Pokrajinski budžet planiran za Žeželjev most i Kamenicu 2

Pokrajinski budžet za 2015. godinu biće programski i razvojni, jer je 15 milijardi dinara namenjeno za kapitalna ulaganja, koja će sa sobom doneti i zapošljavanja.

Pokrajinski budžet za 2015. godinu biće programski i razvojni, jer je 15 milijardi dinara namenjeno za kapitalna ulaganja, koja će sa sobom doneti i zapošljavanje, izjavio je pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman.

Predloženim budžetom, koji će se pred poslanicima pokrajinskog parlamenta naći unutorak, 23. decembra, ukupni prihodi i primanja, zajedno sa procenjenim iznosom prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina, i rashodi projektovani su u iznosu od 62,3 milijarde dinara.

"Pokrajina, ukoliko ne računamo transferna sredstva koja prolaze kroz budžet iz Republike i na čiju raspodelu ne utičemo, raspolaže sa 28 milijardi dinara, a više od 15 milijardi će ići na kapitalne projekte od kojih je najveća investicija "Kamenica 2". Za tu namenu predviđeno je više od dve milijarde, ali videćemo šta će biti na tenderu. Nadamo se da ćemo postići da će krajnja cifra biti manja od planirane", objašnjava Radoman.

On dodaje da, uz izgradnju novog dela Instituta u Sremskoj Kamenici, u najznačajnije investicije planirane novim budžetom spadaju Žeželjev most, a moguće je da će u godini pred nama početi realizacija projekta tunela kroz Frušku goru i izgradnju pristupnih puteva, iako, kako kaže Radoman, početak ovog projekta ne zavisi od Pokrajine.

Deo novca za kapitalna ulaganja planiran je za gradnju infrastrukturnih objekata, pre svega vodovoda i kanalizacije u opštinama po Vojvodini, a govoreći o planiranju budžeta u oblasti smanjenja nezaposlenosti u APV, Radoman ističe da je za tu namenu planirano više od pola milijarde dinara.

"Trudimo se da u tom delu da učinimo koliko je moguće više. I deo kapitalnih ulaganja će se sigurno pozitivno odraziti na zapošljavanje. S druge strane, u razdelima pojedinih sekretarijata, naročito u Sekretarijatu za rad, privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, izdvojena sredstva su direktno za zapošljavanje, bilo da se radi o samozapošljavanju, bilo da se radi o nekim drugim načinima zapošljavanja. Moram tu da pomenem ulogu i često napadanog Fond za razvoj novih tehnologija. To nije samo otvaranje pogona novih tehnologija, već je tu i zapošljavanje. Do sada sredstva nisu mogla da se dobiju ukoliko se ne otvori novi pogon, i ako se ne zaposli minimum 20 radnika. I to je jedan od načina na koji se vrši zapošljavanje. U novembru ove godine u odnosu na novembar prošle godine imamo 3,6 posto više zaposlenih u Vojvodini, tako da se neki rezultati ipak postižu", ocenjuje pokrajinski sekretar za finansije.

Predloženi budžet manji je od ovogodišnjeg za 2,3 milijarde dinara ili oko 3,6 odsto. To smanjenje je, prema navedenom obrazloženju, posledica pre svega znatno umanjenih iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Inače, dva zajednička projekta Republike i Pokrajine u narednoj godini koji bi trebalo da se realizuju, jesu pomenuti tunel kroz Frušku goru i izgradnja Žeželjevog mosta.

"Ipak u slučaju Žeželjevog mosta, Republika nije suulagač, jer novac obezbeđuju Novi Sad, Pokrajina i Evropska unija. Republika ne finansira, mada vodi projekat preko Železnica Srbije. Projekat tunela kroz Frušku goru je zajednički, ali je to još samo verbalno, jer ni jedan korak nije napravljen u tom delu. Nadam se da će sledeće godine ipak nešto uraditi. Ali moram da napomenem da u buydžt Pokrajine neće doći ni jedan dinar iz republičkog budžeta za kapitalna ulaganja. Ranijih godina je bilo sredstava za te namene, a prilikom izrade prošlogodišnjeg budžeta planirana su sredstva za kapitalna ulaganja iz republike, ali nisu preneta. Ove godine nisu ni planirana sredstva da se prenesu za kapitalna ulaganja u Vojvodini", zaključuje Radoman.

  • janko

    21.12.2014 14:25
    @crno-crno-najcrnji animalac
    da li je fasista onaj koji je okupiran ili je fasista onaj koji je okupirao
    ds li fasista onaj kome se nude sendvici za put u jednom pravcu ili je fasista koi nudi sendvice za put u jednom pravcu
    da li je fasista onaj kome se oduzima ili je fasista onaj koji je 20 godina "profesionalni" izbeglica sa svim privilegijama
    da li je fasista onaj koji ide peske ili eventualno na biciklu ili je fasista onaj koji foxni dzip sa zatmnjenim staklima
    da li
    da li
    ....
    da li
  • 21.12.2014 11:24
    Gluposti
    Kakav pokrajinski budzet kada vam sav budzet odredjuju srbijanci iz beograda? Odrzavaju tu vladu Vojvodine samo da se narod ne pobuni jer da je ukinu shvatili bi da nemaju ni A od autonomije. Treba je ukinuti jer je stetocinska i interesna prcija Pajtica i ostalih beogradskih piona. Vojvodjani zivite u iluzijama i blatnjavom opancarskom matrixu dok vas kradu i "vasi" i njiovi.
  • 21.12.2014 10:47
    @Janko
    Ja bih pre rekao da vas fašiste treba ukloniti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti