Novi Sad izgubi godišnje 10 miliona evra na smeću

Zbog neadekvatnog recikliranja otpada Novi Sad godišnje izgubi 10 miliona evra potencijalne zarade, tvrde aktivisti za očuvanje životne sredine.

Zbog neadekvatnog recikliranja otpada Novi Sad godišnje izgubi 10 miliona evra potencijalne zarade, tvrde aktivisti za očuvanje životne sredine.

Naime, svakoga dana 400.000 Novosađana izbaci u proseku 500 tona smeća, što godišnje iznosi 180.000 tona.

Većina tog otpada završi na deponiji, zagađujući zemljište, vazduh i vodu.

U JKP "Čistoća" tvrde da materijalni gubici nisu toliko visoki, te da je Novi Sad, prvi na Balkanu, još 2002. godine na gradskoj deponiji instalirao postrojenje za odvajanje otpada. - Tamo radnici ručno izdvajaju korisne sekundarne sirovine, koje se dalje presuju, baliraju i namenjene su dalje za plasman odnosno prodaju sirovina - kaže Sofija Mitrović iz "Čistoće".

  • Sale NS

    18.09.2013 12:43
    Nije ni čudo !?
    Sadašnji direktor JKP ČISTOĆA prethodno je bio pomoćnik za ugostiteljstvo u nekadašnjem delu EV koji se zove OIU, a na to mesto se kvalifikovao jer je prethodno prodavao vino po restoranima i kafićima. Njegov prethodnik bio je geograf a predprethodnik, koji je bukvalno sahranio firmu, a kojeg više niko i ne pominje, prethodno je radio u nekoj toplani ... Kako onda da štima čistoća u gradu poput Novog Sada ?
  • 18.09.2013 12:38
    Na zapadu je obavezno da recimo praznu limenku od sardine odlozis u jedan kontejner, obojeno staklo u drugi, "belo" staklo i treci, prazne baterije u cetvrti, papir u peti, plastiku u sesti, tetrapak ambalazu od mleka i sokova u sedmi, praznu ambalazu u kojoj se nalazila kucna hemija u osmi kontejner i tako redom. Ko je u Novom Sadu spreman da tako sortira svoj kucni otpad? Jedva nas je zakon prisilio da vezujemo pojaseve u kolima. Kada bi sada neko uveo pravilo sortiranja otpada po kontejnerima vise od pola grada bi se pobunilo da je to gubljenje vremena, da njemu niko ne moze da naredi sta da radi sa praznom limenkom i baterijama, gde je tu demokratija i slicno. Na zapadu te bre prvi komsija prijavi ako u kontejner za papir ubacis kartonsku kutiju jer postoji i poseban kontejner za karton. U roku od odmah dolazi komunalna i naplacuje kaznu. Ako neces da platis udari ti administrativnu zabranu na platu a ako nisi zaposlen kaznu napaltu prvom clanu domacinstva koji je u radnom odnosu. Ako niko ne radi kazna stoji i kamate se gomilaju. Tamo nema one fore da kazna moze da zastari, kada tad ces je platiti. Makar kada umres pa ce naplatiti kroz ostavinsku raspravu.
  • -

    18.09.2013 08:47
    -
    aman, ovu kampanju smo vec prosli.
    zar moramo opet?

    i tapsace blam je postalo blam

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti