Novosadskom advokatu oduzeta licenca

Advokatska komora Vojvodine izrekla je danas novosadskom advokatu Kristijanu Vencelu meru brisanja iz imenika advokata na dve godine zbog kršenja odluka Skuštine Advokatske komore Srbije o postupanju advokata tokom protesta sa obustavom rada.
Advokatska komora Vojvodine izrekla je danas novosadskom advokatu Kristijanu Vencelu meru brisanja iz imenika advokata na dve godine zbog kršenja odluka Skuštine Advokatske komore Srbije o postupanju advokata tokom protesta sa obustavom rada.

To je prva disciplinska mera oduzimanja licence za rad izrečena nekom advokatu koji je radio tokom štrajka advokata, a koji traje više od dva meseca u celoj Srbiji.

Vencelu je sredinom oktobra najpre bila izrečena privremena mera zabrane obavljanja advokatske delatnosti.

U saopšenju AKS se navodi da je danas protiv Vencela održan disciplinski pretres u njegovom odsustvu, koji nije opravdao, a poziv i optužnicu je uredno primio 7. novembra. Disciplinsko veće AKV je donelo presudu kojom je Vencel u Novom Sadu proglašen krivim, jer je pred Osnovnim sudom u Novom Sadu pristupio na saslušanje osumnjičenih i obavljao advokatsku delatnost u pet predmeta od 25. septembra do 17. oktobra 2014. suprotno Odluci Skupštine AKS.

Na taj način je, kako se navodi, iskazao nedostojno ponašanje, kojim se nanosi šteta ugledu advokature i počinio težu povredu dužnosti advokata. Disciplinska mera brisanja iz imenika advokata računaće se od dana pravosnažnosti presude, a u koju će se uračunati i period privremene zabrane obavljanja advokatske delatnosti od 21.oktobra i traje do pravnosnažnog okončanja ovog disciplinskog postupka, navodi se u saopštenju AKV.

Advokati u celoj Srbiji obustavili su rad 17. septembra, na osnovu odluke Skupštine AKS od 13. septembra. Advokati traže izmene zakona o javnom beležništvu kao i regulisanje paušalnog oporezivanja.

  • 21.11.2014 15:25
    ... advokati su o ugledu profesije trebali misliti malo ranije. A ti si bezobrazan, jer vredjas, i to samo na osnovu komentara.
  • Атомски мрав

    21.11.2014 10:12
    @ovdasnji
    advokatski esnaf se bori samo za sebe !

    Не, него ће се борити за тебе! Какав глуп коментар.
    Следећи пут када се будеш нашао у ситуацији да нешто овериш, спреми две радничке плате за оно што си некада могао да саставиш сам или уз помоћ адвоката чија је тарифа била неупоредиво јефтинија. Ово није адвокатска обест само због паушалног пореза или јавних бележника, како се представља у медијима; ово се тиче и тебе, као грађанина, јер, не дај Боже да сутра немаш да платиш за рачуне, па се обавезе нагомилају, ево приватних извршитеља већ пред вратима односе ти све што си десетинама година стицао. Уместо да кажеш БРАВО за једину професију у овој држави која је смогла снаге да се уједини, ти пљујеш по њима, а не знаш ни зашто.



  • ovdasnji

    21.11.2014 08:35
    definitivno
    advokatski esnaf se bori samo za sebe !
    da su se borili i za gradjane i ukudanje enormnih taksi-imali bi masovnu podrsku!!!
    ps-o preuzimanju dela odgovornosti da i ne govorim !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.