Otvorena banka humanog mleka i u Novom Sadu

U Dečijoj bolnici u Novom Sadu otvorena je prva Banka mleka u Vojvodini, a druga u Srbiji.
Na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine otvorena je prva Banka mleka u Vojvodini, a druga u Srbiji.

Kako je najavio direktor Instituta Slobodan Grebeldinger, Banka sa radom zvanično počinje danas, ali još uvek nisu tehnički opremljeni da na terenu skupljaju mleko.

"Osnivanjem ove Banke humanog mleka stvorili su se uslovi da majke dojilje koje imaju višak mleka mogu tu svoju dragocenu tečnost da podare deci majki koje namaju mleko i time obezbede nesmetan rast i razvoj ove dece. Posebno se to odnosi na prevremeno rođenu decu", rekao je Grebeldinger.

Na današnji dan pre četiri godine, u Beogradu na Institutu za neonatologiju otvorena je prva Banka mleka koja je do sad skupila više od 16 hiljada litara mleka. Pozivajući se na pozitivna znanja i iskustva sa beogradskog Instituta, Grebeldinger je rekao da se nada da će i novosadska ustanova u kratkom roku postići zavidan nivo.

U Srbiji se godišnje rodi oko osam hiljada prevremeno rođene dece. Majčino mleko istovremeno je i hrana i lek za preveremeno rođene bebe.

Formiranje Banke koštalo je oko 50 hiljada evra.

  • 16.05.2013 06:01
    !!!
    Ja ne mogu da verujem koliko polemisete sta je zdravo i da li ima kakve bakterije i viruse.Vi onda ne bi trebali da zivite uopste ni da jedete hleb, ni da pijete kravlje mleko, pa ni da udisete jer je sve zagadjeno.
    Da li vam je palo na pamet da ta dojilja koja donira mleko hrani i svoje dete sa njim?Zasto bi njeno dete normalno naporedovalo i bilo zdravo, a nekom detetu kom se donira ne bi bilo?I ne verujem da ce bas bez vecih provera da daju deci humano mleko.Da li ste za ove 4 godine koliko je otvorena Beogradska banka mleka culi za neki skandal? Uostalom svako ima prava na svoj izbor, kao sto je neko rekao pre mene mozete toviti dete i vestackim mlekom.
  • 15.05.2013 12:19
    @Malo razuma - temperature
    A znate li da virusw Hepatitisa B i C ne ubija ni temperatura od 100 stepeni? Potrebno je dugotrajno izlaganje inficiranog predmeta ili tvari na temperaturi od preko 160 setepni celzijusa. Posle toga od mleka moze da ostane samo neka specena smesa.
  • Malo razuma

    15.05.2013 07:37
    temperature
    Vaša konstatacija da pasterizacija ne ubija viruse i da ih ima jako otpornih je potpuno tačna. Međutim, HIV ubijaju temperature od 50-60 stepeni a pasterizacija se vrši višim temperaturama (oko 70 stepeni). Takođe, ne razumem, da li biste se protivili da bebe kojima je potrebno dobiju transfuziju krvi? Jer ne vidim razliku u riziku od infekcije (koji je i kod jedne i kod druge tečnosti u ovim uslovima zanemarljiv). Uostalom, niko nikog ne tera, ako mislite da je nebezbedno dajte im aflatoksično melko sa police i tovite ih Humanom ko ćuriće pa uzdravlje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti