Novi Sad dobio prvu licenciranu firmu za pružanje pomoći u kući

"Felix Domus" je prva privatna firma u Novom Sadu koja poseduje licencu za pružanje usluga pomoći u kući za odrasle i starije osobe.
"Felix Domus" je prva privatna firma u Novom Sadu koja poseduje licencu za pružanje usluga pomoći u kući za odrasle i starije osobe.

Samo neke od usluga koje pružaju obučene osobe su pomoć u svim kućnim poslovima i oko ishrane, podrazumevajući spremanje, nabavku, namirnica, kuvanje, plaćanje računa, zatim pomoć oko lične higijene, što uključuje presvlačenje, higijenu postelje, pomoć oko kupanja, šetnju i pomoć pri kretanju, kao i nabavku  lekova i nadgledanje uzimanja istih, ali i primenu saveta propisanih od strane kvalifikovanih medicinskih stručnjaka. Takođe, "Felix Domus" pruža i uslugu pozivanja lekara, fizioterapeuta ili medicinske sestre u kućne posete po potrebi i želji korisnika ili pomoć pri odlasku u njihovu ordinaciju.

Kako za 021 objašnjava direktorka firme Ivana Kovačević, neke starije osobe nemaju potomke, ili im deca žive na velikoj udaljenosti, a ipak ne žele da napuštaju svoju kuću, te je ovakav vid pomoći veoma koristan. "Mi razumemo njihovu potrebu da ostanu u svom domu i da se najlepše i najkomfornije osećaju u svojoj kući. Dom je deo naše ličnosti, centralno mesto naših najdražih trenutaka, uspomena, deo našeg identiteta. Kada ostarimo, napuštanje doma može za nas predstavljati gubitak identiteta, gubitak oslonca i osećaja sigurnosti. Nekada je dovoljno malo pomoći da starije osobe mogu da nastave da žive u svom domu, sačuvaju svoje dostojanstvo i da se ne osećaju usamljeno, bespomoćno i napušteno", objašnjava ona.

Kako dodaje, važno im je i da osobe kojima pomažu, (bez obzira da li su starije ili mlađe osobe sa ograničenom mogućnošću da se kreću ili samostalno o sebi staraju), budu uključene i u društveni život i zato postoji mogućnost da se povremeno za njih organizuju čajanke, druženja, edukativne, rekreativne i zabavne aktivnosti

"Za one koji žive u inostranstvu, ili u drugom gradu, a potrebna im je pomoć u kući za roditelje, osim redovne e-mail komunikacije možemo omogućiti i njihovu direktnu komunikaciju sa roditeljima putem Skype ili Viber aplikacije", dodaje Ivana Kovačević. Najbitnije je istaći da "Felix Domus" uslugu prilagođava klijentima, koji biraju šta im od ponuđenih aktivnosti odgovara, a zajedno prave lični plan usluga, koji će biti prilagođen željama korisnika, potrebama i mogućnostima.

Kako objašnjavaju u Felix Domus-u, pomoć u kući pružaju gerontodomaćice (negovateljice-domaćice) koje su završile obuku za pružanje usluge pomoć u kući. "One su vredne i brižne osobe, koje razumeju da su razgovor i topla reč za klijente neprocenjivi", ističe Kovačevićeva.

Vreme dolaska gerontodomaćica i broj sati se individualno planiraju sa svakim klijentom. Nekome je dovoljno da mu gerontodomaćica dolazi dva puta nedeljno po dva sata, nekom je možda potrebna svaki dan po dva sata ujutru i sat uveče, nekom  po četiri ili osam sati dnevno. Ponekad je potrebno da gerontodomaćica dolazi u vreme vikenda, praznika ili kada su članovi porodice na godišnjem odmoru, a sve je to izvodljivo u dogovoru sa Felix Domusom. Rad gerontodomaćica koordinira i nadzire visokobrazovana osoba sa licencom za rad na stručnim poslovima u oblasti socijalne zaštite, koja će biti dostupna telefonom ili lično, kako bi bili sigurni da su sve aktivnosti, kvalitet i način rada usklađeni sa ličnim potrebama i propisanim standardima.

"Mi imamo razvijene procedure za rad, koje su u skladu sa standardima koje propisuje Zakon o socijalnoj zaštiti i prateći podzakonski akti. Za svakog klijenta pravimo individualni plan, koji najviše odgovara njegovim željama, mogućnostima i potrebama. Povremeno ćemo raditi internu evaluaciju kako bismo proverili kvalitet rada i zadovoljstvo klijenata", dodaje Kovačevićeva.

Za uslugu može da se javi starija ili odrasla osoba kojoj je potrebna pomoć, bračni partner/ka, neko od njihovih srodnika, prijatelja, komšija, ustanova, a pre svega njihova deca koja procene da im je neophodna pomoć za roditelje.

Svakog dana od od 9 do 19 časova možete se javiti na brojeve 063 69 58 63 ili 064  291 40 94, a od 15 do 17 sati na 021 451 165. Takođe i mejlom office@felixdomus.rs, a ekipa dolazi  kod vas na adresu. Možete posetiti Felix Domus u periodu od 15h do 17h u kancelariji radnim danima na adresi Trg Mladenaca 5, a ostale informacije možete saznati i sajtu ove firme.

  • Dobrila Bjelica

    28.09.2016 01:12
    Svaka čast za ideju! Imaćeš sigurno dosta posla! A verujem u celokupan kvalitet! Promovisaću te! Proširi i na prigradsska naselja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti