Novom Sadu ne prete poplave

Novom Sadu ne prete poplave, tvrdi načelnik Sektora za vanredne situacije Boško Pilipović.

Novom Sadu ne prete poplave, tvrdi načelnik Sektora za vanredne situacije Boško Pilipović.

Pilipović je za "Dnevnik" rekao da poplave ne prete ni u slučaju velikih atmosferskih nepogoda. "Do polave neće doći, ne samo zbog klime i geografskog položaja koji su potpuno drugačiji u odnosu na Pomoravlje, već i zbog činjenice što se u proteklih nekoliko godina dosta uradilo da ne dođe do izlivanja Dunava i kanala DTD", kaže Pilipović.

Prema njegovim rečima kod nas je situacija bezbedna, a jučerašnji vodostaj na koti od 188 daleko je ispod višegodišnjeg proseka, tako da ni u slučaju izuzetno obilnih kiša i porasta vodostaja i za više od šest metara, naselja ne bi bila ugrožena.

"Svaka lokalna samouprava dobija naloge da napravi godišnji plan  odbrane od poplave, ta obaveza se i poštuje i planovi se obično i ažuriraju. Naše reke su ravničarske za razliku od reka u centralnoj Srbiji, gde su reke bujičaste i gde može da se voda izlije za 24 časa i dovede do elementarnih nepogoda", kazao je Pilipović.

Prema rečima pomoćnika tehničkog direktora JP "Vode Vojvodine" Aleksandra Nikolića, Dunav je u zoni srednje niskog vodostaja, stagnira, i nema naznake povećanja.

"Prošle godine vodostaj Dunava je bio visok i pretile su poplave   centralnoj Evropi, pa i našoj zemlji, ali je naša odbrambena linija izdržala uprkos velikoj vodi, a to znači da je bila sigurna, odnosno dobro postavljena", kaže Nikolić.

Preduzeće "Vode Vojvodine" je 2011. i  2012. godine saniralo sva  slaba mesta na području Novog Sada. Rekonstruisan je deo keja od Bulevara cara Lazara do uliva kanala u Dunav, deo nasipa uz kanal DTD do novosadske prevodnice, kao i kritična mesta u naselju Južni Telep.

 

"Naime 2006. i 2010. godine bilo je problema, jer su se pri vodostajima većim od 500 centimetara pojavljivala procurenja u nožici nasipa i provirne vode. Problem je bio dodatno komplikovaniji pošto u delu Telepa, u Bolmanskoj i Prešernovoj ulici i u Ulici Sime Matavulja nije bilo rešeno odvođenje atmosferskih i fekalnih otpadnih voda. Zato je urađena sanacija 850 metara nasipa postavljanjem vodonepropusnih materijala, folija, geomreže i geotekstila sa nebranjene strane kosine nasipa", navodi Nikolić, uz podsećanje da je odbrambena linija na području Novog Sada izdignuta u proseku za 80 centimetara, kao i da su sanirana sva slaba mesta na Beogradskom keju.

Na stepeništima, otvorima, silaznim rampama i Luci Novi Sad biće montirana mobilna oprema, ukoliko to bude potrebno. Izgrađen je i centralni magacin za odbranu od poplave nizvodno od prevodnice Novi Sad, na kanalu DTD, deonica Novi Sad – Savino selo.

Iz "Vode Vojvodine" su podsetili da je najveći vodostaj na Dunavu u Novom Sadu zabeležen juna 1965. godine kada je izmereno 778 centimetara, 12. aprila  2006. godine reka je dostigla 745, a polovinom juna 2010. godine 696 cenitimetara, što je samo četiri centimetra ispod granice, kada se proglašava vanredna odbrana od poplava.

  • -

    24.04.2014 12:30
    -
    ih, bice manje turista.

    prosle godine nam je poplava donela turiste iz kruzera koji nisu mogli proci ni ispod ovog mosta

    a i posto nam je tons takav kakav je te turiste su tih dana vozili do slavonije
  • idibegaj

    24.04.2014 09:26
    @mile-erozija
    Mile,Mile, sta znaju zemare sta je erozija.
    Bitno je da se posece drvo,narocito tudje,ostalo je to duboko u genima.
  • 24.04.2014 08:50
    Patriotizam na delu - činjenice
    Novom Sadu ne prete poplave zbog ojačanog odbrambenog sistema koji je isposlovala prethodna gradska vlast, to je činjenica. A činjenica je i da trenutna gradska vlast još ništa značajno dobro nije uradila za grad, ali je povećala porez. Za to zaista ne mora čovek biti ni sposoban ni stručan. Predlažem gradskoj upravi da organizuje, početkom svake godine na Novosadskoj televiziji ili na RTV, emisiju u kojoj bi javno iznosili plan trošenja budžeta grada, a na kraju te iste godine da podnesu izveštaj o ostvarenju navedenog plana i postignutim rezultatima, naravno sve potkrepljeno dokazima. Ovako kakvo je sada stanje izaziva u ljudima bes i nervozu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti