Policija kontroliše nesavesne pešake

Novosadski policajci će danas započetu redovnu akciju kažnjavanja pešaka koji prave prekršaje u saobraćaju sprovoditi i sutra.
Novosadski policajci će danas započetu redovnu akciju kažnjavanja pešaka koji prave prekršaje u saobraćaju sprovoditi i sutra.

Pod lupom saobraćajaca su pešaci koji prelaze kolovoz van obeleženog prelaza, u trenutku kada svetli crveno svetlo ili uz korišćenje mobilnog telefona.

Akciju će od 9 do 13 časova, sprovoditi saobraćajni policajci i policijski službenici u civilnom odelu, koji će uočene prekršaje snimati i fotografisati, a zatim i preduzeti dalje zakonske mere.

Prema Zakonu o saobraćaju, prelazak na crveno svetlo košta 5.000 dinara, a ako to radite u prisustvu maloletnog deteta kazna je od 15.000 do 30.000 dinara. Korišćenje mobilnog telefona na pešačkom prelazu košta 3.000 dinara, a ako je sa vama dete, kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Za slušalice u oba uha na pešačkom prelazu plaća se 3.000, a ako je prisutno dete do 12 godina, od 6.000 do 20.000 dinara. Prelazak van pešačkog prelaza je 5.000 dinara, a ako vodite dete, kazna naraste na 6.000 pa do 20.000 dinara.

  • Kultura pesaka

    19.11.2013 22:49
    Kultura pesaka
    Mislim da bi trebalo raditi i na kulturi pešaka. Ako postoji pešački prelaz, to ne znači da trebate, i možete, u bilo kome momentu zakoračiti na njega. Jako bitna stavka, u saobraćaju uopšte, je tolernacija, što bi značilo da i pešak nekada treba da zastane na dve sekunde i propusti automobil ili biciklistu. Ako ja, kao pešak mogu da zastanem par metara od kolovoza i sačekam da prođe par automobila ne vidim zašto ne mogu i drugi. Logika je jasna, ne radim ništa kao pešak što mi smeta kod pešaka kada sam u automobilu.
  • Nikola

    19.11.2013 17:26
    Opet pešaci, a kad će na red doći vozači?

    - prebrza vožnja
    - nepropuštanje pešaka
    - korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje
    - prelazak preko pune i duple pune
    - parkiranje i zaustavaljanje u desnoj traci (tamo gde postoji znak da je to zabranjeno) i na autobuskim stajalištima

    Samo krenite od "Daltona" prema Futoškoj pijaci i naći ćete najmanje pet automobila parkiranih u desnoj traci. Ti automobili najviše smetaju vozilima gradskog prevoza, što znači da usporavaju kretanje velikog broja ljudi (i do 160 ljudi, koliko npr. stane u zglobni autobus)
  • Huncut

    19.11.2013 16:11
    Ne razumem zasto se ova i slicna akcija uvek najavljuje, bolje je izaci na teren i raditi.
    Tako su pre vremena objavili hapsenja onih dilera...i svi kidnuli, neki u Spaniju, neko ko zna gde.
    Policijo samo radi svoj posao, i ne brigaj...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti