Škole stidljivo otvaraju vrata roditeljima

Kako je došao trenutak da roditelji odluče koju će im osnovnu školu deca pohađati, one na sve moguće načine nastoje da privole roditelje da decu upišu baš kod njih.

Kako je došao trenutak da roditelji odluče koju će im osnovnu školu deca pohađati, one na sve moguće načine nastoje da privole roditelje da decu upišu baš kod njih. Tom se mišlju nosila i Osnovna škola "Nikola Tesla" kada je prvi put organizovala Dan otvorenih vrata, gde su roditelji bili u prilici da saznaju sve o upisu prvaka.

Motivi kojima su se roditelji rukovodili prilikom upisa dece bili su različiti. "Niti poznajem nastavni kadar, niti znam na koji se način radi sa decom. Stvar je ipak u tome što se radi o školi u koju sam ja išao", kaže roditelj koji je svojevremeno pohađao OŠ "Nikola Tesla". "Premda nismo iz ovog kraja, za OŠ "Nikola Tesla" smo se odlučili pre svega zbog celodnevne nastave", govori nam drugi roditelj.

Na taj način je ova obrazovna ustanova krenula stopama drugih novosadskih škola koje su sa ovim vidom promocije krenule znatno ranije. Jedna od takvih je i Osnovna škola "Ivan Gundulić" koja osim što već dugi niz godina organizuje Dane otvorenih vrata, odlazi i u obdaništa. Tamo se  predškolcima putem igre, pesme i ostalih aktivnosti svojstvenih njihovom uzrastu predočava šta ih uskoro očekuje.

Kako za Radio 021 kaže psiholog Osnovne škole "Ivan Gundulić" Svetlana Stojšin, deci je potrebno omogućiti bezbolan prelazak iz vrtića u školu. "Prosto, to je jedan od koraka koje preduzimamo s ciljem da pomognemo deci da se lakše naviknu na tu veliku promenu, kakva je prelazak u školu", kaže Svetlana Stojšin.

Ovakve promotivne akcije novosadskih škola su prema mišljenju člana Gradskog veća zaduženog za obrazovanje Milana Đukića, posve razumljive jer je svakoj školi u interesu da upiše što veći broj đaka. "Ako se značajno smanji broj dece koja idu u školu, ostaje i određeni broj profesora, nastavnika i učitelja koji se na spisku Ministarstva prosvete iskazuju kao tehnološki višak", kaže Đukić za 021. On ističe kako je današnja procedura upisivanja mališana u osnovne škole znatno bolja od one kojoj se pribegavalo prethodnih godina, kada je upis dece prevashodno zavisio od mesta prebivališta.

"Danas se od prvog momenta vodi računa o tome u koju školu dete ide, kao i o tome ko će mu biti učiteljica, jer se zna koliko je bitan sam početak školskog i vaspitnog obrazovanja. Njegova važnost se ogleda u tome da u znatnoj meri može da formira dalji tok školovanja, te odnos deteta prema učenju i školi uopšte", dodao je Đukić.

Stiče se utisak da je današnja konkurencija u obrazovnom sistemu veća, te da se i škole, baš poput mnogih institucija iz drugih društvenih sfera, moraju i te kako izreklamirati ukoliko žele da ostave bolji utisak. Ipak, i dalje je izuzetno mali broj novosadskih škola koje razmišljaju na ovaj način. (D. Petrović)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti