Pranje novca preko ekskurzija u novosadskim školama

Učiteljice OŠ "Đorđe Natošević" tražile su od roditelja đaka prvaka 1.500 dinara za ekskurziju u Čortanovačku šumu, iako vozna karta do tamo košta svega 62 dinara.
Učiteljice OŠ "Đorđe Natošević" tražile su od roditelja đaka prvaka 1.500 dinara za ekskurziju u Čortanovačku šumu, iako vozna karta do tamo košta svega 62 dinara.

Grupa roditelja, revoltirana zbog toga, kaže da su učiteljicama pare davali na ruke, a ne preko blagajne. "Verovali smo kako će za taj iznos deca imati barem obrok ili neku dodatnu aktivnost. Međutim, ne! Klinci su hranu morali da nose od kuće, a od aktivnosti imali su samo šetnju po šumi", besan je jedan tata.

U upravi škole kažu da se taj izlet tretira kao vanučionička nastava, a ne ekskurzija, zbog čega raspisivanje javne nabavke i učešće tri ponuđača nije obavezno. Oni su nezvanično dodali i da je na izletu bilo dečijih animatora, koji su, navodno, ušli u cenu.

Da je ovo jedan od mehanizama kojima se pod etiketom izleta nelegalno bogate škole i pojedinci, potvrdile su i same novosadske turističke agencije.

"Sarađujemo sa mnogim osnovnim i srednjim školama, ali je sve teže dobiti posao jer mnoge škole rade mimo zakona kako bi same profitirale. Dešavalo se da od nas traže da podignemo cenu za 1.000 dinara kako bi se oni ugradili. Kada mi odbijemo da učestvujemo u pranju novca, oni odlaze u druge agencije", kažu u jednoj turističkoj agenciji.

Prema nezvaničnim informacijama, u novosadskim školama problem je što pojedini direktori imaju sklopljene ugovore sa agencijama iz Mađarske, što je takođe protivzakonito. Osim toga, mnoge škole pokušavaju da izbegnu porez organizujući ekskurzije pod etiketom "grupa građana" ili dovijajući se na razne načine kako pare ne bi prošle kroz blagajnu.

  • mama

    22.11.2012 10:13
    Da li je ovo ceo tekst napisan da bi se upotobila skola tj njen direktor?
  • Milka

    21.11.2012 22:21
    dežurna mama Konjoić
    ma jedna mama blizanaca iz 1. razreda, kojoj ovo nije prvi put da maltretira upravu u ovoj školi. Skoro je snimala decu iz starijih razreda i ucenjivala direktora Đokine sa snimkom. Ovaj slučaj mi baš liči na nju
  • snezana

    21.11.2012 13:49
    izlet
    Moje dete je bilo ucesnik izleta, sa kojeg se vratio sretno i zadovoljno, te se nadam da ce skola tj uciteljice biti voljne da decu jos nekada odvedu na izlet, a doticni anonimni izvor kao i novinar bi mogli da se raspitaju i o ceni ulaznice u kamp pre nego sto svu ljagu bace na skolu i uciteljice a doticnog roditelja bih takodje pitala da li bi on ili ona vodili necijih 30 dece barem do Dunavskog parka. Da dodam izlet nije bio obavezan te ovi sto misle da su uciteljice i direktor skole trazili previse novaca nisu morali da puste svoju decu, ali ne treba ni nama drugima da kvare zadovoljstvo izleta

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti