Politička prepucavanja oko privatizacije Vodovoda

Predstavnici sindikata, kao i pojedinih udruženja i političkih stranaka, koji su skupili preko 32.000 potpisa protiv privatizacije javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" danas su predali svoju peticiju Skupštini grada.  
Predstavnici sindikata, kao i pojedinih udruženja i političkih stranaka, koji su skupili preko 32.000 potpisa protiv privatizacije javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" danas su predali svoju peticiju Skupštini grada. Njih, međutim, iako je tako bilo planirano, nije dočekao predsednik gradskog parlamenta Aleksandar Jovanović.

Kako za 021 kaže predsednik udruženja novosadskih penzionera Ilija Petrović, sama činjenica da je Jovanović izbegao razgovor sa podnosiocima peticije dovoljno govori o njegovoj objektivnosti. "Ako se već nije udostojio da dođe i preuzme ove potpise, izvesno je da će on izbeći da ovaj predlog uvrsti na sledeće zasedanje Skupštine grada. Nije realno verovati u uspeh ove akcije, jer bahatoj vlasti argumenti ništa ne znače", kaže Petrović.

Prema rečima šefa Gradskog odbora Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, "Vodovod" je preduzeće koje su izgradili sami Novosađani i kao takvo mora ostati u vlasništvu onih koji plaćaju porez. "Građani Novog Sada su ulagali u Vodovod plaćajući poreze, doprinose i račune i samo oni su ovlašćeni da odlučuju o pitanju dovođenja stranog partnera u ovo preduzeće", navodi Vučević.

Prepucavanja o preciznosti

Sa druge strane, kako za 021 kaže direktor "Vodovoda" Branko Bjelajac, predstavnici opozicije su iskoristili peticiju kao političku promociju. Prema njegovom mišljenju, oni su slagali Novosađane da se radi o privatizaciji, a ne o dokapitalizaciji kroz javno-privatno partnerstvo.

"Oni su napisali "privatizacija" i napisali lažni referendum kroz lažna pitanja. I meni da su dali na potpis, verovatno bih parafirao da sam protiv privatizacije. Za milog boga, uzmite internet, izguglajte i vidite da javno-privatno partnerstvo nije privatizacija", kaže direktor "Vodovoda".

Predsednik sindikata zaposlenih u javno-komunalnoj delatnosti Zoran Radosavljević nije ostao dužan Bjelajcu, rekavši da je direktor "Vodovoda" obmanuo Novosađane kada je rekao da javno-privatno partnerstvo ne znači da će strani partner višak kapitala iznositi van zemlje. "Ja ne znam šta on može da komentariše, ukoliko sa druge strane ima 32.000 potpisa. On je prvi slagao kada je rekao da ovo nije privatizacija i da nije vlasnička transformacija. Ako nekom date preduzeće na upravljanje i taj neko uzme pare i odnese u Nemačku ili Francusku, a ne uloži u Novi Sad, onda ne znam čija je veća laž - moja ili njegova?", kaže ovaj sindikalac.

Podsećamo, Skupština grada je na sednici održanoj u decembru podržala predlog berlinske konsultantske kuće "CSP" da se "Vodovod" transformiše u mešovito preduzeće, gde bi 51 odsto ostalo u javnom vlasništvu, a ostatak bi strani partner zakupio na 25 godina. (Miodrag Sovilj)

  • Vesna

    26.06.2011 00:14
    Goranu
    Da je Evropa htela da pomogne Srbiji, već bi to učinila. Imala je 11 godina na raspolaganju. Da li znaš da je prosečna plata u Bugarskoj 230 evra? Da li misliš da bi Nemačka pomogla Grčkoj da nije njen interes u pitanju, pošto 70 odsto proizvoda izvozi na evropsko tržište i odgovara joj evrozona, jer ne mora da plaća nikakve transakcije. Ako je Evropa htela da pomogne Srbiji, zašto je prisilala na jednostranu primenu SSP, što znači da Srbija može besplatno da uvozi, ali ne i da izvozi? Zapadnim silama Istočna Evropa služi samo kao tržište, ali su se malo preračunali. Grčka stalno troši (kupuje nemačke proizvode) i tako slabi evro i evrozonu. Što će reći, Nemci su dobili ono što su zaslužili. Lukavstvo im se obilo o glavu!
  • Goran Upucenoj i Vesni

    25.06.2011 08:12
    Ha ha ha ha koliko gluposti lezi u NASEM narodu.
    Naravno na prvom mestu teorije zavere, buuu aaa, svi su protiv nas, svi hoce da nas koloniziraju, svi hoce nase bogastvo. Ma daj bre, smesne ste. Kakvo bre bogastvo, kakve bre firme, pa jedan jedini podatak da su Novi Sad i Beograd jedini gradovi u Evropi koji fekalnu kanalizaciju pustaju (zbog boljeg razumevanja citaj govna) direktno u Dunav bez bilo kakvog tretmana, govori sve. Ja ne bezim od svog porekla i sa ponosom ga isticem uz napomenu da pripadam grupi od manje od 5% Srba koji znaju, mogu i zele drugacije. A Vi samo cisite Srbiju, srecom ne mozete doci do nas jer smo daleko pa cemo videti kako ce ko zavrsiti. I da pazite, garant Vas snimaju satielitom dok ste na ulici.......
  • Upućena

    24.06.2011 00:12
    Goranu
    Da li ste pročitali knjigu Politika genocida? Očigledno niste. Jer da jeste, znali biste da naša vlast nije nesposobna. Evo ukratko kako to ide. Posle vojne intervencije na neku zemlju, Ameri na čelo države klijenta dovode kvislinšku vladu. Ta vlada dobija garancije da će uživati sve privilegije, a zauzvrat upropašćava preduzeća i omogućava zapadnjcima da crpe resurse zemalja klijenata. Novosadski Vodovod je neosnovano podizao cenu vode kako bi pripremio građane za visoke cene koje bi odredio strateški partner. Stranac dolazi zato što želi veliki profit, a ne zato što mu je žao Novosađana koji piju nepročišćenu vodu. Stoga, nije tačno da u Srbiji niko ne bi znao da proizvede kvalitetnu vodu, to naši namerno ne žele da urade, jer su se tako obavezali gazdama.
    Većina našeg naroda takođe nije pročitala ovu knjigu. Ali naslućuju istinu.
    I da, ja nisam član DSS. Još uvek dobijam čestitke iz DS, iako nemam nameru da glasam za njih. Pročitani su.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti