Slana bara dobija punkt Hitne pomoći

Novi punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć biće otvoren 10. decembra na Slanoj bari.
Novi punkt Zavoda za hitnu medicinsku pomoć biće otvoren 10. decembra na Slanoj bari.

Direktor Hitne pomoći dr Bogdan Živanović kaže za "Dnevnik" da je osnovni razlog za to težnja te službe da vreme dolaska ekipe do pacijenta u svim delovima grada bude što kraće.

"Vreme našeg dolaska do pacijenta pre dve godine bilo je osam minuta, a sada je šest minuta i 13 sekundi", kaže Živanović. "Evropski standardi su osam minuta. Uvideli smo da su nam neki delovi grada problematični, naročito Klisa u toku dana, zbog dva mosta i saobraćajnih gužvi, koje naše ekipe ni pod rotacijom i sirenama ne mogu prevazići jer vozila nemaju kud da se sklone na mostovima. Kružni tok je donekle smanjio problem, ali ako se uzme u obzir, na primer, da ekipa krene iz punkta na Limanu prema Klisi, ipak se izgubi dosta vremena."

Punkt će, po Živanovićevim rečima, biti u zgradi Doma zdravlja na Klisi, pored apoteke. Pošto Zavod za hitnu pomoć već duže ima problem i s nedostatkom kadra, u novi punkt će biti prebačena jedna od dve ekipe s Limana.

"U gradu inače imamo po jednu ekipu u Vršačkoj, u Save Đisalova, na Limanu i uskoro će biti i na Slanoj bari", objašava direktor. "Jedna ekipa nam funkcioniše u Futogu i ona pokriva Begeč, Futog i Veternik, ona u Kisaču zadužena je za Kisač, Rumenku, Čenej i Stepanovićevo, a ona u Kaću za Budsavu, Kovilj i Kać. Na sremskoj strani su dve ekipe, s tim što zbog nedovoljnog broja zaposlenih jedna od njih radi od 9 do 21 sat, a druga 24 časa. Tu nam je veliki problem razuđenost terena."

Osim dva nova vozila kojim je vozni park uvećan u drugoj polovini novembra, Hitna pomoć je nabavila i dva defibrilatora iz reda najsavremenijih u svetu. Nabavljeni su i setovi za hipotermiju, koji se primenjuju kod akutnog infarkta miokarda kod kojeg pacijent treba da se rashladi do dolaska u zdravstvenu ustanovu da bi se sprečilo širenje procesa.

"Analize pokazuju da je procenat preživljavanja kod akutnog infarkta miokarda veći ukoliko postoji taj set", kaže Živanović. "Set će biti u upotrebi u punktu u Petrovaradinu upravo zbog te razuđenosti prostora koji pokrivamo na sremskoj strani."

Direktor Zavoda za hitnu pomoć kaže da je objava vesti da se vozilom sanitetskog transporta prevozi kupus nanela mnogo problema u radu Hitne službe. Nakon te informacije, koja je, po njegovom mišljenju, neopravdano dobila preveliku pažnju u medijima, dispečerski centar Hitne pomoći bio je zatrpan pozivima s pitanjima "Da li prevozite kupus?", "Da li ćete meni prevesti nameštaj?" i sličnim.

  • Samoo

    08.12.2014 10:06
    ovo
    Pitanje za hitnu pomoć, u poslednjih 30 dana nikad u životu do sad nisam čuo toliko sirena za Hitnu pomoć od jutarnjih do kasnih večernjih sati, o čemu se to radi?

    Živim kod doma zdravlja Liman ceo život I ovo nikad nisam doživeo, jel se to radi o nenormalnom povećanju broja intervencija na terenu ili šta?
  • Samo vas gledam

    07.12.2014 12:33
    Dr Živanović, zar to nije najnoviji preletač iz Treće Srbije u Naprednu stranku?
  • lovac luka

    07.12.2014 09:20
    Bravo direktore!
    Lepo i korisno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti