Preminuo književnik Pavel Gatajancu

Književnik, publicista i novinar Pavel Gatajancu preminuo je u Novom Sadu u 58. godini.
Književnik, publicista i novinar Pavel Gatajancu preminuo je u Novom Sadu u 58. godini.

Prvu knjigu pesama na srpskom jeziku "Odsutno vreme" Gatajancu je objavio 1976. u Beogradu a potom slede zbirke poezije "Odbrojana zmija", "Rađanje proze", "Pesme”, "Kalibar revolver", "Dresiranje lovačkih pasa" i druge.

Objavio je i prozna dela "Atentat na javni red" i "Balastologija", nekoliko knjiga iz publicistike a bavio se i art performansom. Zastupljen je u nekoliko antologija poezije u Rumuniji i Srbiji a pesme su mu prevođene na srpski, mađarski, slovački, rusinski, slovenački, francuski i nemački jezik.

Osnivač je časopisa na rumunskom i nemačkom jeziku a najpoznatiji među njima je "Europa" (2008). Nagrađivan je na mnogim festivalima u zemlji i u Rumuniji.

Gatajancu je bio član Udruženja novinara Srbije, Društva književnika Vojvodine, Saveza književnika Srbije, Međunarodne akademije Eminesku i Saveza banatskih istoričara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti