Roditelji napuštaju decu i u bolnicama

Svake godine u novosadskoj Dečijoj bolnici ostaje napušteno desetak mališana.

Svake godine u novosadskoj Dečijoj bolnici ostaje napušteno desetak mališana.

Roditelji na ovaj način uglavnom dižu ruke od odgajanja beba ili mlađe dece koja imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. Decu ostavljaju ljudi lošijeg socijalnog statusa, neobrazovani i iz siromašnih sredina koji često i sami imaju problema sa zdravljem, podaci su novosadske klinike. Veoma često su to alkoholičari, narkomani ili prostitutke.

"Ponekad je siromaštvo razlog za okretanje leđa detetu, ali ima i pojedinaca sa smetnjama u razvoju koji ne shvataju svoje postupke", objašnjava za Politiku Gordana Drača, socijalni radnik u Dečijoj bolnici i dodaje da majke ponekad ostave novorođenu decu u bolnici, pa se posle predomisle i vrate po njih. Pojedini roditelji, kako kaže ona, napuštaju decu rođenu pre vremena sa oštećenjima koja mogu da prouzrokuju zastoj u razvoju. "Ovakva deca se iz porodilišta prebacuju u našu ustanovu. Ponekad se njihovi roditelji ni ne pojave, a često nestanu kada im se saopšti dijagnoza", izjavila je Drača.

Ukoliko niko ne dođe po dete uprava bolnice pokušava da stupi u kontakt sa roditeljima i šalje telegram na ostavljenu adresu. Posle prvog telegram šalje i drugi, a ukoliko odgovora i dalje nema, obaveštava se Centar za socijalni rad, koji preuzima brigu o detetu. "Neophodno je da brzo reagujemo i da izmestimo dete iz bolnice u roku od nekoliko dana, jer zdravo dete ne bi trebalo da boravi u bolesnoj sredini. Bespotreban boravak deteta u bolnici košta državu mnogo, ai zauzima se mesto koje je nekome preko potrebno", navela je Gordana Drača.

Ova deca se smeštaju u Sigurnu dečiju kuću u Novom Sadu, a prema rečima Milice Čamangos, koja rukovodi ovom ustanovom, po preuzimanju deteta, oni kreću u potragu za roditeljima. "Ako imamo validnu adresu, taj posao preuzima Centar za socijalni rad. Kada pronađemo porodicu, psiholog, pedagog, socijalni radnik utvrđuju činjenice i procenjuju da li će dete ostati u porodici ili će biti razmešteno", rekla je Milica Čamangos.

  • ns

    12.08.2011 13:11
    ja bi rađe bio usvojen nego da mi se mater bode u venu dok me doji
  • Jazz

    12.08.2011 06:51
    Strašno je šta se sve dešava...a tako je malo lepih vesti.
    Zašto se i ovakvim temama ne pozabave gradski čelnici ?
    Zaista će nam osmeh biti dogadjaj...što negde reče Djole

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti