Novac sa konkursa sumnjivim organizacijama i gradskom savetniku

Novac obezbeđen za gradski konkurs za mlade, koji je mesecima kasnio, dobili su politički aktivni pojedinci, nevidljive organizacije, ali i savetnik u Gradskoj upravi za saobraćaj.
Novac obezbeđen za gradski konkurs za mlade, koji je mesecima kasnio, dobili su politički aktivni pojedinci, nevidljive organizacije, ali i savetnik u Gradskoj upravi za saobraćaj.

Kako pokazuju rezultati konkursa, novac su dobili, osim političkih aktivista kako vladajućih, tako i opozicionih stranaka, i pojedinci na platnom spisku u Gradu. Međutim - bez direktnog sukoba interesa.

Primer je udruženje građana Institut za bezbednost u saobraćaju, koje je dobilo 200.000 dinara za projekat "Biram bezbedno za saobraćaj", iako je predsednik udruženja Slaven Manović u isto vreme član Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima Novog Sada. Grad praktično daje novac čoveku koji je na savetodavnoj funkciji angažovan u drugom gradskom sektoru, ali on ne vrši javnu funkciju i nije na spisku funkcionera. U Agenciji za borbu protiv korupcije kaže za 021 da u ovom slučaju ne mogu da se izjasne da li je došlo do sukoba interesa.

Premda se sastav Saveta nalazi na sajtu ove gradske uprave, a jasno je kada su članovi odabrani, za 021 u Gradskoj kući ni nakon nekoliko dana nisu dostavili najažurniji spisak savetnika, na kojem je i predsednik pomenute NVO.

Osim ovih nelogičnosti u dodeli novca iz budžeta, javljaju se i udruženja koja nemaju mnogo iskustva u radu sa mladima, a polemiku je među udruženjima koja se bave ovim temama pokrenulo prisustvo i nekoliko verskih i nevidljivih organizacija.

Naime, o pojedinim udruženjima nemoguće je pronaći ni bliže podatke jer nemaju sopstvene sajtove, kao ni aktivne društvene mreže. Organizacija kojoj je poveren monitoring realizacije odobrenih projekata dobilo je 800.000 dinara da ih prati do kraja godine, do kada je rok za njihovu realizaciju, što je zapravo najniža suma dodeljena za ovaj posao poslednjih godina.

Predstavnici nevladinih organizacija i ranije su skretali pažnju na to da postupak nije sasvim korektan. Naime, kako je 021 i ranije pisao, kasnilo se sa raspisivanjem, a potom i sa objavom rezultata konkursa, a prema rečima Slavice Ranisavljev iz Udruženja za društveni aktivizam mladih, konkurs je izgubio smisao i brojne organizacije neće moći da ispune ono što su planirale do kraja ove godine. Sredstva koja su im dodeljena, a ne budu utrošena, moraju da se vrate u budžet Grada.

"Oni su 30. jula raspisali konkurs i trajao je dve nedelje. Zaključen je 15. avgusta i od tada ništa, prošlo je bilo dva meseca i nije bilo rezultata. Mi smo planirali da naši projekti traju bar četiri meseca i sada moramo da ih skraćujemo bar duplo", kaže Ranisavljev i dodaje da nije poenta Lokalnog akcionog plana da se sve aktivnosti za animiranje ionako pasivnih mladih zguraju u dva meseca, već da se kontinuirano, u toku četiri godine, ispunjavaju svi navedeni ciljevi.

Mladima će se sada na gomili nuditi sadržaji koji mogu da se ostvare uglavnom u zatvorenom prostoru, s obzirom na to da niko neće realizovati projekte na otvorenom u novembru i decembru.

"Obezvredili su ovaj konkurs. Obično se daju neke smernice za apliciranje kada se piše konkurs, ali nisu nam ni to dali. Oni su samo naveli sve ciljeve LAP-a kao teme, iako bi ti ciljevi trebalo da su se raspoređivali na četiri godine kako se projekti ne bi ponavljali - i to je poenta. Oni očigledno nisu imali dovoljno vremena da odrade posao kako treba, ima mnogo grešaka u koracima", objašnjava Slavica Ranisavljev.

Da možemo, ponovo bismo novac dali za kandidaturu

Da ima grešaka smatra i Član gradskog veća za omladinu Predrag Svilar, koji za 021 kaže da je konkurs za mlade kasnio zbog - drugih prioriteta. Kako je 021 već pisao, priča o mogućnosti da se Novi Sad kandiduje za Evropsku prestonicu mladih počela je u junu, a iznenadila je i čelnike grada. Oni su bili zainteresovani da Novi Sad aplicira, ali je za to potrebno uplatiti ogromnu sumu od čak 15 miliona dinara, koja nije ranije predviđena već projektovanim budžetom. Zbog toga, kaže Svilar, Grad je odlučio da uzme deo novca koji je bio na raspolaganju - iz kase namenjene omladini za LAP.

"Da li je interes grada ili nije da konkurišemo za omladinsku prestonicu? Ja mislim da jeste. Pokazalo se da je naša aplikacija više nego uspešna, jer je Novi Sad u neverovatnoj konkurenciji ušao u prvih pet gradova kandidata, a ima velike šanse da pobedi. Ako i ne pobedi ove godine, u roku od godinu - dve će sigurno", kaže on i dodaje da je Grad izmenio i odluku kojom se reguliše isplata novca preko konkursa, kako bi Egzit fondacija, koja je vodila kandidaturu, dobila novac brže.

"Pošto su rokovi za apliciranje isticali krajem aprila, upotrebili smo sredstva iz budžeta za LAP, jer da nismo, bili bismo odbijeni. Dogovorili smo se da putem rebalansa sve nadoknadimo i sva sredstva su vraćena. Tek tada smo stekli prava za raspisivanje konkursa za LAP", kaže Svilar. Predstavnici NVO su još u julu tvrdili da je Grad vršio pritisak na njih da podrže Egzit fondaciju i kandidaturu za EPM 2018, o čemu možete da čitate OVDE.

Pošto je konkurs raspisan i zatvoren, komisija određena za evaluaciju imala je rok od dve nedelje da razmotri prijave i donese odluku, ali ona to nije učinila u roku. Naime, rezultati su objavljeni tek 20. oktobra, ali Svilar smatra da kašnjenje nije iznenađujuće.

"Mislim da je tako svake godine i taj rok nikad nije bio ispoštovan. To nije opravdanje, ali bilo je i formalno-pravnih situacija u gradskoj vlasti koje su dovele do kašnjenja. Kad bismo ponovo bili u istoj situaciji da biramo između kandidature grada za prestonicu ili kašnjenje u konkursu, podržao bih kandidaturu", iskren je Svilar.

Ne može konkurs bez politike

Na pitanja o situaciji u kojoj je savetnik u Gradskoj upravi za saobraćaj, Svilar kaže da ne zna da je pomenuti na čelu udruženja koje je dobilo novac, a dodaje da politička pripadnost nije bila merilo za raspoređivanje sredstava. "Lično sam ponosan na komisiju što je opredelila u istoj godini novac tako različitim stranama. Zašto bismo nekome otežavali zato što je verska organizacija ili član partije? Da li je moguće napraviti konkurs gde nemate ljude koji su politički angažovani? Pritom ovde ima i stranaka koje nisu iz vladajuće koalicije. Sam faktor da je neko politički angažovan ne treba da bude razlog da budete primljeni ili odbijeni, ovde imate i ljude koji se apsolutno ne bave politikom", smatra on.

Inače, ako organizacije ne uspeju da realizuju sve planirano i ostane višak novca, postoji mogućnost da se aktivnosti nastave sledeće godine. Kako obećava Svilar, nije moguće prenošenje neutrošenih sredstava u narednu budžetsku godinu, ali jeste moguće dodeliti budžetu sektora omladine iznos uvećan za onoliko koliko je novca ostalo nepotrošeno. Taj iznos bi bio oduzet od sektora sporta.

Lokalni akcioni plan je najbitniji strateški dokument namenjenim mladima u gradu. Obuhvata nekoliko ključnih oblasti za animiranje mladih u roku od četiri godine, a trebalo bi da ga sprovodi Kancelarija za mlade. Novi Sad trenutno nema Kancelariju za mlade, pa je ovaj posao prebačen direktno na gradsku upravu.

U međuvremenu, krajem novembra će se znati koji grad je nova prestonica mladih, te šta će Novi Sad dobiti ukoliko to i postane. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • Kili

    27.10.2015 19:32
    Nemanjica i Viktorijica iz up za saobracaj poznati jos i kao 15% i sve moZe
    Slaven drugar sa clanom veca za saobracaj
  • 27.10.2015 17:17
    @Jelena
    Naravno da je prioritet kad je najveci projekat, dovodi najvise ljudi, samim tim i najvecu zaradu, helloooouuu? I treba ga gurati sto vise jer je brend Srbije.
  • Kica

    27.10.2015 17:14
    Podrska
    Kandidaturi za prestonicu Evrope! Ovaj grad to zasluzuje, bez obzira ko je iza toga, Novi Sad je kulturan grad oduvek, i to ce i biti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti