Sat na Železničkoj stanici u kvaru već 10 godina

Svaku železničku stanicu po pravilu krase veliki zidni satovi, ali novosadski ne radi već skoro deset godina.
Svaku železničku stanicu po pravilu krase veliki zidni satovi, ali novosadski ne radi već skoro deset godina, što svakako kvari prvi utisak koji putnici imaju kada doputuju u Novi Sad.

Unikatni zidni sat na ulazu u Železničku stanicu predstavlja jedan od simbola grada.

Jedinstvena konstrukcija sata izrađena je namenski od strane Industrije satova INSA, a postavljen je krajem sedamdesetih godina kao poklon firme Novkabel gradu Novom Sadu. Sat je funkcionisao do pre nekih desetak godina, kada je rezervne delove za održavanje sata postalo sve teže naći.

Od tada sat radi s vremena na vreme, kaže za 021 bivši generalni direktor Novkabela, Mile Đapić: "Do pre četiri godine imali smo sa Železničkom stanicom Ugovor o reklamiranju Novkabela, reklama je išla preko sata. Kada je ugovor istekao mi više nismo plaćali tu reklamu i više nismo bili zaduženi za njegovo održavanje. Od tog momenta održavanje sata preuzima uprava Železničke stanice, koja se evidentno u tome nije najbolje snašla".

Pre dve godine pokrenuta je inicijativa da se taj sat dovede u trajno funkcionalno stanje, kažu za 021 u Upravi stanice. U nekoliko navrata Stanica je samoinicijativno iz svog budžeta radila intervencije koje su koštale i do 80.000 dinara, ali su popravke bile kratkog daha jer i dalje nije bilo originalnih rezervnih delova.

Pre nekoliko meseci, za pomoć su se obratili INSI, koja je sat i napravila. Odatle je stigla potvrda da rezervnih delova za ovaj antikvitet više nema, ali da savremenije verzije matičnog sata i pogonskog mehanizma, zbog kojih sat i ne radi, koštaju preko 400.000 dinara. Pošto je ovaj sat jedan od simbola stanice a i grada, i bez njega bi se naružila fasada stanice, Uprava sada traži način da nabavi potrebna sredstva i spase sat.

"Taj sat se praktično saživeo sa tom zgradom i ako imamo ikakav mehanizam mi bi da zadržimo taj sat, s tim što bi eventualno taj mehanizam bio promenjen. Ukoliko ne budemo imali sredstva, a to je velika investicija od preko 450.000 dinara, pokušaćemo da napravimo neki nov tipski sat koji bi, ako ništa drugo, ličio bar na ovaj", za 021 kaže šef novosadskog železničkog čvora Ranko Vukobrat.

On dalje objašnjava da u ovom trenutku Železnička stanica, kao javno preduzeće, nije još usvojila plan nabavki za 2014. godinu. Ova firma, kao budžetski korisnik, zavisi pre svega od mogućnosti države da im obezbedi potrebna sredstva. (Gordana Ćosić - gocacosic@021.rs)

  • Časovničar

    01.04.2014 18:51
    sekundarne sirovine
    Ljudi zar ne znate da je u Srbiji vreme stoji već 20-ak godina. Šta će nama sat, demontirajte ga i prodajte kao sekundarnu sirovinu!
  • 01.04.2014 11:29
    zamenite mehanizam unutra, sto bi morali da menjate i kazaljke i sve ostalo ????
  • MonteDushano

    01.04.2014 07:24
    @Mlada Vojvođanka...
    Upravo tako!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti