Rebalans budžeta tek sada došao na red

Rebalans budžeta grada stigao je na red gradskog parlamenta tek krajem ovog meseca, iako je prvobitno trebalo da bude usvojen još u septembru.

Rebalans budžeta grada stigao je na red gradskog parlamenta tek krajem ovog meseca, iako je prvobitno trebalo da bude usvojen još u septembru.

Usvajanje rebalansa kasni mesecima i prethodni datum koji je bio u opciji bila je polovina novembra, ali se, iz ne baš jasnih razloga, davno najavljene izmene u gradskoj kasi usvajaju tek na samom kraju godine, kada i ovako godinama unazad dolazi do rebalansa kako bi se sredili prihodi i rashodi pred završni račun.

Iz Gradske kuće su kašnjenje do sada pravdali čekanjem na izradu planova restruktuiranja nekoliko javnih preduzeća, jer je još u julu odlučeno da se 850 miliona dinara sačuva za plaćanje otpremnina i finansijsku pomoć tim firmama, a nedavno je spomenuto i da se čekalo na rebalans republičke kase. U međuvremenu, Novi Sad je dobio da plati dodatnih više od milion evra za radove na Žeželjevom mostu, pa je rebalans potreban i zbog te važne investicije.

Konačno je sve pripremljeno i rebalans budžeta biće razmatran u petak, 28. novembra. Novosadska kasa ove godine je teška oko 25 milijardi dinara. Prvobitno je bilo oko 22 milijarde, ali je suma povećana zbog neutrošenog novca iz prošle godine.

Na nedavnoj sednici Skupštine grada, kada su razmatrani izveštaji o trošenju sredstava iz budžeta tokom prvih devet meseci, opozicija je žestoko kritikovala kako se trošio novac, jer se pokazalo da je realizovano samo oko 20 odsto planiranih investicija, a najviše novca je otišlo za plate i druge prateće troškove. Gradska vlast je optužbe opozicije odbacila, navodeći da je zbog duge procedure javnih nabavki većina radova počela u drugoj polovini godine, pa će se tek u završnom računu videti visok procenat realizacije.

  • Radnička mlada Srbija

    25.11.2014 11:35
    Odugovlače kako bi potpuno nehumano u sred zime ostavili radnike bez posla i njihove porodice bez životne egzistencije.........Oni su te radnike i zapošljavali u proteklih 20 god. i ako se sagleda skoro svi isti se i vrte u krug kao funkcioneri ''elita'' narod ne treba otpustiti nego učene glave da im pronađu posla kada već se radnici nalaze u tim preduzećima ali je problem što nema ko da pametno ''upravlja''......Uglavnom nikoga ne otpustiti ali svim funkcionerima umanjiti zaradu na prosečnu a od resto para isto tu prosečnu zaradu dati i radnicima koje smatraju za otpust.....i da zajedno traže nova rešenja i postanu produktivni.........
  • rada

    24.11.2014 16:01
    velika vecina odbornika u ovoj skupstini bi bila procesuirana da je ovo normalna drzava.samo kada bi se malo prerovilo ko je sta nezakonito radio! tako da mi se gade svi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti