Obeležavanje godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u petak

Jevrejska opština obeležiće u petak, 24. aprila 71 godinu od deportacije novosadskih Jevreja.
Jevrejska opština obeležiće u petak, 24. aprila 71 godinu od deportacije novosadskih Jevreja.

U Sinagogi će u 12 časova biti organizovan program u kojem će, između ostalog, nastupiti hor Jevrejske opštine Novi Sad "Hašira", a potom sledi beseda Vrhovnog rabina Srbije g. Isaka Asiela. Takođe, biće otvorena izložba "Hava Nagila" slikara Milana Kešelja. Program će voditi glumac SNP-a Predrag Momčilović Moca. Na kraju će biti položeno cveća na Spomen ploču ispred Sinagoge.

Počev od 26. aprila 1944. godine, prikupljeni su svi Jevreji iz Novog Sada i okoline, bez obzira na pol, starost i zdravstveno stanje, i dovedeni u Sinagogu u Novom Sadu odakle su u sledećih nekoliko dana transportovani u zloglasne logore Evrope, a najviše u Aušvic.

Od 1.900 deportovanih novosadskih Jevreja nije se vratilo posle oslobođenja 1600.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti