Nova pretnja blokade plovnog puta na Dunavu

Dunav bi mogao za 15 dana da bude blokiran brodovima ukoliko uskoro ne dođe do razgovora gradskih vlasti sa nezadovoljnim radnicima preduzeća "Dunav grupa agregati".
Dunav bi mogao za 15 dana da bude blokiran brodovima ukoliko uskoro ne dođe do novog razgovora gradskih vlasti sa nezadovoljnim radnicima preduzeća "Dunav grupa agregati" i vlasnikom Dušanom Borovicom, kaže za 021 predstavnik radnika Novica Cvetković.

"Radnici nekadašnjeg Heroj Pinikja su nezadovoljni stanjem u preduzeću pošto već 20 minimalnih ličnih zarada ne dobijamo, što su troškovi za 10 ukrcavanja na brod. Sve je stalo i sve je zamrlo. Obraćali smo se Borovici, međutim on čeka da prođe unapred pripremljen plan reorganizacije i ako se taj plan usvoji, firma će početi da radi, a mi smo do tada bukvalno na ivici egzistencije", kaže Cvetković.

Od 300 zaposlenih trenutno polovina radnika dobija 60% od plate, dok preduzeće ostaloj polovini, svakome ponaosob, duguje između 500 i 600 hiljada dinara. Zdravstvene knjižice im nisu overene preko tri godine, a radni staž im nije upisan više od četiri godine.

"Ljudi jednostavno nemaju čime da dođu na posao. Oni moraju biti i do 15 dana na vodi, a da pritom nemaju od čega da žive jer se novac za ukrcavanje, takozvana hranarina, ne dobija redovno", kaže za 021 Cvetković.

Radnici su se danas okupili na neformalnom sastanku kako bi razmotrili šta im je činiti povodom situacije u kojoj su se našli. Odlučili su da sačekaju 15 dana kako bi pokušali da stupe u kontakt sa gradonačelnikom ili nekim drugim iz gradske uprave. Nakon ovog roka, ukoliko do sastanka gradskih vlasti, radnika i vlasnika kompanije ne dođe, radnici će biti prinuđeni na radikalnije poteze, kako bi ostvarili svoja radna prava.

Vlasnik Dušan Borovica, koji je pre šest meseci izašao iz zatvora zbog brojnih finansijskih malverzacija, izjavio je da bi ova firma teško opstala i da se nije našla u problemima, jer je većina zarade ostvarivana od iskopavanja šljunka i peska, a potražnja za ovim poslovima je opala za skoro 90%. "Samo kreditno zaduženje kompanije nije veliko, ali to trenutno baš i ne pomaže mnogo. Nadamo se da će pokretanje velikih projakata kao što je "Beograd na vodi" značiti mnogo i za našu kompaniju, jer imamo kapacitete koji bi zadovoljili potražnju za peskom i šljunkom za taj projekat", rekao je Borovica.

Nekadašnji "Heroj Pinki" je bio poznat kao uspešno brodarsko preduzeće, koje je pre krize zapošljavalo oko 440 radnika. (Gordana Ćosić)

  • -

    26.06.2014 16:59
    -
    blokirajte.
    ali tamo na spicu kada bagra isplovljava.
    rasirite i sajlu skuterasima
    to ce ih jedino strecnuti
  • rape

    26.06.2014 12:04
    Strucnjak
    "Nadamo se da će pokretanje velikih projakata kao što je "Beograd na vodi" značiti mnogo i za našu kompaniju, jer imamo kapacitete koji bi zadovoljili potražnju za peskom i šljunkom za taj projekat", rekao je Borovica."

    Sta ima da se nadas? Vodi firmu posteno i fer, ili idi na smetliste!
  • 26.06.2014 11:55
    da sam ja vlast ne bi bilo javasluka i ometanja drugih. Sedite odgovornima pred kuću ne dajte im da dišu, udavite ih kidnapujte im decu ostavite nevine gradjane na miru.Kakve veze imaju drugi sa njihovim problebom? Treba ih debelo kazniti za svu nastalu štetu da im se ne isplati pravljenje haosa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti