021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
6
Vesti • 18:55 25. 01. 2012. | Agencije

Osnovano udruženje za kontrolu javnih nabavki

Udruženje profesionalaca u javnim nabavkama, koje je danas osnovano u Novom Sadu kao neprofitna i nevladina organizacija, ima nameru da doprinese unapređivanju prakse javnih nabavki u Srbiji i suzbijanju neregularnosti u toj oblasti.

javne_nabavke

Time je ostvarena inicijativa započeta pre nekoliko godina da, u saradnji sa predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija, bude i kod nas bude stvorena jedna ovakva profesionalna i autonomna asocijacija, rekao je na Osnivačkoj skupštini direktor republičke Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Napominjući da su se, posle promene vlasti u Srbiji 2000. godine, često menjali ljudi koji rade u javnim nabavkama, što je bila određena smetnja uspostavljanju stabilnog sistema u toj oblasti, on je rekao da je zato važno osnivanje ovog udruženja koje će biti važna podrška u sistemu javnih nabavki.

Kroz sistem sertifikacije prošlo je oko 1.600 osoba, a njih oko 1.000 je već dobilo sertifikate za rad čime je stvorena "kritična masa profesionalaca, koji će biti okosnica tog udruženja", istakao je Jovanović i zahvalio na pomoći predstavnicima OEBS-a i Programa za razvoj pri Ujedinjenim nacijama (UNDP).

Rukovodilac programa UNDP u Srbiji Velibor Popović je podsetio da je Srbija potpisnik Konvencije UN o borbi protiv korupcije i naglasio da je veoma važna profesionalizacija državne uprave u segmentu javnih nabavki. "Svedoci smo da je sistem javnih nabavki u Srbiji veoma ranjiv na neregularnosti i potencijalnu korupciju", rekao je on i podsetio da su, prema izveštaju revizora za 2010. godinu, u toj oblasti "uočene neregularnosti od 850 miliona evra kod 47 budžetskih korisnika". Ako se uzme u obzir da Srbija godišnje troši oko 3,5 milijardi evra kroz javne nabavke i da je samo 47 subjekata pregledano, računica je da "preko 50 odsto svih javnih nabavki u Srbiji ima neku vrstu neregularnosti, što je veoma zabrinjavajuće".

Popović je napomenuo da će revizorski izveštaj za prošlu godinu biti verovatno još gori u tom pogledu i naglasio značaj uloge novoosnovanog udruženja da se taj procenat znatno smanji.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (5)
 • sweetheart  - :)))))
  hahahahaha odavno nije bilo smeshnije vesti!!!
 • Jovan2
  Udruzenje za unapredjenje izmisljanja tople vode
 • FTN  - Vec odavno cekam svoj komp
  Prolaze dani, meseci, pa i godine, a ja jos nisam dobio svoj davno obecani racunar. Pitanje je da li cu ga ikad i dobiti, jer sam u vreme pisanja zahteva trazio prosecnu konfiguraciju. Redovno pratim sajtove racunarske opreme, tesko se nalaze te sada vec stare komponente.
  Jadno. A sta se sve u medjuvremenu izgradilo i sta ce tek da se gradi na najvecem fakultetu u Srbiji. I za koje pare. A moj profa kaze da sacekam jos malo, javna nabavka samo sto nije zavrsena.
  Radim na nekom starom krsu, srecom net nije los, pa mogu da citam pametne stvari. A i ja cu istrazivati, ali sutra, kad dobijem novi komp.
 • Snajka  - Ko ih finasira
  je ključno pitanje, taj i kontroliše. Evo barem ovde imaju priliku da pročitaju na ovim stranama o Radosnom detinjstvu i njihovoj centralnoj kuhinji, o JKP Put, o.... sve je ogoljeno i brutalno.
  Neka se pokažu ako imaju poštenu nameru ili su pak našli uhlebljenje i zamajavaju javnost.
 • sosa
  Ko čuva čuvare???
  Quis custodiet ipsos custodes?
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Baš volite: