Novosadske ulice poneće imena glumaca i ratnika iz devedesetih

Komisija za davanje imena ulica odlučila je da nekoliko ulica u gradu ponesu imena troje glumaca i više ratnika iz devedesetih godina.
Komisija za davanje imena ulica odlučila je da nekoliko ulica u gradu ponesu imena troje glumaca i više ratnika iz devedesetih godina.

U saopštenju se kaže da je komisija odlučila da dve ulice u novosadskom naselju Sajlovo 27. i 28. dobiju imena po poznatim glumcima Nikoli Simiću i Borivoju Bori Todorović, a 14. ulica da se nazove po Draganu Lakoviću glumcu i pevaču.

Članovi Komisije većinom glasova prihvatili su i predlog da ulica u Veterniku, parcela broj 3418/2 dobije naziv po Novosađaninu Goranu Maletiću, regrutu JNA, stradalom na početku sukoba u Sloveniji 1991. godine sa još 30 mladića koji su nevini poginuli tokom desetodnevnog rata u Sloveniji.

Članovi Komisije prihvatili su predlog MZ "Sremska Kamenica" da ulica na parceli broj 5699/1 i 5700/4 dobije naziv Ulica lovačkog dola, a članovi su prihvatili i predloge MZ "Jugovićevo" da ulica Sajlovo 31 dobije naziv po policijskom generalu Veljku Radenoviću, koji je devedesetih ratovao u Bosni, a potom na Kosovu.

Komisija je saopštila da su imena dobile ulice Sajlovo 12 po Aleksandru Masleši, ulica Sajlovo 11 po Stevi Pavloviću i ulica Sajlovo 18 po Spomenku Gostiću. Komisija nije navela ko su osobe koje su dobile imena, a pretragom na internetu se može videti da se najverovatnije radi o Aleksandru Masleši (1976 - 1994) koji se navodi kao najmlađi borac Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske i Spomenku Gostiću (1978 - 1993) koji je, kako se navodi bio najmlađi odlikovani borac Vojske Republike Srpske. S druge strane, nije moguće saznati ko je izvesni Steva Pavlović.

O ovim predlozima, Skupština grada će raspravljati na jednoj od narednih sednica.

  • ja

    12.10.2015 08:28
    uozbiljite se
    ne cudi me ovo protivljenje novim imenima ulica,kad sam nedavno citao na ovom sajtu takve bljuvotine povodom gradnje crkve da je to nemoguce,posle se cude sto je opasno na ulici,pa droga,nemoral..de su novosadjani...smiri sebe pa ce se dosta toga smiriti
  • gerilac

    10.10.2015 17:27
    a zahvalnost?
    Treba da uvedu i jedan "Bulevar poradikaljenih DOSovaca", bez njih SNS ne bi bio ono što jeste...
  • Lucija

    10.10.2015 13:31
    Nazivi ulica
    Koliko smo zli, ne mogu da verujem.Kako brzo zaboravljamo. Vecina od tih 30 momaka, koji su poginuli u Sloveniji, bila je iz Vojvodine. Jedan od njih, cini mi se iz Vajske, iskrvario je na smrt. Kasnije je obdukcijom utvrdjeno da nije bio tesko ranjen, ali njegovi drugovi nisu mogli da mu pridju, da ga izvuku od "hrabrih slovenackih sumara", koji su ga drzali na nisanu. A SVI SU, KAO I TA DVA NAJMLADJA BORCA IZ REPUBLIKE SRPSKE, IMALI 19 GODINA. Pitanje da li su ikada stigli da imaju devojku. Znate li da su noc pred pad Beograda, 1915. sve javne kuce radile besplatno? Da bi golobradi mladici, koji su sutadan, zajedno sa majorom Gavrilovicem, hrabro otisli u smrt, bar jednom doziveli zenski zagrljaj, makar i u kupleraju. A ovima nije pruzena ni ta mogucnost.A to sto nisu SVI NOVOSADJANI, VOJVODJANI, pa ovde je nekada bilo Panonsko more, svi smo, znaci, dodjosi. Kako je rekao VELIKI SRPSKI PISAC, MILOS CRNJANSKI: "SEOBA IMA, SAMO SMRTI NEMA". Da ne bi bilo smrti, ne smemo zaboraviti sve one koji su pali. Na Zejtinliku, na spomeniku pise:"BLAGO ONOME KO ZA NJIMA ZALI, JER ONI BEHU PONOS SVOME RODU, A BLAGO I NJIMA STO SU SLAVNO PALI, ZA OTADZBINU I SLOBODU". Mogli su i nasi sinovi biti kandidati za ime ulice, samo je Bog odredio cija ce majka zakukati. Stidite se, kukavice, namcori, mrzite svega i svacega, pa i sebe samih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti