Prvaci za tri meseca promenili pet učiteljica

Od početka školske godine, od septembra do kraja novembra odeljenje I-5 OŠ "Jovan Grčić Milenko" u Beočinu promenilo je čak pet učiteljica.

Od početka školske godine, od septembra do kraja novembra odeljenje I-5 OŠ "Jovan Grčić Milenko" u Beočinu promenilo je čak pet učiteljica.

Mališani prvog razreda umesto da se navikavaju na obaveze đaka prvaka, na novo okruženje i nastavu, na svakih nekoliko nedelja dobijaju nove učiteljice, te prolaze kroz traume pokušavajući da se naviknu na njih, kažu za 021 zabrinuti roditelji.

"Razočarani smo vođstvom škole, ali pre svega direktorkom, koja je našoj deci uništila sve radosti polaska u školu. Deca plaču i odbijaju da idu na nastavu, školu nisu mogli da dožive onako kako bi trebalo. Osećaju se zapostavljeno, kao da su oni krivi za to što ih učiteljice napuštaju. To su veoma mala deca i bojimo se kako oni sada da se usredsrede na nastavu i školu pored svih ovih problema", kažu za 021 roditelji.

Naime, ceo problem, o kojem je 021 već pisao, nastao je krajem oktobra kada su roditelji učenika I/5 protestovali zbog smene stare učiteljice i postavljanja nove, koja je, kako su tada tvrdili, nesposobna da obavlja taj posao. Prosvetna inspekcija je ubrzo potvrdila sumnje roditelja, te je uprava škole učiteljicu prebacila na mesto bibliotekarke, zbog "zdravstvene nesposobnosti da obavlja posao učiteljice". Tada na scenu stupa treća po redu učiteljica, ali tu opet nastaju problemi jer je ista prebačena iz četvrtog razreda koje je zatim protestovalo da im se vrati njihova učiteljica koja već četiri godine vodi njihov razred. I ovaj zahtev uprava škole ispunjava, te prvaci dobijaju četvrtu po redu učiteljicu, koja je zbog bolovanja morala da bude zamenjena petom.

Iz uprave škole "Jovan Grčić Milenko" za 021 potvrđuju da će peta učiteljica ostati do kraja školske godine, ali da za sledeću godinu ne mogu da garantuju.

"Nama je žao što je do svega ovoga došlo, prvenstveno zbog naših đaka prvaka. Odgovorno tvrdim da im se učiteljica više neće menjati do kraja godine. Za sledeću godinu ništa ne možemo garantovati, jer nas regulativa iz Ministarstva obavezuje da zapošljavamo nastavno osoblje u odnosu na to koliko nam se dece upiše u školu, te ako ih se upiše malo, onda su nam ruke vezane i moramo prebacivati nastavnike iz odeljenja u odeljenje ili spajati odeljenja", objasnili su iz uprave škole.

I iz same Školske uprave za Južnobački okrug za 021 potvrdili su da se učiteljice do kraja školske godine neće menjati, te da je cela ova zbrka nastala zbog čestih promena direktora škole, rekao je načelnik školske uprave Jovan Vukčević. "Glavna stvar koja je prouzrokovala probleme u školi "Jovan Grčić Milenko" je to što je postojalo nekoliko promena direktora u poslednjih godinu dana. Raspored učiteljica koji je važio za prošlu godinu, već je bio donekle promenjen, pošto je novi direktor bio tu tokom leta, međutim on podnosi ostavku i početkom septembra dolazi sadašnje direktorka, tako da su to neke objektivne okolnosti koje su dovele do toga da se jedan izvestan broj učiteljica menja", rekao je Vukčević.

On je dodao da je nova direktorka bila u nezavidnoj situaciji da u veoma kratkom vremenskom periodu popravi zatečeno stanje, te da je školska uprava učinila sve da sanira postojeći problem i pomogne upravi škole i đacima da dalje nastave školsku godinu neometano. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • 28.11.2015 08:06
    Necu da ulazim u nikakvu polemiku oko tih menjanja uciteljica , mogu jedino da kazem da mi je zao dece.
  • Nebitan

    27.11.2015 21:41
    Najmracniji dani prelepe varosice!
  • 27.11.2015 21:07
    Veoma promiskuitetno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti