Obnova Gradića samo pusta želja

Restauracija i obnova Gradića, po svemu sudeći, samo je pusta želja i ideja prošle gradske vlasti, koja je 2011. godine čak i javno predstavila planove sređivanja ovog dela Petrovaradina.
Restauracija i obnova Gradića, po svemu sudeći, samo je pusta želja i ideja prošle gradske vlasti, koja je 2011. godine čak i javno predstavila planove u cilju sređivanja ovog dela Petrovaradina i obećala da će radovi i preseljenje stanovnika biti gotovi za dve godine, ali se još uvek od svega toga ništa nije uradilo.

Ideja koju je predstavio tadašnji gradonačelnik Igor Pavličić, bila je da se od jeseni 2011, krene sa izgradnjom stanova za stanovnike Podgrađa, čime bi i zvanično počeli realizaciju raseljavanja podnožja Petrovaradinske tvrđave. Planirano je da, ukoliko sve bude išlo po planu, prva preseljenja krenu od leta 2013, čime bi se stvorili preduslovi da se Podgrađe pretvori u elitnu turističku zonu.

Pored Grada, bitnu ulogu u realizaciji imao je JP "Poslovni prostor" koji je trebalo da u Stražilovskoj 12-14 sagradi stambenu zgradu u koju bi se preselili stanari iz Podgrađa, a koju je Grad zvanično namenio u te svrhe, ali se na tom prostoru ni dan danas ništa nije izgradilo i on stoji prazan.

Naš izvor iz "Poslovnog prostora" kaže da je, pored ove gradske odluke, jedino još naloženo Zavodu za zaštitu spomenika kulture da naprave "studiju za Podgrađe" koja bi obuhvatala mapiranje i određivanje namene objekata, a na osnovu koje bi se zatim i pristupilo konkretnoj realizaciji ideje. Iz Zavoda za zaštitu spomenika međutim kažu da im se "niko nikada nije obratio u vezi sa realizacijom projekata za Podgrađe".

Kako 021 nezvanično saznaje iz "Poslovnog prostora" nikada nije bila doneta nikakva zvanična odluka o realizaciji ove ideje.

"Kada je ideja objavljena stanovnici Podgrađa masovno su počeli da podižu cene svojih nekretnina, nadajući se da će se tu graditi nešto drugo. Problem je takođe bio i taj što se promenio Zakon o imovini. A i uvek postoji latentna opasnost da dođe do malverzacija. Svaka nova vlast koja dođe na čelo grada nastavi tu ideju da se nešto uradi sa Podgrađem, ali na žalost, to je uvek bila samo ideja iako je 2011. i zvanično bila najavljena, sa sve rokovima. Mislim da niko nema nekog velikog političkog interesa da to pitanje reši, jer pitanje je koliko bi se političkih poena dobilo za to", kaže izvor iz "Poslovnog prostora".

Naš izvor potvrđuje i da Grad nikada nije planirao da izdvoji budžetski novac u svrhu obnove Gradića i izmeštanja stanovnika, već je to trebalo da se prepusti privatnim investitorima, koji bi zatim Gradu i "Poslovnom prostoru" zauzvrat dali određene stanove i prostorije.

Stanovnici Gradića se i dalje nadaju da će neko krenuti u realizaciju ideje iz 2011. i da će se početi sa restauracijom ovog dela grada.

"Gradić je godinama u sve lošijem stanju. Kroz njega je prošlo 14 "Egzita", ništa nije uloženo, a tako je dobar da se od njega može Sent Andreja napraviti. To je najbolnija tačka Petrovaradina. Čuo sam da se gradi u Novom Sadu zgrada za ljude koji žive tamo i nadam se da će Podgrađe biti raseljeno i pretvoreno u pravu turističku atrakciju što i zaslužuje da bude", rekao je jedan stanovnik Podgrađa.

Iz ZIG-a međutim ove godine najavljuju samo sredstva za izradu projektno tehničke dokumentacije za komunalno uređivanje više ulica u Podgrađu koje su u vrlo lošem stanju i to: Glavni projekat saobraćajnih površina, vodovoda i kanalizacije za ulice Prote Mihaldžića, deo Lisinskog, deo Vladimira Nazora do Beogradske ulice, i glavni projekat javnog osvetljenja ulica Prote Mihaldžića, deo Lisinskog, deo Vladimira Nazora (do Beogradske ulice). (Gordana Ćosić - gocacoosic@021.rs)

  • JAZZ

    26.08.2014 12:23
    Šta bi sve dali mnogi gradovi po svetu da imaju ovako nešto kao mi...a mi nismo u stanju ni kapiju da uradimo...
    Koji blam i za Novi Sad a i za Vojvodinu...
  • једнорог

    26.08.2014 08:52
    без мистификације
    Град треба да стимулише пројекте, а не обнову. Време социјализма је прошло. Са пројектима се, потом, конкурише: чак и Управа за културу додељује средства за обнову објеката под заштитом, то исто ради и Покрајина, а и нека републичка министарства. Потом: Град треба да по међународним правилима "упакује" те пројекте и тамо потражи новац. Такође: осим обнове фасада - што је само део посла - мора се унапред дефинисати (то се зове стратегија у култури) - какви се садржаји предвиђају. На крају крајева: ако људи хоће да живе у Подграђу - нека их. Нема обнове без пројеката, а паре су релативно мали проблем.
  • Žalosno

    26.08.2014 07:20
    ali istinito
    Kako naslov kaže realnost je da Novi Sad nema u budžetu para za osnovno funkcionisanje, kao što je npr. košenje trave, nošenje smeća.....jednostavno se puno bahatilo I trošilo pogotovo u 2013. godini, a sad treba da nadju pare i za otpremnine koje će isplatiti ljudima koji budu otpušteni.

    Puno bahatih stranaka na vlasti mora da dovede do ovog, I to stranaka koje ne bi bile ni blizu cenzusa da se danas održe izbori, žalosno ali je tako.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti