Novi Sad nema ni jedan opremljen park za šetanje pasa

Ni jedna zelena površina u Novom Sadu nije adekvatno opremljena za istrčavanje pasa, iako je za to predviđeno čak deset gradskih površina.
Ni jedna zelena površina u Novom Sadu nije adekvatno opremljena za šetanje i istrčavanje pasa, iako je gradskom odlukom za to predviđeno čak deset gradskih površina.

Odlukom o držanju domaćih životinja utvrđene su površine koje su predviđene za istrčavanje i šetnju pasa, a takođe doneti su i propisi kako vlasnici pasa treba da postupaju prilikom šetanja svojih kućnih ljubimaca.

Safet Cucak, predsednik Udruženja za zaštitu životinja i životne sredine "PAN Novi Sad" ocenjuje da, osim što su postavljene table sa obaveštenjem za šta površine služe, ništa drugo nije urađeno da bi se one privele nameni. On za 021 ističe da je urgentno da se konačno pristupi osposobljavanju ovih površina, jer su sve češći incidenti i problemi koji vlasnici pasa imaju sa sugrađanima.

"Problem je što nije ograđen prostor i dolazi do mešanja pasa, dece i ljudi, a nisu svi ljubitelji životinja. Psi se često agresivno ponašaju ako ih ljudi teraju od sebe. Takođe, pas voli da vrši nuždu u pesku kojeg najčešće ima na dečijem igralištu. Jasno vam je kakve sve vrste zaraza mogu da se dese", objasnio je Cucak.

Po njegovim rečima, jedino što se od propisa iz gradske Odluke poštuje je kažnjavanje i sankcionisanje vlasnika pasa koji ne poštuju propise, a kazna u proseku iznosi 5.000 dinara, dok u isto vreme ti isti vlasnici pasa nemaju prostor gde bi na adekvatan i propisan način šetali svoje ljubimce. Jedan od parkova gde je ovaj problem uočljiv je Limanski park, gde postoji deo obeležen za šetnju kućnih ljubimaca, ali on nije ograđen i u veoma je lošem stanju, izrovan i blatnjav.

"Pomenutom Odlukom nije predviđeno da te površine za šetnju i istrčavanje pasa budu ograđene i Zelenilo je trenutno u pregovorima sa Gradom da se ovih deset površina ograde i bolje i detaljnije održavaju. Rezultat razgovora ide u pravcu rešenja tog problema, ali je potrebno i obezbediti sredstva za realizaciju konačnog rešenja", kaže za 021 Ivan Nožinić iz "Gradskog zelenila".

I Udruženje "PAN Novi Sad" pokrenulo je inicijativu za konačno rešenje ovih problema i poslalo ga svim nadležnim preduzećima. Odgovor je, kažu, stigao od Komunalne policije i Zoohigijene koji podržavaju inicijativu, dok se iz kabineta gradonačelnika još čeka odgovor. Krajnji cilj je da se ovaj problem trajno reši kao što je to u Beogradu.

foto: Izgled ograđenog šetališta u Beogradu

Dok se to ne reši, površine za šetanje pasa u Novom Sadu za sada ostaju samo "privremeno uređene". (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • 29.07.2014 16:17
    za saa
    o, pa nisu to psece fekalije. kamo srece...
  • NOVOSADJANKA

    29.07.2014 14:17
    Razmislite...
    Prethodni tekst o prebijanju zaostalog sticenika od strane vaspitaca ima 5 komentara,a tekst o parkovima za pse 41 komentar!I to uglavnom negativnih od strane mama i tata kojima najveci problem u ovom drustvu predstavljaju pseca g..na!Toliko o njihovoj inteligenciji i brizi za dobrobit deteta!
    Najveci problem je sto ce mama morati u pauzama izmedju serija,kafenisanja,a ne vaspitanja deteta morati da opere ovo organsko smece jednog zivog bica!Vise puta sam videla kako mame bacaju pune pelene u grmlje!
    P.S.Ja sakupljam ono sto moj pas "istovari",kako neko kaze!
  • Sale

    29.07.2014 13:32
    @НиколаНС
    Bravo majstore! Ja volim pse, macke, miseve... sve zivotinje ali bas iz ljubavi prema istim ne bih nikad ni jednu jedinu drzao u stanu gde joj mesto nije. Svaka ti cast majstore.
    Tvoja recenica:
    "...искомплексирани никоговићи који нису у стању да нађу сродну душу, него своју себичност сакривану иза мучења малих животиња"

    Vrlo vrlo je neprijatna ali, na zalost, potpuno tacna.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti