Sedam decenija od Racije

U Čurugu će se danas u podne održati parastos povodom 70. godina od Racije u kojoj je u 14 vojvođanskih sela ubijeno više hiljada meštana.

U Čurugu će se danas u podne održati parastos povodom 70. godina od Racije u kojoj je u 14 vojvođanskih sela (Čurug, Žabalj, Đurđevo, Gospođinci, Gardinovci, Vilovo, Lok, Titel, Mošorin, Šajkaš, Kisač, Srbobran, Temerin i Bečej) ubijeno više hiljada meštana.

Sem predstavnika srpske i jevrejske crkve, na parostosu će biti i predstavnici vojvođanske vlasti Bojan Pajtić i Šandor Egereši, te ambasador Mađarske Oskar Nikovic. Posle pomena biće položeni venci u zgradu Topalovog magacina - budućeg Muzeja žrtava racije u Čurugu (u toj zgradi mađarski fašisti su 1942. godine ubili preko 500 muškaraca, žena i dec). Ova, prva u nizu manifestacija obeležavanja 70 godina Racije, završiće se u Spomen vrtiću Osnovne škole "Đura Jakšić" projekcijom filma o Raciji i prigodnim kulturno-umetničkim programom.

Memorijalno društvo "Racija 1942." napominje da je posebna tragedija Čuruške racije, što je u njoj ubijeno najmanje 80 dece uzrasta do 15 godina. - Izražavamo svoje duboko žaljenje zbog neprepoznavanja značaja sećanja na žrtve Racije, ovog stravičnog zločina i ćutanja većeg dela naše javnosti o tome. Naše aktivnosti se nikada nisu obeležavale težnjom da raspirujemo mržnju i revanšizam nego da u prvom redu ukažemo na pogubnost fašističke ideologije, na štetnost šovinizma i potrebu mirnog i skladnog međusobnog života svih ljudi u našoj zajednici - saopštio je predsednik društva Milan Radomir.

Prema podacima Memorijalnog društva "Racija 1942.", najviše žrtava bilo je u Čurugu i Žablju gde je pobijeno najmanje 6.000 žitelja. U streljanjima u Novom Sadu je stradalo bar 4.000 ljudi. Sedam decenija od Novosadske racije obeležava se 21. januara.

  • Pišta i Sigmund

    05.01.2012 07:32
    Kad se već licitira sa brojem žrtava bilo bi dobro da se navede i broj madjara i nemaca ,koji nisu bili u fašističkim jedinicama, a koji su ubijeni posle oslobodjenja.
  • Lala

    04.01.2012 11:53
    anonimus
    Predlozi zvanicnicima Srbije da isto posete pomen zverski ubijanih madjara od strane ,,oslobodilaca ,, i potiskih srba.
  • 04.01.2012 11:22
    Sumnjam u dobronamernost posete ambasadora DRŽAVE koja je oslobodila i slavi počinioca ovog zločina i u kojoj su trenutno na vlasti stranke fašističkog opredeljenja. Naglašavam još jednom: DRŽAVE, a protiv građana nemam ništa protiv, naravno, već im šaljem punu podršku da istraju u naporima da uklone fašiste sa vlasti, kao što su uspeli građani u Hrvatskoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.