na Limanu, delovima Novog naselja, Podbari i Detelinari.

S obzirom da sistem sirena i dalje postoji, a kako je "uzbunjivanje obaveštavanje o neposredno nastupajućoj ili nastaloj opasnosti u cilju zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara", postavlja se pitanje da li je u nedostatku sirena za uzbunjivanje u slučaju vanredne situacije ugrožena bezbednost Novosađana.

Naime, na teritoriji celog grada ima ukupno 59 sirena za uzbunjivanje i to 25 sirena koje se aktiviraju ručno, 18 sirena koje su radio vezom spojene na sistem za daljinsko aktiviranje i 16 sirena koje su žičanim putem spojene na sistem za daljinsko aktiviranje. Ali iz Gradske kuće za 021 potvrđuju da nisu sve ispravne.

"Prema poslednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za vanredne situacije u Novom Sadu, ustanovljeno je da su potrebne popravke na pojedinim sirenama u gradu, te će se stoga sredstva za njihovu popravku planirati u 2016. godini". Sve ovo ne bi bilo čudno da postoji podatak koje su tačno sirene pokvarene i koliko popravka košta da bi se one mogle i popraviti. Međutim, u Novom Sadu niko nije zadužen taj posao da obavi, a nadležnosti oko ovog dela javne bezbednosti mnogostruko su isprepletane i nejasne.

Prema objašnjenjima iz Uprave za vanredne situacije, civilna zaštita i sirene za uzbunjivanje su nekada pripadali nadležnosti narodne odbrane, ali se 2010. taj deo narodne odbrane priključio MUP-u i još uvek nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi kome pripada sistem za uzbunjivanje. Jasno je samo da Uprava za vanredne situacije ima nadležnost jedino da aktivira sirene po nalogu vrha države, dok lokalna samouprava ima nadležnost sa sistem za uzbunjivanje održava.

Prema podacima 021, poslednja popravka sirena u Novom Sadu desila se u toku 2012. godine, na osnovu ugovora zaključenog između Gradske uprave za komunalne poslove i preduzeća "Struja". Međutim, u ovom momentu Gradska uprava za komunalne poslove ne raspolaže tačnim podatkom o broju neispravnih sirena na teritoriji Grada Novog Sada. Stoga iz Gradske kuće opet prebacuju odgovornost na MUP.

"Članom 15. stav 1. tačka 12. Zakona o vanrednim situacijama, propisana je obaveza jedinica lokalne samouprave da nabavljaju i održavaju sredstva za uzbunjivanje u okviru sistema javnog uzbunjivanja u Republici Srbiji i učestvuju u izradi studije pokrivenosti sistema javnog uzbunjivanja za teritoriju jedinice lokalne samouprave. Shodno navedenom Grad Novi Sad, kao jedinica lokalne samouprave, nije dovoljno kompetentan za pružanje traženih informacija, u vezi tipova sirena i slično, te je potrebno da se povodom istog obratite Ministarstvu unutrašnjih poslova", kažu iz Gradske kuće.

Kako u budžetu MUP-a nisu planirana sredstva za održavanje sirena za uzbunjivanje jer oni smatraju da to nije njihova nadležnost, a gradske vlasti sa druge strane zauzimaju isti takav stav, ostaje nejasno do koje mere je ovim načinom ophođenja prema javnoj imovini grada ugrožena bezbednost njegovih građana. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Milan

    13.10.2015 18:17
    Nemojte ovakve vesti postavljati. Sad će da osnuju JKP "Sirene"
  • baba roga

    13.10.2015 14:45
    kao i sve u ovoj zemlji, niko ne zna ko je zasta nadlezan i ko o cemu treba da vodi racuna. uostalom, sta vise ovaj narod moze prepasti sem postara kad donese racune a novcanik prazan.
  • paa

    13.10.2015 14:28
    pitajte Pilipovica
    A sta ce nam sirene? Cemu su to koristile 1999. sem da izazivaju strah i stres medju gradjanjma? Jednom su cak greskom svirale RHB opasnost! Dokazano beskorisne i stetne po mentalno zdravlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti