Novi Sad inicira bolje finansiranje osnovnih i srednjih škola

Grad Novi Sad inicirao je izmenu Pravilnika o finansiranju osnovnih i srednjih škola zbog spornih odredbi u drugom delu ovog republičkog akta.
Grad Novi Sad inicirao je izmenu Pravilnika o finansiranju osnovnih i srednjih škola zbog spornih odredbi u drugom delu ovog republičkog akta.

Kako za 021 kažu u Gradskoj upravi za obrazovanje, pravilnik je neprimenjiv jer ne predviđa da lokalne samouprave finansiraju određene troškove poput održavanje higijene, prevoz i medicinske usluge u školama, što bi trebalo da bude predviđeno u republičkom budžetu za 2016. godinu.

Gradska uprava za obrazovanje Novog Sada i Sekretarijat za obrazovanje Grada Beograda održali su prošle srede zajednički sastanak na temu nemogućnosti primene Pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje osnovnih i srednjih škola. Problem je, kažu za naš portal u Gradu, nastao kod drugog dela ovog Pravilnika, koji se odnosi na kriterijume za određivanje visine materijalnih troškova i njihove namene, a koja lokalne samouprave obezbeđuju za funkcionisanje osnovnih i srednjih škola. Ti materijalni troškovi škola, između ostalog, uključuju: električnu energiju, vodu, grejanje, sredstva za čišćenje, iznošenje smeća, investiciono održavanje itd.

Dva grada su usaglasila tekst inicijative koju će potpisati gradonačelnici, a potom uputiti ministarstvima prosvete i finansija.

"Inicijativom se predlaže da ministarstvo prosvete odloži primenu određenih odredbi u pomenutom Pravilniku koje su sporne, jer njima, za razliku od ove godine, nije predviđeno finansiranje troškova poput održavanja higijene, prevoza, kompjuterskih usluga, medicinskih usluga, materijala za posebne namene i slično. Predlog je da ministarstvo razmotri sporne odredbe i da navedena merila definiše u saradnji sa predstavnicima jedinica lokalne samoprave", poručuju za 021 iz Gradske uprave za obrazovanje.

Čelnici Beograda ovim povodom napomenuli su da drugi deo Pravilnika ne prati potrebe škola jer datira iz 1993. godine, dok je prvi deo ovog akta izmenjen početkom ove godine.  Takođe, Ministarstvu finansija se predlaže da u svom Uputstvu za pripremu budžeta za 2016. godinu predloži da se za oblast obrazovanja za narednu godinu predvidi isti iznos novca i za iste namene kao u 2015. godini.

Inicijativu će, veruju u Gradu, podržati i drugi gradovi i opštine u Srbiji, s obzirom na to da se svi susreću sa istim problemom, a to je nemogućnost primene Pravilnika, budući da ne predviđa finansiranje pomenutih troškova. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • 23.11.2015 09:03
    Malo svakdašnje soli
    Ako popravite kamere koje održava Informatika,
    možda budemo saznali ko nam krade decu.
    Imamo svoje sumnje, jer su to određena deca sa određenog mesta - koja slobodno ulaze u škole glumeći učenike, ali to ne smem napisati zbog "svetosti" tog mesta, koje je u socijalizmu imalo svoju ulogu, a sada prima isključivo osuđivane maloletnike iz Beograda, jer tamo nema mesta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti