Od početka leta reciklirano tri tone ambalaže sa Štranda

Tri tone otpadne ambalaže prikupljeno i reciklirano tokom dva meseca koliko traje kampanja "Za čistu plažu, Vašu ambalažu u reciklažu" organizovanoj na Štrandu.
Tri tone otpadne ambalaže prikupljeno i reciklirano tokom dva meseca koliko traje kampanja "Za čistu plažu, Vašu ambalažu u reciklažu" organizovanoj na Štrandu.

"Gradsko zelenilo" je uspostavilo saradnju sa kompanijama za reciklažu ambalažnog otpada. Tako je kompanija "Sekopak" za potrebe odlaganja staklene, plastične i aluminijumske ambalaže na Štrandu postavila 30 namenskih kanti, preduzeće za reciklažu plastike "Greentech"  je obezbedilo 10 žičanih kontejnera, Srpska fabrika za reciklažu - Grejač abrol kontener za sakupljanje stakla, a "Recan" fond kutije za ugostiteljske objekte i ručnu presu za limenke.

Radnici "Zelenila" su dodatno angažovani na sortiranju sakupljenog otpada, s obzirom da ne poštuju svi posetioci Štranda u potpunosti upustva, pa u kante namenjene za ambalažni, ubacuju i drugi otpad.

U cilju podizanja svesti posetilaca Štranda o značaju odvojenog sakupljanja otpada i reciklaže podeljeno je 5.000 flajera sa upustvom u koje kante se odlaže iskorišćena ambalaža i organizovano 10 javnih događaja: pozorišna predstava "Prljavo ili čisto nije isto", radionica "UpCycling baštovani", mini reciklažna teretana na otvorenom, kreativna ekološka radionica za decu, a tokom Exit festivala volonteri Greentecha, Recana i Exita sakupljali su ambalažni otpad u Exitovom kampu i na plaži.

Namera "Zelena" je da odvojeno sakupljanje otpada za reciklažu postane uobičajena praksa, ne samo u okviru plaže Štrand, već i u svim objektima ovog preduzeća. S obzirom na to da se u Srbiji reciklira samo 30% ambalažnog otpada, a da je prosek Evropske unije duplo veći, bilo bi dobro da to rade i druga preduzeća i institucije u Srbiji, pogotovo imajući u vidu da im je to i Zakonom o upravljenju otpadom propisana obaveza.

  • milica

    31.07.2015 10:59
    Bravo!
    Bravo za inicijativu. Bas smo se obradovali da postoje sarene kante na Strandu. Mi smo u kuci nekad odvajali plastiku za reciklazu a onda su nam odneli kontejnere. Dobro da bar na Strandu postoje kante bar da se deca nasa uce kako se to radi u normalnom svetu.
  • -

    27.07.2015 19:36
    -
    jos jedno ruglo ispod mosta je i ta spakovana skalamerija za ex dulicevu inicijativu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti