PIO fond reagovao povodom slučaja Radiše Jakovljevića

Pokrajinska i novosadska filijala PIO fonda preduzele su sve što su mogle da pomognu Novosađaninu Radiši Jakovljeviću da reši problem sa odlaskom u penziju, naveli su u ovim ustanovama za 021.rs.
Pokrajinska i novosadska filijala PIO fonda preduzele su sve što su mogle da pomognu Novosađaninu Radiši Jakovljeviću da reši problem sa odlaskom u penziju, naveli su u ovim ustanovama za 021.rs.

U PIO fondu su povodom teksta 021.rs o slučaju ovog Novosađanina, naveli da su od početka radili na tome da se uredi papirologija i da se ispune uslovi za penziju. Kako su nam pojasnili, razlika do koje je dolazilo u listinzima je posledica rada službi PIO fonda na prikupljanju i popunjavanju staža Radiše Jakovljevića, što se i vidi iz toga jer se staž stalno povećavao.

U PIO fondu navode da su odmah po prijemu zahteva 15. januara krenule provere staža i uslova za penziju i da su za 4 preduzeća od 5 u koliko je ovaj Novosađanin radio, sve proverili i rešili za oko desetak dana, ali da se čekalo dugo na odgovor Vojne ustanove "Dedinje", pri Ministarstvu odbrane. Naime, kako je i Jakovljević već ispričao za 021.rs, ispostavilo se da VJ "Dedinje" nije uplatila celokupan staž za njegov rad u periodu od 1972. do 1974. godine. Pokušavajuči da reši probleme sa Vojnom ustanovom, Jakoveljević je išao u Beograd, a tamo mu je jedan od službenika čak naveo da je u radnoj knjižici falsifikovan pečat te ustanove.

U PIO fondu u Novom Sadu kažu da su tek 31. marta, posle nekoliko urgencija, dobili odgovor od Vojne ustanove koji je bio negativan, tako da je staž ostao ispod 40 godina. Kako je u međuvremenu Jakovljević napunio 65 godina, prethodnih dana mu je rešen premet i po tom osnovu je ostvario pravo na penziju.

U PIO fondu kažu da ovo nije jedini ovakav slučaj i da problem nastaje, jer staž koji je upisan u radnoj knjižici nije i staž osiguranika, pošto preduzeća ne ispunjavaju svoje obaveze i ne uplaćuju doprinose. Takođe, kažu da ima problem i sa time što Nacionalna služba za zapošljavanje kao podatak o stažu uzima podatke iz knjižica umesto iz baze koju oni poseduju, ali će se to promeniti potpuno od 1. januara naredne godine, kada će samo podaci iz PIO fonda o stažu osiguranika biti validni dokument.

U Fondu za 021.rs kažu da je njihov savet građanima da ukoliko imaju neke sumnje, da se obrate njihovim službama, i to dosta ranije pre ispunjavanja uslova za penziju, kako se ne bi dogodilo da na kraju radnog veka saznaju da im nedostaje ne nekoliko meseci, nego čak i nekoliko godina jer nisu uplaćivani doprinosi, što stvara dodatne probleme.

  • Zbunjen

    21.04.2015 18:44
    A šta ja da radim, gazda nije uplaćivo doprinose, podao je firmu u blokadi nekom liku u Leskovac. Slučajno sam otkrio da duguje za doprinose a u međuvrenu se i odselio. Haos. Šetali me od šaltera do šaltera i niko da mi kaže šta da radim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti