Novi Sad jedini ima registar ukradenih predmeta

Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji ima registar ukradenih stvari, a koji je prvobitno trebalo da bude registar ukradenih bicikala.
Novi Sad je jedini grad u Srbiji koji ima registar ukradenih stvari, a koji je prvobitno trebalo da bude registar ukradenih bicikala.

Kako 021 saznaje, registar postoji već dve godine i umesto da to bude samo registar ukradenih bicikala, ideja je proširena na sve predmete, jer se, kako kažu u policiji, "ne kradu samo bicikli već raznorazni predmeti". "Naša iskustva pokazuju da građanima nije toliko bitno ko im je određeni predmet ukrao, niti šta će biti sa tom osobom, već im je najbitnije da im se ukradeni predmet vrati", kaže za 021 Dejan Drobnjak, predstavnik policije zadužen za bezbednost u zajednici.

Tendencija policije je da ovakvi registri postoje i u ostalim gradovima i opštinama u Srbiji zbog toga što se često dešava da se predmet ukrade u jednom gradu i odmah iznese iz njega, nakon čega mu se najčešće gubi svaki trag.

Drobnjak objašnjava kako registar funkcioniše. "Kada dođe do izvršenja krivičnog dela, građani treba to da prijave policiji. Tokom uzimanja podataka o nestanku određenog predmeta, svi podaci se unose u pomenutu bazu i onda naknadno, prilikom rutinskih kontrola, pretresa ili rada policije na terenu, policija proverava na licu mesta da li se radi u ukradenom predmetu ili ne", rekao je on.

On otkriva da Novosađani najčešće prijavljuju nestanak mobilnih telefona, bicikala, ili automobila, ali da ima puno onih koji prijavljuju nestanak šahta, motornih testera, bušilica, alata iz automobila i mnogih drugih stvari.

Na godišnjem nivou se putem ove baze podataka nađe između 40 i 50 nestalih predmeta, a pretpostavke su da bi ih bilo mnogo više ukoliko bi baze postojale i u drugim gradovima, jer bi i pronalaženje bilo lakše. Registri ukradenih predmeta su u fazi izrade u ostalim gradovima Srbije i čeka se na njihovo umrežavanje.

  • don

    03.05.2015 06:36
    registar
    prikladnije bi bilo taj ragistar nazvati registrom indijanaca u rezervatu,jer šta je drugo postala ova Srbija,ako ne rezervat ,u kojem najbolje žive oni nepošteni!
  • 30.04.2015 07:40
    čemu to služi, a još i ne radi
    Gde mogu da vidim spisak, da vidim da li se i moj stilo nalazi na spisku. Klasična priča, ukradeno vozilo, znaju ko su lopovi, ali ne mogu da ih uhvate na delu??? Da li su i za razbijene izloge pekara po NS nekoga uhvatili na delu??? Nisu, ali to je bila prilika da se slikaju ministri!!!
  • 29.04.2015 14:27
    kradu po stanovima
    Samo zbog notebook-a upadaju u stan... Kradja kompjutera ili telefona bi trebalo mnogo strozije da se kaznjava nego druge masine i uredjaji zato sto cesto podaci u memoriji mogu imati licnu vrednost vecu od uredjaja. Minimum 10 puta vrednost uredjaja ili 2 godine zatvora.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti