Preti požar petini zgrada u Novom Sadu

Instalacije nisu menjane više od pedeset godina u starim zgradama na Satelitu, Staroj Detelinari, Novom naselju, kao i u delovima Grbavice, Limana i Podbare.
Instalacije nisu menjane više od pedeset godina u starim zgradama na Satelitu, Staroj Detelinari, Novom naselju, kao i u delovima Grbavice, Limana i Podbare.

 

Stručnjaci upozoravaju da sada u zgradama ima mnogo više kućnih aparata nego kada su one građene i da instalacije nisu predviđene za preopterećenja koja su dodatno pogoršana grejalicama u zimskim mesecima i klima uređajima tokom leta.

"Najkritičniji su stari drveni strujni ormari, kojih ima u svakoj petoj zgradi, ali i neadekvatni produžni kablovi i lincovani osigurači. Brzo dođe do kratkog spoja u razvodnim ormarima i požar je neizbežan", kaže električar Stojan Milošević.

Dragoslav Durkalić iz Sektora za vanredne situacije u Novom Sadu navodi da osigurač ne izbija bez razloga i da je to najbolji način da ne dođe do kratkog spoja. "Ako pojačate osigurač, pa umesto od 20 ampera ima izdržljivost 100 ampera, onda osigurač ne može da iskoči i signalizira preopterećenje, pa tada često dolazi do požara. Građani ne razmišljaju o posledicama, već žele da jednokratno reše svoj problem", objašnjava Durkalić za Blic.

Opasni su i produžni kablovi bez atesta, jer se od opterećenja istope, a uvek se nalaze pored lako zapaljivih aparata u kući. "Građani često ostavljaju uključene aparate, a onda odu iz kuće. Dovoljno je da veš mašina procuri i da dođe do kratkog spoja, a onda i do požara. Vatrogasci često moraju da obijaju stanove da bi ugasili požar", kaže Durkalić.

Marko Arsenijević, direktor firme "Kućni majstor" koja održava više od 250 zgrada, kaže da građani zbog nemaštine ne zovu majstore da im poprave kvar, već često sami popravljaju kako znaju, a situacija se pogoršava i ako građani koriste polovne delove za popravke.

"Da stvar bude gora, u Novom Sadu postoji veliki manjak vatrogasaca", ističe načelnik Sektora za vanredne situacije u Novom Sadu Boško Pilipović i dodaje da bi teško mogli da se izbore sa dva požara u isto vreme, a rizici se stalno povećavaju. Prošle godine je bilo više od 2.000 izlazaka na teren, kaže on.

  • ns

    27.04.2014 20:13
    Obaveza predsednika
    Predsednik skupstine stanara svake zgrade duzan je da ornazuje nabavku i postavljanje protivpozarne opreme.

    Ako taj predsednik iz nekog razloga to ne zeli, trazite da potpise izjavu zbog cega nije postavljena oprema.

    Ako se zapali stan u toj zgradi, odgovarace predsednik.
  • -

    23.04.2014 15:47
    -
    aman bre
    pocinje kampanja za ateste. planiraju se vec godinama

    sns je ovde da sprovede zakone koje ds nije smeo
  • Rajko

    23.04.2014 15:44
    Narucena vest ....
    Narucena vest od osiguravajucih kuca ....

    Sada ce pokusati da iskoriste strah kod ljudi i da naplate to kroz polise ...

    Tuzno je, ali tako funcionisu osiguravajuce kuce ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti