Početak rada centralne kuhinje Radosnog detinjstva koči propali ugovor

Iako je izgradnja centralne kuhinje PU "Radosno detinjstvo" počela krajem novembra 2011. godine, ovaj projekat, vredan 471 milion dinara, još uvek nije završen i čeka novi tender.
Iako je izgradnja centralne kuhinje PU "Radosno detinjstvo" počela krajem novembra 2011. godine, ovaj projekat, vredan 471 milion dinara, još uvek nije završen i čeka novi tender.

Naime, od 31. marta ove godine, koji je bio krajnji rok za završetak radova, do danas ništa nije urađeno na objektu jer PU "Radosno detinjstvo" pokušava da raskine ugovor sa izvođačem radova, DOO "Dijagonala" iz Novog Sada. Razlog za raskid ugovora između investitora, "Radosnog detinjstva" i DOO "Dijagonala" su dodatni i ugovorom nepredviđeni radovi koje je trebalo izvesti da bi kuhinja bila završena, a koje je uočilo preduzeće "Dijagonala" i nije želelo da dalje sarađuje.

Kako je direktor Fonda za kapitalna ulaganja Nebojša Milenković rekao pre nekoliko meseci, čekalo se na izgradnju trafostanice, koju je trebalo da finansira "Radosno detinjstvo". Prema podacima upravo dostavljenim redakciji 021 od sufinansijera, Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, "Dijagonala" je primetila nedostatke u dokumentaciji koja je pratila radove, a zbog njih je nastala potreba za dodatnim radovima, nepredviđenim u projektu i ugovoru.

- Potrebne izmene i neophodnost istih usled nedostataka u dokumentaciji potrebno je ugovoriti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Jedini mogući način da ovi radovi budu ugovoreni jeste raspisivanje nove javne nabavke za preostale radove, što će da bude moguće nakon raskida postojećeg ugovora - kažu iz Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine. Kako navodi Fond, Udruženje sudskih veštaka i procenitelja "SVIP" iz Novog Sada je 24. maja ove godine utvrdilo da nije došlo do odstupanja u finansijskim proračunima te da su svi uslovi u ugovoru ispunjeni, zgrada je zaštićena od propadanja i instalacije su ispitane. Jedino je ostalo raskinuti ugovor i naći novog izvođača.

PU "Radosno detinjstvo" nije imala vremena da objasni nedostatke u dokumentaciji, a u DOO "Dijagonala" smo zatekli sezonu godišnjih odmora, te smo ostali uskraćeni za odgovore.

Podsetimo da je izgradnja centralne kuhinje, čiji temeljac je 2011. godine postavio predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, od početka sumnjiv posao. Redakcija 021 je pre dve godine otkrila nameštanje tendera prilikom odabira izvođača radova, pošto je kompanija "Monera" ponudila duplo jeftiniju ponudu od "Dijagonalinih" 370 miliona dinara, a nije izabrana za izvođača.

Taj tender je stopiran nakon urgiranja italijanske konsultantske kompanije "Politehnika" koja je ukazala na enormnu vrednost projekta, koji može da se izvede za pet do šest miliona dinara. Međutim, na ponovljenom tenderu, "Dijagonala" je ponovo dobila ulogu izvođača, sa promenama ugovornih tačaka. Inače, kompanija "Monera" je i tada ponudila jeftiniju cifru - 97 miliona, umesto "Dijagonalinih" 140 miliona dinara.

Sporna je i udaljena lokacija centralne kuhinje, smeštena u Privrednikovoj ulici, u Industrijskoj zoni Sever. Sa ove lokacije bi bilo skuplje dostavljati obroke u sve vrtiće koje pokriva novosadska predškolska ustanova. Trenutno su u funkciji jedine dve kuhinje PU "Radosno detinjstvo", a nova kuhinja trebalo bi da ima vešernicu i tehničku službu. (Gorica Nikolin - gorica@021.rs)

  • ACA

    29.07.2014 22:24
    FACA
    Dijagonala,heee pa ceo grad zna ko je Dijagonala kako se sklanjao od zakona ili od uterivaca dugova,ko je radio urgentni centar,veoma sumnjiva investicija posto i to ceo grad zna ko je glavni u urgentnom centru,cak ide carsiska prica da je glava plitike Vojvodine za uzvrat dobio kucu koja se okrece u ciklusu od 24 casa,sto se kuhinje tice pa isto veoma poznato zasto je doslo do van planskih radova pa da bi odredjeni hajvani u predskolskoj a i u politici grada uzeli koji dinar,Tehno Biro je trebao da opremi kuhinju za vreme Borislava Samardzica,normalno ko cer kome ako nece Bora...Blazi aa ima ih jos koji i dan danas u predskolskoj muvaju u vezi kuhinje ali su politicki zasticeni i to od strane zamenika celnika grada.
  • Sale NS

    29.07.2014 21:05
    Malo matematike
    AJmo malo računanja, samo 5 % od ovoga je skoro 2.5 miliona dindži - MALO LI JE ! A nije 5% nego više ?!
  • dejan

    29.07.2014 16:04
    Bravo!Javna je tajna da u Novom Sadu postoje ,,povlascena‚‚ preduzeca koja dobijaju svaki tender.Ako uocite Dijagonala je gotovo uvek izvodjac svih radova visokogradnje,Graditelj NS vodovoda i kanalizacije i tako dalje...Proverite tendere,oni su tako nastimani da je to i vise nego ocigledno.Traze npr da izvodjac poseduje kiper od 15 m3.Zasto?Zar cena i rok nisu najbitniji?!Cene u tenderu su toliko niske da niko ne moze konkurisati.Zato na ime naknadnih radova se desetostruko naplati!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti