021 Twitter Posetite naš Facebook! RSS
Radio 021
Auto Continental
6
Vesti • 09:04 > 22:00 29. 03. 2013. | Darko Šper

Početak suđenja Davidoviću kasni četiri godine

Početak suđenja neformalnom vođi "Nacionalnog stroja" Goranu Davidoviću i još šestorici optuženih za izazivanje incidenta na antifašističkom skupu u Novom Sadu 2007. godine zakazan je za 24. jun.

nacionalni-stroj_3

U Višem sudu Radiju 021 je rečeno da je nakon višegodišnjeg odlaganja početka glavnog pretresa optuženima za izazivanje nacionalne mržnje i nasilničko ponašanje došlo do promene predsednika sudskog veća. Predmet je dodeljen sudiji Zdenki Stakić i ona je početak glavnog pretresa zakazala za 24. i 25. jun.

Ovo suđenje je trebalo da počne još 2009. i više puta je odlagano, a jedan od razloga bio je što se Davidović nalazio u ekstradicionom pritvoru u Nemačkoj. Marta 2010. Davidovićev advokat je zatražio odlaganje jer je u toku bio postupak ekstradicije okrivljenog, pošto se u Srbiji nije odazvao na odsluženje jednogodišnje zatvorske kazne zbog izazivanja nacionalne mržnje na antifašističkom skupu na Filozofskom fakultetu.

goran_davidovic_2

Ostalo je nepoznato zašto suđenje nije počelo dok je u Srbiji bio na odsluženju zatvorske kazne. Prema poslednjim informacijama on više ne živi u Srbiji i sa porodicom je u Italiji, ali je nepoznato da li će sud doneti odluku da mu se sudi u odsustvu, ukoliko se ni u junu ne bude pojavio u sudnici.

U oktobru prošle godine suđenje vođi Nacionalnog stroja i ostalim optuženima je odloženo jer Davidoviću nije uručen poziv. Višem sudu je u međuvremenu dostavljena njegova adresa u inostranstvu, pa je poziv naknadno trebao da mu bude upućen preko Ministarstva pravde, uz prevod sudskih dokumenata na italijanski jezik.

goran_davidovic_1

Jedan od organizatora "Antifašističke šetnje", Nedim Sejdinović iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine kaže da je iskaz kod istražnog sudije dao godinu dana nakon skupa, a tokom 2009. dobio je i prvi poziv za glavni pretres.

"Desetak puta sam dobijao pozive za suđenje i po pravilu dan ranije dobijao obaveštenje telegramom da se glavni pretres otkazuje. U ogromnom broju slučajeva nije mi saopšten razlog odlaganja, a samo jednom je napisano da se odlaže jer su pojedini optuženi pokrenuli proces nagodbe sa sudom. Kao jedan od organizatora skupa ovo doživljavam kao način da se odlaganjem glavnih pretresa ide ka zastari krivičnog dela. To su neke moje sumnje, na osnovu informacija kojim raspolažem", rekao je Sejdinović za Radio 021.

stop-rasizmu

Osim Gorana Davidovića, za izazivanje nacionalne i verske mržnje i nasilničko ponašanje tereti se i Nedeljko Pešić (24) iz Šapca, dok su Predrag Golubović (29) iz Priboja, Radomir Dickov (36) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (32) iz Beograda, Danijel Petrović (24) i Vladan Negovanović (25) iz Novog Sada optuženi za nasilničko ponašanje. Dolf Pospiš (26) iz Veternika i Predrag Milovanović (29) iz Zemuna, takođe su bili među optuženima, ali su u međuvremenu sa Tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

nacionalni-stroj_2

Incident se dogodio 7. oktobra 2007. kada je učesnike Antifašističke šetnje koji su krenuli prema Keju žrtava racije u Dunavskoj ulici  napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja. Oni su prethodno u dvorištu Doma vojske zapalili navijačke baklje i uzvikivali parole "Vojvodina - Srbija", "Srbija Srbima" i "Ratko Mladić".

U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

nacionalni-stroj

Jedan od učesnika tadašnje šetnje Duško Medić smatra da kod nas ne postoje merila jer se svako ko promoviše nacionalizam gleda kao patriota, zbog čega su od početka delovanja nailazili na simpatije kod vlasti u Srbiji.

"Problem sa radikalnim grupama je da izazivaju veću pažnju javnosti nego što bi mogli kao pojedinci, pa svaku priliku koriste da bi se promovisali. U Novom Sadu je došlo do protivljenja vlasti takvoj pojavi i kada smo prolazili pored Doma vojske policija je kordonom čuvala našu povorku, umesto njih, pa su lako prišli ogradi i naneli štetu ljudima u protestu", kazao je Medić za 021.

» PODELI OVU VEST SA DRUGIMA
» Komentari (5)
 • The Lalosh  - Patriota
  Sa privremenim boravkom u inostranstvu. Mora da šalje višak zarađenog napaćenom narodu širom Srbije. Aha, al u pasulju...
 • Scotch Bonnet  - Ave!
  Ovakav Davidovicev cin neobrazovano zivlje zove patriJotizmom, zato i jeste prisutno na ovim prostorima i zato se tolerise u nerazvijenom drustvu.
 • zardos  - terazije
  Da li u Srbiji uopste ima pravde? Takvima se sudjenja stalno odlazu i ceka se neka eskivaza sa laznim svedocima i ko zna sta, da bi se sve zataskalo !
 • eto sad
  Davidovic... cudno prezime za neonacistu. Al dobro ovi nasi su ionako ko Turci, samo kazes da si Turcin i promenis veru i najveci si Turcin. Kako kaze Bogoje, "ako je Turcin krvav do lakata, poturica mora biti do ramena".
 • Vlada  - pravo ime ludila
  Ludilo nema pravo ime u Srbiji jer se odomaćio, tj. "Наш је", ali se može svesti pod nacizam, rasizam, šovinizam.
Dodaj komentar
Vaši podaci:
Komentar:
Pročitajte pre slanja komentara:
Komentari kojima nam skrećete pažnju na propuste neće biti objavljeni. Trudićemo se da grešku ispravimo.
Komentari koji se odnose na uređivačku politiku neće biti objavljeni.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti objavljeni.
Molimo Vas da se prilikom pisanja pridržavate pravopisnih pravila.
Molimo Vas da se prilikom ostavljanja komentara koncentrišete na temu. Broj karaktera je ograničen i više nego dovoljan.

PAŽNJA:
Komentari koji sadrže pretnju, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.
Nemamo nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje ili skraćivanje.
Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije ovog portala.

Anti-spam zaštita
U prazno polje unesite anti-spam kod koji vidite na slici. Ukoliko ne možete da ga pročitate kliknite na sliku da vam se prikaže novi kod.

Najnovije

test

» Poslednja 24 sata

» U poslednjih 48h

» Anketa

Čiju vladavinu očekujete od leta u Novom Sadu?