SPO pokazuje zube preko Pozorišta mladih

Upravni odbor Pozorišta mladih večeras će najverovatnije izglasati nepoverenje direktorki Tijani Delić.
Upravni odbor Pozorišta mladih večeras će najverovatnije izglasati nepoverenje direktorki Tijani Delić.

Od sedam članova UO troje je kadar lokalnog SPO, a jedan iz 3D (zajedno čine odborničku grupu "Svi za Novi Sad") i oni imaju jasan nalog kako da postupe. O njihovom predlogu treba da se potom izjasni Skupština grada.

SPO je svojevremeno, kada je prekomponovana vlast septembra 2012. godine, dobio na upravljanje ovo pozorište i tada nisu uspeli u nameri da za direktora postave Dragana Macanovića zvanog Maca. Naime, ubrzo nakon imenovanja ovaj glumac podneo je ostavku jer nije bio prihvaćen od šire zajednice. Potom je na kratko direktor bio Miloš Savin (ranije bio član SPO), da bi ga potom i definitivno izgubili jer je na čelo ove ustanove putem konkursa došla Delićeva, nestranačka ličnost.

SPO-u je sada vladajuća SNS poslednja prepreka u nameri da preuzmu ovu ustanovu kulture. Za sada je ceo plan kako doći do željenog plena išao kako treba. Direktorka je pozvana telefonom, saopšteno joj je da će biti smenjena, a medijima je prosledjeno saopštenje sa protestnog sastanka glumaca, sedam sati pre nego što je sastanak i počeo. Određeno je da nova v.d. bude glumica Emilija Mrdaković. Napisani su i izveštaji koji nisu usvojeni, a koji diskredituju. Upravni odbor treba da uradi svoje i onda kreće lobiranje, odnosno trgovina.

Druga strana još nije zvanično iznela šta ima da kaže, odnosno zbog čega su nastali problemi. Iz pozorišta nam je samo kratko saopšteno da "zarad očuvanja ugleda kuće i njenih saradnika neće komentarisati proces koji je u toku, a da po okončanju procesa možemo očekivati zvaničan stav i uvid u svu dokumentaciju u skladu sa Zakonom".

Moguće je da bi sporna dokumentacija o kojoj se još javno ne govori mogla da bude jedan od razloga zbog čega se sada drma u Pozorištu mladih. Naime, prema saznanjima 021, otkriveno je da je samo u jednom danu, 12. decembra 2012. godine bivši direktor avansno potpisao pet ugovora o nabavci, neposredno pre stupanja na snagu novog zakona o javnim nabavkama, pa je ukupno potrošeno preko 13 miliona dinara - u jednom danu. Između ostalog, dato je oko 10.000 evra samo za nabavku cveća za ukrašavanje hola pozorišta.

Problem su i problematični ugovori koje su pojedini zaposleni ranije potpisivali, a sada više nemaju tu mogućnost. Uglavnom sa honorarima za pozavideti ili poput jednog o izradi scenografije i kostima u vrednosti od milion dinara. Naš izvor navodi da je bilo i otvorenih pokušaja reketiranja direktorke koja je odbila "kurira", a koji joj je poručio da treba da 10% od prihoda koji ostvaruje predstava "Državni posao" daje "određenom" čoveku.

S druge strane, Tijana Delić je i dalje čvrsta u stavu da ništa ne komentariše pa sve ostaje još uvek u domenu kuloarske priče. Nezvanično, i dalje ima prećutnu podršku lokalnih čelnika za svoj rad.

Ono što 021 saznaje je da je pozadina daleko ozbiljnija od pukih razrešenja i postavljanja. Naime, SNS bi rado izbacio iz vlasti neku od manjih partija s kojima su u koaliciji. Sada se te manje stranke i organizacije grčevito bore da ostanu i izdrže do narednih lokalnih izbora i nezvanično, svi nesporazumi su izglađeni.

Ipak, pokušaj ili preuzimanje Pozorišta mladih nije samo otimanje za partijski plen, za još jednu ustanovu ili preduzeće, već pokazivanje zuba ali i trka s vremenom. Jer kontrola nad čak 12 odbornika, 9 zvanično i troje nezvanično nije zanemarljiva stvar. Štaviše, ove činjenice plaši se i lokalni SNS i teško je za očekivati da će se usprotiviti. Kako će proći na testu pokazaće se i definitivno na sednici Skupštine grada kada ova tačka dođe na dnevni red. A vremena je sve manje. Uskoro će rebalans budžeta, a blizu su i izbori.

Unutrašnji problemi u samom pozorištu, realni ili nerealni, u ovom slučaju su kolateralna šteta.

  • TANJA

    22.11.2014 14:33
    Kome ova zena ne odgovara? PAJTICU!
  • lolek

    21.11.2014 20:01
    A zašto se smene direktora odmah pripisuju stranačkim prepucavanjima? Ako nisu zadovoljni njenim rukovodstvom ne zanči da to ima političku pozadinu
  • Lepa

    21.11.2014 18:41
    Vuče, Vuče

    Ja ću biti razočarana ukoliko SPO nakon izbora svog čoveka na mesto direktora ne bude tražio od dece i njihovih roditelja koji budu dolazili na lutkarske predstave da se isto tako učlane u "moćnu" stranku Vuka nam Draškovića.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti