Otvorene izložbe fotografija novosadskih fotoreportera

Povodom Fotoreporterske nove godine, koju više od četiri decenije naizmenično organizuju fotoreporteri dnevnih listova "Dnevnik" i "Mađar so", u Muzeju Vojvodine sinoć su otvorene dve izložbe fotografija - "Objektivno" i "Omaž novosadskim svetlopiscima".

Izložbom "Objektivno", na kojoj je izloženo 60 fotografija, Novosađanima se predstavilo tridesetak aktivnih fotoreportera, a osim radova autora koji rade ili su ponikli u dve najveće novinske kuće u Vojvodini ("Dnevnik" i "Mađar so"), izloženi su i radovi fotoreportera koji rade za "Tanjug", "Večernje novosti", "Blic"... , a žive i stvaraju u Novom Sadu.

Prema rečima predsednika Foto asocijacije Vojvodine Darka Dozeta, na izložbi su se našli i radovi šest dama - vrsnih majstora fotografije: Ane Lazukić, Čile David, Aleksandre Erski, Kaće Lazukić, Jelene Ivanović i Gordane Jović.

"Izloženi su i radovi Novosađana koji su odavno dokazani na prostorima bivše Jugoslavije i koji su osvojili mnoštvo značajnih nagrada - Andraša Otoša, Jaroslava Papa, Martina Candira, Maćaša Nemeta, Branka Lučića, Sabolča Dudaša, Slobodana Miletića i drugih nadaleko poznatih fotoreportera koji stvaraju u Novom Sadu", rekao je Dozet, dodajući da su na izložbi i radovi Borivoja Mirosavljevića i Geza Lenerta, koji, kako je rekao, "iako su odavno u penziji  i dalje snimaju, edukuju mlade fotoreportere i učestvuju na izložbama".

Dozet je istakao da su na izložbi i "Dnevnikovci" srednje generacije koji "neprestano bdiju nad Novim Sadom", a to su Slobodan Šušnjević, Radivoj Hadžić, Filip Bakić, Goran Mulić i Ilija Ramić, autori koje poznaju svi paori i planinari širom Srbije. "Tu su i radovi fotoreportera mlađe generacije: Aleksandra Kamasija, Roberta Getela, Nenada Mihajlovića, Vlade Jovanovića i Srđana Srđanova, a na izložbi je zastupljen i Velimir Meda - fotoreporter koji je svoju kompletnu foto arhivu, koju je decenijama stvarao za potrebe "Večernjih novosti", poklonio Muzeju Vojvodine", rekao je Dozet.

Izložba "Omaž novosadskim svetlopiscima" posvećena je stvaralaštvu 11 novosadskih fotoreportera koji više nisu među živima, a koji su svojim radom obeležili jednu epohu. U holu Muzeja Vojvodine izloženo je 40 njihovih fotografija.

Po tradiciji, izložbu naizmenično organizuju "Dnevnik" i "Mađar so". Ove godine je na redu "Mađar so", čija je glavna i odgovorna urednica Marta Varju trebalo da otvori izložbe, ali je tu čast prepustila doajenu jugoslovenske fotografije Tomislavu Peterneku.

Autor: Tanjug/foto: Jaroslav Pap

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič