021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
Auto Continental
6
Vesti • 09:34 > 05:24 02. 09. 2010.

Novi problemi u školi "Jovan Dučić"

skola_Jovan_Ducic

Prosvetna inspekcija će preispitati rad Školskog odbora, izbor direktorice Osnovne škole "Jovan Dučić" u Petrovaradinu, Slavice Ristić, te suspenziju nastavnika fizičkog u toj školi, Marka Grgurovića.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, nije mogao da za Radio 021 potvrdi do kada će to biti učinjeno, ali kaže da pokrajinska inspekcija ovim povodom očekuje izveštaj gradske, te da se nakon toga mogu očekivati eventualne mere. "Pokrajina se uvek konsultuje oko složenih problema s republičkim ministarstvom. Ta linije trenutno savršeno dobro hoda i ako inspekcija mora da donese neke mere, to se jako dobro odvaže", kaže pokrajinski sekretar za obrazovanje.

Osveta i politički pritisak?

Inače, nastavniku fizičkog u petrovaradinskoj Osnovnoj školi "Jovan Dučić", Marku Grguroviću, preti otkaz. On je uoči izbora nove direktorice suspendovan zbog navodnog napada na jednu učenicu, ali tvrdi da nije reč ni o kakvom napadu, već oduzimanju mobilnog telefona, jer ga je učenica koristila za vreme nastave.

borko_ilicNakon što ga je suspendovala tada aktuelna direktorica škole, Dušanka Nalić, nastavnikov prigovor usvojio je Školski odbor. Međutim, ovim slučajem će se tokom septembra pozabaviti nova direktorica Slavica Ristić, koja kaže da joj je Školski odbor vratio predmet, jer nema pravo odlučivanja.

Zbog toga, ali i činjenice da je nastavnik Marko Grgurović ostao bez časova u ovoj školi, predsednik Gradskog odobra Demokratske stranke Srbije, Borko Ilić, smatra da je reč o osveti nove direktorice svom protivkandidatu prilikom izbora za direktora, odnosno o političkom pritisku stranaka na vlasti, na osnovu kojeg je došla do funkcije. U prilog tome idu pretnje članovima Saveta roditelja i Školskog odbora, tvrdi Ilić. "Ako imate ljude koji su u školskim odborima, a koji su zaposleni u javnom sektoru, na njih je nažalost najlakše vršiti pritisak u uslovima kada se svakodnevno ostaje bez posla", kaže Ilić.

Pokrajinski sekretar za obrazovanje, međutim, sumnja da je na članove Školskog odbora u ovoj školi izvršen politički pritisak prilikom glasanja, odnosno izbora nove direktorice, jer su o ovim odborima u većini predstavnici roditelja i školskog kolektiva. "Ako je uspela neka partija da svih devet članova negde progura, onda svaka čast", kaže Jegeš i dodaje da kada primeti da je bilo nepravilnosti ne daje saglasnost na izbor direktora, već da u tim slučajevima traži ponovno izjašnjavanje školskog odbora.

jeges_i_djukicDa prilikom izbora Slavice Ristić, nije bilo nepravilnosti smatra i član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, Milan Đukić. "Kada postoji takav problem, onda se sindikalna organizacija, kao što je to u nekim slučajevima bilo, izjasni o tome. Tako da ne vidim da je bila ta vrsta problema", kaže Đukić i dodaje da će inspekcijski organi preispitati rad kako direktorice, tako i Školskog odbora.

Direktoricu napadaju jer zavodi red?

A osim pretnjom otkazima, članovima Školskog odbora navodno je prećeno i tako što im je rečeno da će, ukoliko ne podrže izbor nove direktorice, njihova deca trpeti posledice u školi. Zbog toga je i deo roditelja zatražio odlazak nove direktorice s funkcije, navodeći da decu neće pustiti u školu, te da će ih potom upisati u neku drugu, kažu u DSS-u.

Predsednik Saveta roditelja, Nenad Mitričević, međutim, kaže da mu se niko od roditelja tim povodom nije obratio, te da nije upoznat s potpisivanjem bilo kakve peticije protiv Slavice Ristić. On čitav slučaj povezuje s prethodnim skandalom u ovoj školi od pre tri meseca, kada je nastavnik geografije Ivan M. Š, uhapšen pod sumnjom za pedofiliju. "Odjednom se sad ti nastavnici, koji se boje za svoje radno mesto, nađu uplašeni i traže smenu nekog ko pravi promene u školi", smatra predsednik Saveta roditelja.

I direktorica Slavica Ristić kaže da nema saznanja o bilo kakvim najavama protesta roditelja i dodaje da su se oni raspitivali samo o štrajku prosvetara. Kada je reč o Gruguroviću, direktorica kaže da je ostao bez časova jer je moralo da dođe do smanjenja profesorskog kadra, te da su neki razredi rasformirani zbog racionalizacije, a ne kako bi profesori imali manje časova. Ona dodaje da je Grgurović, na osnovu prošlogodišnjeg bodovanja, bio poslednji od četiri profesora, te da je zbog toga ostao bez časova, a ne zbog osvete, te da o samoj suspenziji ne može da govori dok je postupak u toku. (D.S.)

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (32)
 • bubamara  - pomozi boze
  Ne znam sta da kazem,ne mogu da verujem da je jedan profesor kaznjen samo zbog toga,sto je ucenici oduzeo mobilni,jer ga je koristila na casu.Eto dokle nas je doveo novi zakon o nekaznjavanju ucenika,o njihovim pravima i slobodi,da rade sta hoce,a mi im ne smemo nista,A gospodo draga,sta je falilo nekada,kada smo se bojali nastavnika,ucitelja i dr.Bili smo bolji djaci i bolji ljudi.Znao se red,i disciplina,a ako je i bila poneka pecka,ili malo cupanja za zulufe,nikome nije palo napamet da se buni ili tuzi.Ako si zaslizio kaznu,to je bilo uredu.Mada je i tada bilo onih koji su preterivali,i bili su sankcionisani.Marka doduse ne poznajem,ali koliko sam cula,covek je porodican ima 5 dece,ne verujem da bi rizikovao svoj posao zbog gluposti.Nije to nista,cekajte kada vam djaci budu na casove donosili oruzje,kada padne prva zrtva,kao na zapadu,ne daj boze,onda cete se valjda opametiti,i prestati da poprimate neka zapadnjacka pravila,i evropske glupe zakone.Dragi Marko,dobrodosao ti nama u predskolsku ustanovu radosno detinjstvo
 • Anonimus  - prijem u radi odnos
  Direktorka nezakonito,samovoljno,na svoju rukubez vredovaja i zakonom propisaih kriterijuma bez konkursaa potom na kokurs prima u radni od os najgore kadidatedok neizabranim šalje samo obaveštenje koga je primila.Pri raspisanom k0onkursu sekretar skole tel.otvoreo kaže da nema svrhe konkurisati jer neko već radi.Tako je i sa mestom bibliotekara.Zato ćemo zahtevati njenu hitnu smenu i odgovorost.
 • Odvratno  - ......
  Nazalost je ona izzabrana za direktoricu,i opet iznova nevini stradaju....al eto,mada nema veze sve ce doci kad tad na mesto. samo polako.
 • Anonimus  - P.S.@Nec
  I još nešto, ne kaže se "jel", nego "je li" ili "je l'".

  U jednom si u pravu, rasplinjujemo se na gluposti, pišemo o gramatici, Borku (koji se mogao setiti da kritikuje njeno postavljenje i 2005. iako je nije DSS postavio, ali bila je njihov član), a problem i dalje ostaje.
 • Anonimus  - @Nec
  Poslednje pitanje postavi autorima Recnika.
 • nec  - bzvz
  Eto o čemu se ovde raspravlja, o pravopisu i gramatici...tako se rasplinjujemo u svemu i ovo u školi će proći tako u nadmudrivanju i praznoj priči. Ma svaka nam čast, tako nam i treba, ne treba se uopšte žaliti..zaslužili smo i gore.
  Btw, od kad se kaže "srpskogA"? Jel se onda kaže i "Rečnik francuskoga/engleskoga/...jezika"? Samo pitam...
 • roditeljka  - zlato????????
  Zasto vi lepo svoje dete ne ispisete iz "Vase Stajic", pa ga prebacite u skolu kod Grand Show direktorke kad je ona takvo zlato naspram DS direktora?
  Vas komentar je tako providno narucen da sve boli.
 • Gramatika  - @Pravopis
  Borko je napravio grešku što je glagol "vršiti" (obavljati) upotrebio sa imenicom "pritisak" a mogao je jednostavnije reći "pritiskati".
  Šteta je što se Borko i druge opozicione stranke u gradu uopšte ne čuju, jer mislim da u gradu ima mnogo većih problema od neke Slavice Ristić (za koju bih voleo da čujem šta je to radila u prethodnoj školi kao direktor).
 • Lingvista  - @Pravopis
  Gospodine, gospođo ili gospođice, ne znam iz kog Pravopisa ste Vi stekli lingvističko znanje, ali ako otvorite "Rečnik srpskoga jezika" (Matica srpska - Novi Sad, 2007), str. 177, videćete da glagol vršiti znači: činiti, obavljati, izvršavati (neku radnju, posao), npr. "vršiti popis, pritisak" itd. Na strani 173. lepo piše da vreći (vrći) znači odvajati zrelo zrnevlje žita od klasja, npr. "vreći žito, pšenicu".

  Toliko o Vašem poznavanju srpskog jezika.
 • Pravopis
  ...na njih je nažalost najlakše vršiti pritisak u uslovima kada se svakodnevno ostaje bez posla, kaže Ilić.
  Vrsi se zito, nuzda i atentat. Ajd sto to ne zna gotovo cela Srbija, ali vi!? Tako mladi i ambiciozni, pa jos pricate o skolstvu i obrazovanju... Sedi - 1!
 • prosvetar
  Svi oni za masku farbaju ograde i zidove skola da namire nadlezne oci a unutar kolektiva potvrdjuju onu narodnu da se na vlasti tek pokaze ko je kakav covek. Neki se kriju iza pol.stranaka, da moraju da postupaju po instrukcijama, a neki koji nisu "clanovi" kriju se iza ljudskosti i zakonitosti pa opleti po neposlusnicima i dovedi "svoje" ljude. Jos ako je sa "sindikalcem" u istom kolu....jadna nam majka
 • Anonimus
  "Kako se Pokrajinski sekretar ne upozna sa dosadasnjim radom doticne!?" reče @Fruska gora.
  Pa upoznat je. I to dobro. Možda još uvek upoznaje."
  Mislis u horizontali, posto je doticna u prvom predstavljanju nastavnickom vecu istakla da je za "slobodnu ljubav" ma sta to znacilo. Ko razume shavatice
 • Roditelj  - iz OS Vasa Stajic
  Šta ste se svi okomili na Slavicu Ristić? U odnosu na većinu ostalih direktora ona je ZLATO! Za vreme njenog mandata Vasina škola je uređena, dvorište sređeno, ograda renovirana. NAstava je bila redovna, a kadar u školi je takav kakvog ga je nasledila.
  Bolje pogledajte propadanje ostalih osnovnih škola u kojima su već godinama u nazad direktori iz DS-a - TRAGEDIJA!
 • Deran  - Ovo radi SPO sa LSV-om...
  Slavica Ristić je član SPO-a, koalicionog partnera sa liste LSV-a!!!
 • Anonimus  - NE ZAMENJUJTE TEZE

  Sto ste se okomili na decka iz DSS-a? Da ste dobro informisani znali bi ste da joj prvi mandat nije dao DSS.
 • Anonimus
  "Kako se Pokrajinski sekretar ne upozna sa dosadasnjim radom doticne!?" reče @Fruska gora.
  Pa upoznat je. I to dobro. Možda još uvek upoznaje.
 • IVINS  - PARTIJE RUKOVODE SKOLAMA
  Posle svakih izbora medju partijama se dele skole u NSu (takozvane KVOTE).To su ona 3 clana Skolskog odbora iz, kao, lokalne samouprave. To je javna tajna jos od 2000. god.Skola u Pezosu pripada Ligi.Njihovi clanovi SO su dobili instrukcije da glasaju za S.R. sto je prosto neverovatno s obzirom da je u prethodnom mandatu bila kadar DSSa.Jedan ovdasnji demokrata mi je to objasnio recima POLIICKI KOMPROMISI, kao da je to sasvim normalno. Meni nije . . .A kad pogledam ko je sve danas direktor skole, padnem u bednjak.Ipak, jos gora je skolska uprava.Amaterizam svetskih razmera!
 • Mister X  - Sve gori od goreg
  Ne znam da li je gori ovaj klinac što je sebi dao za pravo da o svemu daje mišljenje ili Slavica Ristić, bivši kadar DSS-a i to dna te stranke? Ko je uopšte predlžio dotičnu personu za mesto direktora, posle svega onog što je napravila u školi "Vasa Stajić"?
 • travka  - čovek je čoveku vučko
  Koga si ti mali bre, pitao da daješ izjave u novinama?
 • tastatura  - odgovor
  Sramota za skolstvo!
  Pa dokle ljudi!???
 • fruska gora  - skola
  Ljudi, ovo je strasno!Kako je to moguce da R.S.upropscuje drugu skolu - zaposlene, roditelje, decu! Kako se Pokrajinski sekretar ne upozna sa dosadasnjim radom doticne!? Strasno,strasno, da ne poverujes!!!
 • Slavoljub  - DSS protiv Slavice?
  Pa ko je prvi postavio Slavicu Ristic za direktora? Ne znate? Pa DSS! Onda je pljunula na budale i presla u drugu stranku, a oni bi sada da je smenjuju! Ako nije dobra, sto ste je vi postavljali? Ako je dobra, sto bi da je smenjujete? Ili je samo dobra ako je s vama? E, bitange smesne! U kucicu (sto bi rekao vas bivsi koalicioni partner, a nasa vrla gradonacelnica Maja)!
 • ulicni svirac  - losa selekcija
  Neverovati, kako je R.S.sto rece neko,samo mogu da napisem inicijale,izabrana za direktora!? Pa jadno nase skolstvo koje ima takvog profesora, a kamoli direktora.To je dokaz selekcije! Kad cemo nauciti da je direktor najkvalitetniji medju prosvetarima!? Ta R.S. nije mogla da bude ni profesor, zavrsila je SHM, a predavala srpski jezik deci ciji je maternji jezik srpski. Eto i pocela je da radi krseci zakon!? Pa ko postuje zakon!? Roditelji cija deca nisu socioemocionalno zrela a moraju u skolu! Sprovodjenje zakona je selektivno.I u skoli je doticna krsila zakon jedan mandat, i sad je nagradjena da bude jos jedan mandat direktor!? Ko proverava znanje direktora i kvalitet rada!? A nastavnicima i uciteljima, malo, malo pa inspekcija! EJ, JAVNOSTI, REAGUJ!!!
 • Anonimus
  ...štio odluku ŠO "Vasa Stajić" o smeni navedene direktorke zbog silnih prekršaja koje je počinila.
  Zaposlenima u OŠ "Jovan Dučić" želim svako dobro i da se ne troše previše jer će ONA biti direktor dok ona to bude htela. Možete joj samo svakodnevno zagorčavati život sitnicama. Čuvajte se.
  Pozzzzzzz
 • jatzans
  Nemate pojma. Na žalost. Ili na Vašu sreću, u ovom slučaju. Kada biste samo na trenutak osetili bezobrazluk i bahatost navedene S.R. (ni imena joj se rado ne sećam) ne biste ništa komentarisali. Samo biste želeli da je nikada više ne sretnete i da Vam, ne daj bože, nikada ne bude pretpostavljeni. Ono što je uradila u OŠ "Vasa Stajić" u toku svog ČETVOROGODIŠNJEG mandata je nešto što bi poželeo scenarista teške horor drame.
  A DSS samo neka ćuti jer je upravo to partija koja je dovela dotičnu osobu na vlast.
  O gospodinu pokrajinskom sekretaru ne želim mnogo, samo ću se osvrnuti na ovaj izuzetno nekorektan i politički opravdan komentar o tome kako "svaka čast onom ko je uspeo da preobrati ili obradi toliko članova ŠO..."???!!! Nadam se njegovom skorašnjem odlasku sa te ili bilo koje druge funkcije, a plašim se dolasku bilo koga drugog, a taj je, sigurna sam, već obrađen od strane iste direktorke, Slavice Ristić, kao što je i navedeni sekretar. Jer da nije, ne bi poništio odluku Školskog odbora OŠ "Vasa Stajić" o smeni Slavice Ristić, kada je za to bilo zakonski opravdanih razloga.
  Sa srećom svima koji se trenutno muće u OŠ "Jovan Dučić" i nemojte se nadati ničemu dobrom. ONA će biti direktor dok ona bude htela. Možete samo da joj zagorčavate svakodnevnicu sitnim akcijama.
  Pozzzzzzz
 • GORAN
  DSS , je li to ista ona stranka čiji je ministarka prosvete svojevremeno htela da "izbaci" Darvina iz škola !?
 • D
  Pa kakve veze ima sto mu je otac bio direktor u toj skoli 20-ak godina. Moj calac radi na fakultetu vec 35 godina, pa jel to znaci da znam sta se desava na faksu. Boze, kakva glupost
 • 7
  Ček... Ja iz ovoga što piše uopšte ne vidim da tu ima nekih problema, osim što ovi iz DSS-a tvrde da ih ima... ? A oni baš i nisu neki pažnje vredan izbor ?
 • Vladan
  Sta se lozi taj Borko... Nesvrseni student necega...

  Mani se politike Borko. Ili mozda ne znas nista drugo da radis, pa moras leba preko politike da trazis, tako sto kraduckas budzet raznim malverzacijama-kombinacijama....
 • M
  Auuuuu jadna ta skola kad joj je Slavica Ristic direktor...... iskreno saucesce.
 • gradjanka  - skola
  Borko Ilic dobro poznaje situaciju u toj skoli, jer je u njoj njegov otac bio direktor dvadesetak godina.
 • građanin  - pitanje
  Ko je uopšte taj Borko? I ko je njega pitao za mišljenje? Gluposti, pa u ovoj državi stvarno svako može da priča za medije šta hoće...
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.
» Anketa

Čiju vladavinu očekujete od leta u Novom Sadu?