Pse i mačke truju i u Sremskim Karlovcima

Nedelju dana nakon što je nekoliko pasa, mačaka i ptica otrovano u Ulici Antona Urbana sa Satelitu, sličan slučaj zabeležen je i u Sremskim Karlovcima.

Nedelju dana nakon što je nekoliko pasa, mačaka i ptica otrovano u Ulici Antona Urbana sa Satelitu, sličan slučaj zabeležen je i u Sremskim Karlovcima.

Po navodima tamošnjeg Društva za zaštitu životinja "HYPPO", u petak je u naselju Dudara pronađeno nekoliko uginulih mačaka i pasa lutalica na javnoj površini. Na osnovu saznanja do kojih su u tom udruženju došli od stanovnika Dudare, pretpostavlja se da je to neko uradio namerno, tako što je otrov posuo po travi. O slučaju je obaveštena i policija, piše "Dnevnik".

Predsednica Društva za zaštitu životinja "HYPPO" Jelisaveta Filipović kaže da prošlonedeljeno trovanje pasa i mačaka nije usamljen slučaj, jer se to sporadično događa poslednjih nekoliko meseci. U julu je zabeleženo u Donjem kraju, a u septembru na obali Dunava, kada su stradala dva psa i više mačaka.

"Od jula do pre neki dan konstantno se truju psi i mačke u Sremskim Karlovcima", kaže Filipović. "Od petka to je slučaj s Dudarom, gde se okupio veliki broj napuštenih pasa pa su građani rešili da uzmu stvar u svoje ruke, ne misleći da bi možda neki čovek ili dete moglo natrčati na otrov. Društvo za zaštitu životinja najoštrije osuđuje taj čin jer je to van svake pameti. Napominjem da građani tog dela grada uopšte ne reaguju kada im se pred očima zaustavi kombi pun pasa i istovare ih, a traže da im lokalna samouprava reši problem. Nije rešenje u trovanju napuštenih pasa jer tako stradaju i vlasnički psi i time se ugrožavaju bezbednost i zdravlje ljudi. U rešavanju problema pasa lutalica treba svi zajedno da učestvujemo, a ne da očekujemo da će to neko drugi učiniti."

Veliki broj pasa lutalica na ulicama dugogodišnji je problem Sremskih Karlovaca, s kojim je lokalna samouprava pokušavala da se izbori na više načina. Svojevremeno je hvatanje pasa lutalica u tom mestu bilo, na osnovu ugovora o saradnji, povereno JKP "Čistoća". Kada za to više nije bilo zakonskog osnova, u opštini je odlučeno da se izgradi privremeni karantin, a za zbrinjavanje tih životinja angažuje licencirana organizacija. Godinu i po od početka gradnje, karantin je dobio sve dozvole, ali još nije stavljen u upotrebu.

U opštini i JKP "Belilo", koje se stara o privremenom karantinu, kažu da će se to dogoditi uskoro. Nadležni u opštini pripremaju program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i kažu da im je prioritet zbrinjavanje i sterilizacija pasa, a u "Belilu" – da su na putu da iznađu model da karantin počne da prihvata pse.

  • vox

    05.11.2014 22:10
    Zakonsku obavezu da se psi i macke vakcinisu i CIPUJU u zemlji Srbiji niko ne postuje, drzava i opstie nisu nista ucinile da NATERAJU GRADJANE OVE DRZAVE DA POSTUJU ZAKON TJ. ZAKONSKU OBAVEZU.Pa pitam onda ja ko je tu kriv pas, koje svi hocete da pobijete,a svoje sugradjane opravdavate sto ne postuju zakone drzave u kojoj zive,e vala ste dicni gradjani ove drzave Srbije, sramota, nije ni cudo sto cemo svi pod sljivu stati, kako radimo tako nam se i desava.
  • 05.11.2014 19:17
    samo vi okrecite glavu, dok se neko dete ne otruje. alo budale unosite to u svoje kuce na cipelama. doci ce djavo po svoje , a onda ce biti kuku lele
  • Direktor

    05.11.2014 12:15
    Čudite se što neko truje životinje? Pa pogledajte komentare i pogledajte koliko ima skotova koji to opravdavaju. Takvi treba da izvrše samoubistvo i poboljšaju svet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti