Roditelji protestuju zbog menjanja vaspitačica

Nezadovoljni roditelji danas su protestovali ispred futoškog vrtića "Crvenkapa" jer su vaspitačice njihove dece u protekle četiri godine menjane devet puta.
Nezadovoljni roditelji danas su protestovali ispred futoškog vrtića "Crvenkapa" jer su vaspitačice njihove dece u protekle četiri godine menjane devet puta, a mališani su isto toliko puta morali nanovo da se prilagođavaju.

Tako je u petak stara vaspitačica Jelena Aćimović, koja već šest godina radi u "Radosnom detinjstvu" po ugovoru na određeno, dobila rešenje da kao tehnološki višak ode na godišnji odmor i tamo sačeka da se za nju otvori novo radno mesto. Nju je već danas zamenila nova vaspitačica, koja je zaposlena za stalno i koja je shodno tome dobila "prekomandu" u Futogu.

Roditelji su zbog toga rešili da svoju decu danas ne odvedu u vrtić kod nove učiteljice, jer žele da protestom vrate staru. Ova grupa dece je, po rečima Gordane Staraček, jedne od roditelja, poznata u vrtiću kao "problematična" jer broji čak 35 dece, od kojih su neka sa smetnjama u razvoju. Jelena Aćimović i koleginica sa kojom je vodila grupu su jedine koje su do sada uspele da ih "dovedu u red", deca su napredovala u svakom pogledu, a neka su čak i progovorila, kaže Gordana, koja je ispred svih roditelja pričala za 021 i rekla kako oni samo žele da se njihovoj deci više ne menjaju vaspitači.

"Sad smo došli dotle da se menja vespitač, da ne znamo ko će doći, možda će nova vaspitačica biti dobra a možda i neće, kao što nisu bile ni ove prethodne dobre, i deca sada ponovo treba da preživljavaju stres, da se adaptiraju na nekog novog i da ponovo zaostaju u tom nekom razvoju i radu, do kraja školske godine, odnosno dok ne završe vrtić", objašnjava Gordana za 021. 

Koliko deca ne žele da promene vaspitača pokazuje i njihova reakcija kada su saznali da više nema Jelene. Svi su plakali, a neki čak uopšte nisu hteli da idu vrtić, tvrde zabrinuti roditelji, koji su zajedno sa vaspitačima vrtića "Crvenkapa" potpisali i peticiju da se njihova omiljena vaspitačica vrati na posao. Međutim, kažu kako se ništa ne može uraditi protiv odluke Uprave iz "Radosnog detinjstva".

Propisi su u ovoj oblasti vrlo striktni, a prema Pravilniku o sistematizaciji radnih mesta mora se pre svega voditi računa o zaposlenima na neodređeno, koji imaju prednost u zapošljavanju, za 021 objašnjava pomoćnica direktora "Radosnog detinjstva", Mirjana Đurđev.

"Ceo grad zna u kakvoj je situaciji "Radosno detinjstvo", sa kakvim se problemima suočavamo, mi moramo da vodimo računa o zaposlenima na neodređeno, što znači da ih raspoređujemo sa radnih mesta koje novi pravilnik ne prepoznaje na radna mesta predviđena pravilnikom, u skladu sa vrstom i stepenom stručne spreme. To se upravo ovde i desilo, mi smo radnika koji ima određenu vrstu i stepen stručne spreme, a zaposlen je na neodređeno vreme, praktično zamenili radnikom koji je ovde na određeno vreme. "

Upravi "Radosnog detinjstva" žao je što su prinuđeni na ovakve poteze, ali otkazi i ugovori su već potpisani i Jelena Aćimović više neće moći da radi u ovoj vaspitno obrazovnoj grupi, potvrđuje Mirjana Đurđev. Sa druge strane ona obećava da se nova vaspitačica, čije ime nisu hteli da nam odaju, više neće menjati i da deca shodno tome više neće prolaziti kroz novni stres. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)
  • 24.04.2014 20:29
    dve ovce na papiru nebi sacuvala
    danas se ponovi ista stvar samo sa drugim detetom,dete je videlo mamu u hodniku i izaslo iz sobice a vaspitacica nije videla ni mamu ni dete da je otislo kuci.MARKO da li je to ta strucnost o kojoj pricate ,manjak detea nije isto kao i manjak para u kasi koji se nadoknadi ili flasa pica koja se polupa,ako se izgubi i nestane neko dete ko i kako mislite da ce preuzeti krivicu i odgovornost a nadoknaditi se nemoze niko nema dece na bacanje a ni viska
  • zm

    16.04.2014 13:19
    uzas i sramota
    Evo danas je izgleda reseno, NECE ONA OSTAJATI SAMA POPODNE SA DECOM, nego ce ih prebacivati u drugu sobu, verovatno sigurnosti radi da joj neko ne pobegne. A, u vrticu su spremacice zaduzene da glume obezbedjenje na vratima, da slucajno neko dete ne izadje. Jadne i one, zbog onakvih kao sto je "ona", one rade dupli posao, a platu ni za onaj primarni ne dobijaju. Joj, muko moja. A,da roditeljski su nam zakazali 23.,ipak treba njima vreme da se oni organizuju, vrlo su svi zaposleni, pa verovatno termin oko 5 je zauzet svih ovih dana. Ali danas je na kraju bio divan dan sto se mene tice, uspela sam dete da preuzmem bez problema iz sobe od vaspitacice koja nije izgubljena kao u magli, a ne iz kupatila sa WC solje.
  • zm

    16.04.2014 11:38
    uzas i sramota
    A,da zaboravih reci. Savetovala me je Glavna da je u interesu mog deteta da ja "saradjujem" sa novom "vaspitacicom", boze moj da ja ne napravim svom detetu jos veci problem. A,njen zaposlen juce pusti dete iz sobe bez da je videla ko je preuzima. Joj,muko moja. I jos jednom Uzas i Sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti