Protest Udruženja osoba sa invaliditetom zbog raspodele novca

Reprezentativna udruženja osoba sa invaliditetom uputila su prigovore na rezultate Drugog konkursa za dodelu sredstava iz budžeta grada za realizaciju programa kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad za 2015. godinu.
Reprezentativna udruženja osoba sa invaliditetom uputila su prigovore na rezultate Drugog konkursa za dodelu sredstava iz budžeta grada za realizaciju programa kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite koji su od interesa za Grad Novi Sad za 2015. godinu.

Prema rečima Neze Đurkić, potpredsednice Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom, imajući u vidu nastojanje Gradske uprave da unapredi saradnju sa reprezentativnim udruženjima koja smatra partnerima u pružanju socijalnih usluga i podrške osobama sa invaliditetom, članovi udruženja osoba sa invaliditetom sumnjaju da je novac na novembarskom konkursu dat sumnjivim organizacijama koje su imale povlašćen položaj, a koje su osnovane pre samo nekoliko meseci i registrovane na adresama privatnih stanova.

"To su na primer "Mreža 021" registrovana 24.08.2015; "Alma mons 021" na adresi Miše Dimitijevića br. 63, sprat 4, stan17, i još neke organizacije koje nemaju članove i koje se bave raznim preventivnim, sportskim, kulturnim i drugim aktivostima za unapređenje svega i svačega", navela je ona.

"Svima je poznato da takve organizacije vrše akumulaciju sredstava iz raznoraznih izvora, stranih donatora, uprava i ministarstava za kulturu, sport i omladinu. A reprezentativne organizacije koje okupljaju osobe sa invaliditetom ne ispunjavaju kriterijume za takav način finansiranja. Zbog svega navedenog smatramo da je odluka Komisije potpuno nerazumljiva i neprincipijelna jer takve organizacije nisu i ne mogu biti strateški partneri grada Novog Sada u rešavanju socijalnih problema. Ukoliko postoji iskrena namera da se pitanje finansiranja invalidskih organizacija rešava na adekvatan način, pozivamo predstavnike Komisije i nadležnih gradskih uprava da što hitnije donesu Odluku o poništenju rezultata Konkursa i da se izvrši izmena postojećeg Pravilnika o načinu i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Novog Sada za programe kojima se obezbeđuju posebni oblici socijalne zaštite iz 2010. godine, u smislu ograničavanja korisnika budžeta grada, prema stažu postojanja, rezultatima rada vidljivosti u javnosti", navodi se u saopštenju Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom.

Njihova osnovna namera je pravičnija raspodela sredstava i sprečavanje pojave da pojedine organizacije i udruženja nakon samo nekoliko nedelja ili meseci od svog osnivanja raznim rođačkim, stranačkim i drugim vezama dobijaju ogromna sredstva iz budžeta grada, dok prava reprezentativna udruženja osoba sa invaliditetom ništa ne dobiju.

Inače, članice Koordinacionog odbora organizacija osoba sa invaliditetom Novog Sada su: Organizacija gluvih i nagluvih Novi Sad, Udruženje građana dečije i cerebralne paralize Sunce, Gradska organizacija slepih i slabovidih Novi Sad, Udruženje distrofičara JBO Novi Sad, Udruženje obolelih od multiple skleroze JBO Multis Novi Sad, Udruženje paraplegičara i kvadriplegičara novosadskog regiona, Udruženje za pomoć MNRO grada Novog Sada, Udruženje ratnih vojnih invalida grada Novog Sada i Udruženje civilnih invalida rata Novi Sad. Oni zajedno okupljaju više od 2.500 osoba sa invaliditetom.

  • Pa

    17.11.2015 08:55
    zar
    Pa zar i na osobama sa posebnim potrebama mažnjavaju novac, nema šta sve hrišćanin do hrišćanina.
  • suzana

    16.11.2015 18:35
    zelim odgovor
    molim vas da li mi mozete reci gde se nalazi spisak organizacija koje su dobile pare
  • 16.11.2015 16:23
    Jelic i spo osnivali svoje invalidske nvo garant
    to lici na spo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti