Počinje da radi Savetovalište za radnike

Danas počinje sa radom Savetovalište za radnike, gde će sugrađani moći da se informišu o svojim pravima na radnom mestu, kao i da dobiju besplatnog pravnog zastupnika u sudskim sporovima protiv svojih poslodavaca.
Danas počinje sa radom Savatovalište za radnike, gde će sugrađani moći da se informišu o svojim pravima na radnom mestu, kao i da dobiju besplatnog pravnog zastupnika u sudskim sporovima protiv svojih poslodavaca. Kako za 021 kaže aktivistkinja udruženja "S.T.R.I.K.E", koje je pokrenulo ovo savetovalište, Dejana Spasojević-Ivančić, građani su slabo upućeni u svoja radnička prava i zbog toga se često ne bune ukoliko poslodavac počne da ih krši.

"Osnovni problemi su da zaposleni ne znaju koja su njihova prava, da ne znaju kako da zaštite svoja prava, kome da se obrate kako bi zaštitili svoja prava i da radnici većinom nemaju mogućnosti da zaštite svoja prava. Ovo potonje se odnosi na materijalno stanje, zbog čega je ovo savetovalište u formi besplatne pomoći", navodi ova pravnica.

Kako za 021 kaže advokatkinja Ljiljana Madžar, pravnice koje će raditi u savetovalištu će sa zainteresovanima analizirati pojedinačne slučajeve i usmeravati radnike i radnice ka najboljem rešenju za ostvarivanje njihovih prava. Ona napominje da su česti slučajevi da zaposleni odustaju od sudskog spora sa poslodavcem, jer nemaju novca da isprate preduge sudske procese. Ona napominje da je iz tog razloga, sva pravna pomoć, uključujući i zastupanje na sudu, potpuno besplatna. "Jedan deo savetovališta biće posvećen procenama svake pojedinačne situacije u kojoj se nalaze zaposleni, kao i oni van radnog odnosa, a drugi deo predstavlja, u zavisnosti od potrebe, procesuiranje tih slučajeva i besplatno pravno zastupanje tih slučajeva pred sudom", najavljuje Madžarova.

Dejana Spasojević-Ivančić smatra da iako u Srbiji sindikalni pokret jača i da su zahtevi reprezentativnih radničkih organizacija sve oštriji, i dalje postoje slučajevi gde uloga sindikata zataji. Prema njenim rečima, mnoge sindikalne organizacije nemaju snage da stvari isteraju do kraja. "Ono što smo primetili je da su sindikati okoštali, i da nemaju snagu i hrabrost za, na primer, jači štrajk".

Savetovalište će se nalaziti u prostorijama udruženja "S.T.R.I.K.E" u Pap Pavla 19. Radno vreme savetovališta je ponedeljkom od 16-19h za sugrađane koji su zakazali razgovor, i utorkom od 16-18h za telefonske savete. Svi zainteresovani za savet ili pravnu pomoć mogu se obratiti udruženju na telefon 021/522-078. (M. Sovilj)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti