Sindikat traži reakciju zbog otpuštanja u Informatici

Sindikat traži od gradonačelnika Miloša Vučevića i Gradskog veća da reaguju zbog, kako navode, nezakonitog otpuštanja 19 radnika Informatike.
Sindikat traži od gradonačelnika Miloša Vučevića i Gradskog veća da reaguju zbog, kako navode, nezakonitog otpuštanja 19 radnika Informatike.

Predsednik Gradskog sindikata radnika zaposlenih u komunalnoj oblasti Zoran Radosavljević za 021 kaže da su ovi radnici otpušteni protivno zakonu o radu, kolektivnom ugovoru i drugim propisima.

On tvrdi da je uprava Informatike broj zaposlenih povećala na 281, a pošto je propisano da preduzeće ima 255 radnika sada se izbacuju viškovi. Radosavljević kaže da sindikalci da traže reakciju gradskih vlasti jer je zakonom zabranjeno zapošljavanje.

- Radnici kažu da je za poslednje tri godine uprava dovela preko 70 ljudi. Mi nemamo tačne podatke, ali znamo da su se zapošljavali novi. Pitam zašto Grad kao osnivač nije reagovao kada je znao šta se dešava, jer je zakonom zabranjeno novo zapošljavanje - navodi Radosavljević i dodaje da su otpušteni radnici rešenja o otkazu dobili na kraju radnog vremena u petak. Oni koji nisu primili ta dokumenta, jutros su izbačeni iz preduzeća, a policija je pozvana da interveniše.

Radosavljević napominje da će sindikat pomoći radnicima da pokrenu postupke pred sudom protiv Informatike, dodajući da se slična stvar dogodila pre nekoliko godina kada je tadašnji direktor JKP "Novosadska toplana" Vladimir Jelić sms porukama otpustio radnike.

Sindikat zaposlenih u Informatici je saopštio da će sutra održati jednosatni štrajk upozorenja, zbog otpuštanja 19 radnika i ocenio da su radnici otpušteni "bez ikakvog obrazloženja i pod vrlo čudnim okolnostima". Štrajk upozorenja biće održan sutra od 13 do 14 sati, a ukoliko otpušteni radnici ne budu vraćeni na posao, sindikat će započeti generalni štrajk, navodi se u saopštenju.

Informatika: Prestanak radnog odnosa zasnovan na Zakonu o radu

U JKP Informatika navode da je svim osobama koje su proglašene za tehnološki višak isplaćena otpremnina.

- Krajem prošle godine došlo do prestanka radnog odnosa za 448 zaposlenih u Stanu, Lisju, Čistoći, Zelenilu, Putu i na Spensu, a na osnovu preporuka i stavova Radne grupe za sanaciju javnih i javno-komunalnih preduzeća. Tada se ušlo u proces rešavanja viška zaposlenih kroz Program koji je predviđen za značajan broj osoba. Poštujući potrebu za racionalizacijom radnih mesta u javno-komunalnom sistemu, Informatika je takođe ušla u postupak racionalizacije, doduše, ne toliko obiman kao kod drugih preduzeća - navode u ovom preduzeću.

"Shvatajući koliko je svako radno mesto važno, a s druge strane prihvatajući ranije proklamovane ciljeve, ponavljamo da je svakom zaposlenom kojem je prestao radni odnos po osnovu tehnološkog viška isplaćena puna otpremnina koja mu pripada, kao i sva druga zakonom garantovana primanja. Informatika je deo komunalnog sektora Grada Novog Sada i dužna je da se u svemu rukovodi prema ciljevima koji su proklamovani i delom realizovani od osnivača", stoji u saopštenju. (Ž.B.)

  • jelena

    24.03.2015 18:06
    zasnovano na zakonu
    ko je tumacio zakon kad je pomocnica direktora za pravne poslove na duzem bolovanju
  • Novosadjanka

    24.03.2015 10:22
    sram vas bilo
    to preduzeće radi DA bi mi imali sređen sistem i minimalne torškove.
    i zbog toga je ovaj Grad spadao u jedan od razvijenijih i uređenijih u Evropi...
    ...
    dok nas pratijski drugari nisu zaposeli i počeli da se ophode prema tome kao prema svojoj privanoj svojini.

  • Ово

    24.03.2015 10:18
    је
    тешка брука и демонстрација "моћи", као и упозорење другим радницима шта ће им се десити уколико буду сарађивали са истражним органима попут ДРИ.
    Чак један од запослених који је добио отказ има мултиплекс склерозу, то Вам само говори о бахатости и безобзирности руководства из Информатике.

    Подршка синдикату!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti