Pacijenti oboleli od raka trpe zbog spore administracije

Zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine trenutno čeka 476 pacijenata, a u funkciji je samo jedan aparat.
Zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine trenutno čeka 476 pacijenata, a u funkciji je samo jedan aparat.

Nabavku novih aparata, koji se najavljuju godinama, koči spora administracija Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Tender za nabavku prekopotrebnih linearnih akceleratora u potpunosti je oboren u martu ove godine zbog uloženih žalbi zainteresovanih strana, nakon čega je Fond za kapitalna ulaganja raspisao novi tender za nabavku aparata u vrednosti od skoro 900 miliona dinara.

Međutim, u fazi podnošenja ponuda, ponuđači "Max Team" d.o.o. iz Beograda i "GE holdings" iz Novog Beograda podneli su zahteve za zaštitu prava, zbog čega je proces stopiran do donošenja zvanične odluke Republičke komisije. Nakon skoro pola godine, ovaj organ i dalje nije doneo nikakvu odluku. Zbog sporosti rada Republičke komisije, Fond za kapitalna ulaganja žalio se u više navrata - 21. oktobra, 18. a potom i 24. novembra, ali nikakav odgovor nisu dobili.

"Fond za kapitalna ulaganja je u više navrata uputio urgencije Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki sa molbom da se hitno postupi po podnetim zahtevima kako bi se stekli uslovi za nastavak započetog postupka i nabavku preko potrebne opreme neophodne za zračnu terapiju pacijenata obolelih od karcinoma. U zavisnosti od odluke Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki po podnetim zahtevima zavisi i realizacije javne nabavke", navode iz Fonda za kapitalna ulaganja.

Iz Instituta za onkologiju Vojvodine poručuju da su se predugačke liste za zračenje u poslednjih nekoliko meseci skratile sa pola godine na dva do tri meseca čekanja, što brojnim obolelim samo pogoršava zdravstvenu situaciju. Bitno je napomenuti da bi dva aparata i mogla da poboljšaju situaciju na Onkologiji kada se ne bi stalno kvarila. Aparat iz 2007. godine dnevno koristi 70 pacijenata, dok stariji aparat iz 2004. godine koristi oko 100 pacijenata. Na starijem aparatu, koji je trenutno u kvaru, zračenje se odvija u tri, a na "novijem" aparatu u dve smene, poručuju sa Instituta.

"Trenutno je aparat iz 2004. godine, koji je u jedanaestoj godini eksploatacije, van funkcije a tehnička ekipa Instituta i ovlašćeni servis pokušavaju da u što kraćem roku nabave potrebne delove i otklone kvar. Očekuje se njegova popravka do kraja meseca", poručuju za 021.rs iz Instituta za onkologiju.

Problemi se za brojne pacijente ovde ne završavaju. Ranije je postojala mogućnost primanja terapije u zdravstvenim ustanovama u Kragujevcu, Beogradu i Kladovu, ali su i ove opcije istrošene. Kako kažu iz Instituta, Klinički centar Kragujevac od ovog meseca više nije u mogućnosti da prima pacijente, a VMA iz Beograda ovu opciju je ukinula u martu. Pacijenti se i dalje šalju u Kladovo, a od januara do novembra "uslužen" je 151 pacijent. Na pitanje zbog čega je toliko velik problem da se nabave novi aparati, a čega su svesni i zaposleni u Upravi, iz Instituta kažu da je problem u zakonskoj regulativi i proceduri Zakona o javnim nabavkama.

"Institut za onkologiju Vojvodine je potpuno svestan činjenice da ni u jednom trenutku trgovački interesi ne smeju nadvladati interese naših građana obolelih od raka", kažu iz Instituta.

Iz Republičke komisije kažu za 021.rs da ne mogu da komentarišu pomenuti postupak, sa jedne strane zato što je u toku, ali i "da bi se obezbedila objektivnost u odlučivanju".

Zbog administracije stoji i Kamenica 2

Sporost procedure koju sprovodi Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki ne koči samo nabavku opreme za Onkologiju, već i opremanje gotovog objekta Kamenica 2.

Konkretno, reč je o Institutu za kardiovaskularne bolesti i Institut za plućne bolesti. Plućnom odeljenju namenjeno je 800 miliona, a kardiovaskularnom odeljenju više od 400 miliona dinara. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • posmatrač

    28.11.2014 14:52
    Svi u Kamenici su podmitljivi lopovi! Traži se i iz očiju se vadi. Znanje im je 0. Sestrice i doktorice samo brinu jesu ušminkane i dovoljno utegnute i samo špaciraju hodnicima. Moj otac je bio pacijent na plućnom. Sramotno je ponašanje svake individue koja tamo radi, pogotovo dr Sazdanić. Ta veze sa životom nema! Neko dete iz srednje škole bi joj moglo održati koji čas hemije. A i lepog ponašanja!
  • -

    28.11.2014 10:02
    -
    eh da je zboog administracije
  • 28.11.2014 08:35
    Phoenix Tears!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti