Predstavljeni novi smerovi za novosadske srednjoškolce i studente

Srednje škole i fakulteti u Novom Sadu predstavljanje na juče završenom Sajmu obrazovanja "Putokazi" iskoristile su i za promociju novih smerova.

Srednje škole i fakulteti u Novom Sadu predstavljanje na juče završenom Sajmu obrazovanja "Putokazi" iskoristile su i za promociju novih smerova.

Tehnička škola "Mileva Marić Anjštajn" od sledeće školske godine uvodi Opšti smer – Sportsko odeljenje, odnosno gimnazijski smer opšteg tipa sa nastavom vremenski usklađenom sa treninzima, navodi se u saopštenju Novosadskog sajma.

Jedina u Srbiji, Srednja saobraćajna škola u Novom Sadu ima Vazduhoplovni smer, dok će od 2015/2016. školske godine svršenim osnovcima ponuditi i ekonomski smer, kao i profile elektrotehničke, mašinske i druge struke. Zahvaljujući saradnji sa nemačkom organizacijom GIZ, Elektrotehnička škola "Mihajlo Pupin" ima novi trogodišnji smer Električar. Prednost upisa na taj smer je usaglašavanje sa nemačkim obrazovnim sistemom, što podrazumeva znatno više prakse i to u privredi, a ne u učionici.

Srednja umetnička škola "Bogdan Šuput" na Sajmu obrazovanja predstavila je Dan otvorenih vrata. Organizuje se jednom mesečno, a podrazumeva da nastavnici osnovnih škola mogu da dovedu učenike i na taj način ih upoznaju sa daljim obrazovanjem u toj školi.

Budući akademski građani koji žele da se bave psihoterapijom, mogu da upišu master smer psihoterapije na Fakultetu za pravne i poslovne studije "Dr Lazar Vrkatić". "Od svih privatnih fakulteta, mi smo jedini koji imaju poslovnu psihologiju, a smer psihoterapije imamo od ove školske godine i jedini smo u Srbiji koji imaju taj program. "Putokazi" su pokazali da se i učenici i roditelji jako interesuju za naš fakultet, pa čak i osnovci pitaju koju srednju školu da upišu, kako bi posle upisali neki od naših smerova", objašnjava studentkinja četvrte godine poslovne psihologije Natalija Vukadinović.

Osim poslovne psihologije i psihoterapije, na ovom fakultetu je izuzetno tražen i studijski program bezbednost i kriminalistika, a Vukadinovićeva kaže kako su mnogi studijski programi već u junu popunjeni i na njima nema mesta u septembarskom upisnom roku.

Jedinstveni programi se nude i na privatnom Evropskom univerzitu Farmaceutskom fakultetu. Kod njih studenti mogu da upišu smerove zdravstvene nege - strukovna medicinska sestra, strukovnog terapeuta, kao i jedinstveni smer socijalne gerontologije. "Za socijalnu gerontologiju se uglavnom odlučuju oni koji žele da se tim poslom bave u inostranstvu, gde je mnogo razvijenija briga o starim ljudima. Naša škola je jedina u državi koja ima taj smer", keže Dubravka Radujko iz studentske službe fakulteta.

Socijalnu gerontologiju će raditi po franšizi slovenačkog fakulteta iz Maribora, sa kojim imaju saradnju i na smeru zdravstvene nege. Posebno je zanimljivo u slučaju smera nege, studenti dobijaju diplomu Evropske unije, jer fakultet iz Maribora sarađuje sa Univerzitetom iz Salcburga.

Novina koju će od naredne školske godine imati Visoka tehnička škola strukovnih studija je smer saobraćajnog inženjerstva i strukovni master za odsek zaštite. "Veliko je interesovanje na "Putokazima" za studije koje nudimo, između ostalog i zbog atraktivne promocije. Na štandu imamo modele u ronilačkoj i opremi za zaštitu od požara, ali i simultor za gašenje požara. Deca odmah vide i kako se gasi požar i kako se aktivira aparat", objašnjava Sanja Miajlović.

Njena koleginica Jovana Kitanović kaže da su ovi modeli postavljeni stoga što studenti civilne zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama prolaze kroz obuke ronjenja, skijanja i alpinizma, kako bi bili spremni za sve situacije sa kojima mogu da se susretnu.

  • lm

    01.03.2015 14:00
    Mašinac
    Ja sam to upisivao,kad je postojala neka perspektiva,nisam znao tada da će uništiti,svu industriju.
  • -

    01.03.2015 09:24
    -
    sportsko odeljenje-dovoljno govori o nastojannu srBije da bude drzava

    u srbiji vise niko ne zna napraviti sraf od pocetka do kraja proizvodnje

    i posle vam je cia kriva za sve
  • Mudri

    01.03.2015 08:18
    @Labus Fabus
    Studirati mašinstvo, saobraćaj i još po nešto u Srbiji je kao da studiraš za kapetana kitolovca u Srbiji. Nažalost, nema ni mora ni kitova, jedino brod da otploviš u neka nova lovišta.

    Možda i da pokušaš iskoristiti inženjersko znanje u nekim drugim oblastima, poput IT-a na primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.