Skromna kampanja u pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture

Iako su pripreme grada za Evropsku prestonicu kulture deklarativno uveliko u toku, Novosađani još uvek ne vide nikakav pomak.
Iako su pripreme grada za Evropsku prestonicu kulture deklarativno uveliko u toku, Novosađani još uvek ne vide nikakav pomak.

Novi Sad već četiri godine priprema kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Priprema aplikacije za ovu prestižnu titulu uključuje obogaćivanje kulturnih sadržaja i njihovo približavanje široj publici. Međutim, pored pisanih projekata na ovu temu i skromne medijske kampanje, grad još nije dobio nove kulturne manfestacije niti infrastrukturne projekte.

Period akcionog plana za ostvarivanje zadatih polugodišnjih ciljeva istekao je prošlog meseca, a pismeni izveštaj o dosadašnjim aktivnostima još nije objavljen. U Kulturnom centru Novog Sada koji je zadužen za realizaciju projekta nisu za 021 želeli da komentarišu šta je do sada urađeno niti da li će Odbor objaviti izveštaj o ostvarenim aktivnostima.

Član sadašnjeg Organizacionog odbora, istoričar Siniša Jokić kaže za 021 da su pojedini projekti spremni, a da su oni koji se tiču istorije grada još uvek u planu. - Mi smo već spremili infrastrukturne projekte, a sada ćemo polako pripremiti i projekte u kulturi. Sa kolegama istoričarima ću pripremiti istoriju Novog Sada kroz prizmu sadašnjosti i budućnosti da bismo ukazali koje su evropske vrednosti zbog kojih bi Novi Sad bio evropska prestonica kulture - kaže Jokić i dodaje da je najveći problem u pripremi kandidature to što nedostaje konkretna strategija.

- Tehničke i organizacione stvari i podrška gradske pokrajinske i republičke administracije su druga priča. Nedostaje da se afirmiše kulturno-istorijski spomenik Eđšeg čija zgrada bi trebalo da bude centar projekta Novi Sad EPK - rekao je on.

Stara streljana dvorca Eđšeg obnovljena je pre dve godine, a ideja je bila da ovaj kulturno-istorijski spomenik bude mesto gde će se održavati kulturne manifestacije i druge aktivnosti povodom projekta Novi Sad EPK. Međutim, vrata ovog prostora još nisu otvorena za navedene svrhe.

Direktor Zavoda za kulturu Vojvodine i jedan od inicijatora kandidature Vladimir Kopicl rekao je da se na projektu ranije aktivno radilo. On je istakao da novi Organizacioni odbor treba da nastavi započeto i da bez obzira na politička opredeljenja, njegov rad mora da bude transparentan.

Kopicl je predložio moguća rešenja kada su u pitanju institucije koje vode projekat. - Najbolje bi bilo da se sastavi jedno organizaciono telo koje će biti nezavisno od političke moći. To bi trebalo da bude neka agencija ili neka organizacija koja neće biti strogo institucionalno-budžetski ustrojena - rekao je Kopicl i dodao da rad novog Odbora mora više da se vidi nego što se o njemu priča.

Evropsku kulturnu prestonicu određuje Savet Evropske unije i grad koji dobije ovu titulu na godinu dana postaje sedište velikih kulturnih događaja. Cilj projekta je isticanje kulturnog bogatstva i raznolikosti evropskih gradova, a gradovi pobednici ostvaruju ekonomsku i privrednu korist. Novi Sad uveliko sprema prijavu, ali česte promene političkih moći usporavaju saradnju kulturnih insititucija.

Inače, potencijali Novog Sada da postane Evropska prestonica kulture nedavno su predstavljeni na Dunavskom festivalu u nemačkom Ulmu. Ipak, da medijska promocija projekta Novi Sad EPK 2021. nedostaje, govori činjenica da većina Novosađana sa kojima smo razgovarali nije upoznata ni sa jednom kulturnom manifestacijom održanom povodom pripreme kandidature. (Kristina Pantelić)

  • 30.07.2014 00:53
    Kampanja skromna, a izdvojena velika sredstva!?
    Đe ba zapelo?
    Gde su pare???
  • Ima

    29.07.2014 10:31
    projekata
    Ko kaže da nema projekata za EPK?

    Imamo:
    projekat Ćirilo I Metodije - Katarina Fajgelj(Treća Srbija)

    projekat Šajkaška - Treća Srbija

    projekat Evropski praznik komšija - Treća Srbija..........

    hahahahahaha
  • Forca Brutale

    29.07.2014 09:20
    Tako je to kad nam kulturu kroji dzamahirija. Treba organizovati zdravu alternativu i bojkotovati sadasnje institucije koje su u rukama lopova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.