Policija istražuje korupciju na Institutu za onkologiju

Novosadska policija dostavila je Tužilaštvu rezultate višemesečne istrage o detaljima navodne korupcije i trgovine listama čekanja bolesnika na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici.

Novosadska policija dostavila je Tužilaštvu rezultate višemesečne istrage o detaljima navodne korupcije i trgovine listama čekanja bolesnika na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Kako za 021 kaže načelnik odeljenja za suzbijanje privrednog kriminala, Milovan Forkapa, novosadska policija je poslala Višem tužilaštvu rezultate predistražnih radnji oko navodne korupcije na Institutu.

Prema njegovim rečima, Tužilaštvo je tražilo i dopunske provere koje su početkom meseca prosleđene nadležnim organima. "Na osnovu zaprimljene krivične prijave u vezi sa navodnim zloupotrebama na Institutu, Više tužilaštvo u Novom Sadu se obratilo Odseku za suzbijanje privrednog kriminaliteta sa zahtevom da se izvrše provere i izveštaj sa prilozima je dostavljen nadležnom tužilaštvu početkom ovog meseca", kaže Forkapa za 021.

Ombudsman potvrdio sumnje

Priča oko navodne korupcije počela je nakon što je republiki ombudsman Saša Janković utvrdio propuste prilikom lečenja obolelih od malignih bolesti na Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. U saopštenju iz kabineta zaštitnika građana stoji da je utvrđen niz nepravilnosti prilikom lečenja domaćih osiguranika u okviru dopunskog rada.

To znači da su pacijenti za zračnu terapiju plaćali sami, iako je to lečenje obuhvaćeno obaveznim zdravstvenim osiguranjem. Predsednik udruženja "Pravo na zdravlje", Miroslav Petrović je zbog toga poslao pismo republičkom ministru zdravlja Zoranu Stankoviću, kao i šefu delegacije Evropske unije u Srbiji, Vensanu Dežeru. Prema njegovim rečima, priča se na završava tu, već postoje osnovane sumnje da su zaposleni na radiologiji uzimali novac u zamenu za bolju poziciju na listi čekanja za zračnu terapiju.

"Mi ovde ne pričamo o pojedinačnim korumpiranim lekarima, već o sistemskim zakonima o zdravstvu. Znači ti ljudi, šta god da su radili, neko im je to dozvolio", smatra on. Petrović navodi da lekari zaposleni na radiologiji imaju beneficirani radni staž, zbog povećanog izlaganja zračenju.

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao Radio 021, na Institutu su se posle propisanog radnog vremena većinom lečili pacijenti iz Republike Srpske, iako je propisano radno vreme radiologa šest sati, zbog opasnosti od zračenja.

Miroslav Petrović tvrdi da su oni uprkos tome, radili prekovremeno i na taj način primali pacijente za čije su lečenje dobijali novčanu nadoknadu za dopunski rad. Prema njegovim rečima, postoje sumnje da su neki od njih dodatno plaćali bolje mesto na listi čekanja i, kako kaže, ovakav odnos prema profesiji ne predstavlja samo korupciju, već iznudu.

"Kada vam lekar traži novac, to nije korupcija. To je iznuda, to je reket, to se rešava u najbližoj policijskoj stanici. Znači, dajte da vidimo kako je došlo do ove situacije, kako je to moglo po zakonu i šta u tom istom zakonu treba izmeniti kako oni ne bi uopšte bili u privilegovanoj poziciji za uzimanje mita", kaže naš sagovornik.

Plaše se pretnji

Predsednik udruženja "Pravo na zdravlje", Miroslav Petrović kaže za 021 da je, poučen prethodnim iskustvima u borbi države protiv organizovanog kriminala, pesimista. On navodi da očekuje da će uskoro početi da dobija pretnje. "Šta očekujem da država uradi... Kada vidim kako su se u prošlosti rešavali problemi korupcije omogućene od strane države, mogu samo da očekujem ciglu", pribojava se Petrović.

Suprotno državnim uredbama koje štite prava osoba koje prijave korupciju, nekoliko lekara koji su pokušali javnosti da ukažu na svoje korumpirane kolege su bukvalno najureni sa Instituta. Nakon otkaza, nijedna zdravstvena ustanova u Novom Sadu nije htela da ih primi u radni odnos, iako se među lekarima koji su odlučili da javno progovore o korupciji nalaze vrhunski stručnjaci. Jedina lekarka koja je prijavila korupciju, a i dalje je zaposlena u Kamenici, Bojana Bokorov, nalazi se u sudskom sporu sa Institutom. Njoj je republički ombudsman Saša Janković obećao zaštitu u skladu sa zakonom koji štiti "duvače u pištaljku". (Miodrag Sovilj)

  • Insajder - dr

    28.03.2011 17:02
    nikog ovo ne interesuje
    Nažalost, većina dr je ušla u "šemi" u Institutu i u KC Vojvodine, a RIBA OD GLAVE SMRDI. Hvataju se doktori koji su primili 200-300 E i bruji cela štampa.Svi direktori su apsolutni partijski poslušnici, a mnogi se i hvale svojim vezama u policiji i politici.Dušan Jovanović (globtroter) - kum Čanak, Drašković i Levakov - Pajtić, "mali" Lažetić sa ortopedije - kum Draškovića. Krade se gde god se može i to zna pola Novog Sada
    samo policija NIJE OBAVEŠTENA. Sramota, ali koga iz vlasti je briga za to i ko uopšte ove naše tekstove čita ???!!!
  • radnik instituta

    28.03.2011 12:10
    korupcija
    Ako je policija bilo sta nasla i dostavila tuzilastvu svaka im cast..ali neverujem..Pa zar ti policajci nevide da ih ovi varaju...nesme nista da se otkrije zato sto iza direktora i tog profesora stoji politicki establismeent Novog Sada...Policajci nemojte se vise blamirati...Tuzilastvo to stavlja u fioku..tako da se oni koji su toradili uopste nebrinu niti ih dotice to sto gospodin Petrovic prica..zao mi je ali je tako...Nezaludjujte se vise niko nije kriv....niti ce biti...
  • Posmatrac

    28.03.2011 08:56
    Trijumf korupcije
    Korumpirana policija ispituje korumpirane lekare da bi ih predala korumpiranim sudijama.Savrsen sistem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti