Stabla u Fruškogorskoj se ne seku zbog parkinga

U delu Fruškogorske ulice, u kojoj je zbog rekonstrukcije posečeno drveće, parking se neće naplaćivati, tvrde u mesnim zajednicama povodom, kako kažu, dilema koje su se pojavile među građanima. 
U delu Fruškogorske ulice, u kojoj je zbog rekonstrukcije posečeno drveće, parking se neće naplaćivati, tvrde u mesnim zajednicama povodom, kako kažu, dilema koje su se pojavile među građanima.

Predsednik Mesne zajednice "Liman 1" Milorad Reljić kaže da ta zona nije predviđena za naplaćivanje, a da je dilema nastala zbog tabli "Parking servisa" tokom radova. On tvrdi da se drveće ne seče iz  tog razloga i da po završetku radova rekonstruisani deo neće služiti za ovu vrstu naplate.

Prema rečima predsednika Mesne zajednice "Liman 2"  Ljubodraga Miščevića, zbog narušene bezbednosti građana, bilo je neophodno da se drveće poseče. "Da bi se izvršili neophodni radovi, potrebno je bilo da se uklone stabla sibirskog bresta koja imaju izuzetno plitak koren i problem su za bezbednost građana i automobila. Izvadićemo oko 55 stabala, ali ćemo posaditi 72 koja imaju dublji korenov sistem. Bezbednost građana je dodatno ugrožena, zbog podzemnih instalacija, ali tvrdim da će za mesec dana ovo ponovo biti lepa ulica", navodi Miščević, koji ne zna kada će radovi biti gotovi i kada će u Fruškogorskoj ulici biti novih stabala.

On dodaje da je upoznat sa inicijativom građana da se podigne trotoarski deo za 30 centimetara, kako bi se izbegla seča drveća, ali kaže da za to nema novca, jer je budžet Grada ograničen.

Sa druge strane, ekološka aktivistkinja Marina Samsonov smatra da je bilo i drugih načina da se ovo reši i da nije bilo nužno da se drveće poseče. "Postoji mogućnost, ali ne i volja da se donesu odrasla stabla, to bi bilo bolje rešenje. Nema se para za to, a ima se za sve ove mašine kojima seku zdravo drveće", navodi ona za Radio 021.

U "Gradskom zelenilu" kažu da će na parnoj strani Fruškogorske ulice, umesto brestova, posaditi 29 koprivića i 43 stabla likvidanbara, ali ekološki aktivisti smatraju da to drveće ne može opstati na niskoj temperaturi i da se može desiti da do proleća propadne.

Podsećamo da su radnici "Gradskog zelenila" pre nekoliko dana počeli da obaraju sibirske brestove na parnoj strani Fruškogorske ulice, što je preduslov da se rekonstruiše parking, biciklističke staze i kolovoz u toj ulici.

Nevladina organizacija Vojvođanska zelena inicijativa najavila je da će tužiti Zelenilo i putem medija pokušava da pokrene Novosađane da im se priključe u protestu protiv seče drveća. Podrška njihovoj inicijativi stigla je od međunarodne mreže "Alpe Adria Green". (Suzana Stojićević)

  • Sasa

    16.10.2013 08:16
    I treba da se napacuje parkiranje
    Ja zivim u Fruskogorskoj ulici. Leti nema parking mesta ni u Fruskogorskoj ni u Drage Spasic a ni u okolnim ulicama, jer nasi dragi sugradjani koji idu na Strand kolima ne zele da plate parking.
  • Aleksandar

    16.10.2013 06:36
    A kada će završiti sadnju drveća na neparnoj strani Fruškogorske ulice? Počeli su (i prekinuli ) u martu 1999. U međuvremnu je po okolnim ulicama i oko zgrada palo od vetra nekoliko stabala. Ništa nije posađeno!
  • KOmša

    16.10.2013 06:24
    Rambova poruka:
    Da se pitam ja bih betoniro travu
    I ofarbo tamno braon svaku vodu plavu!
    Nekako bih probusio tanki sloj ozona
    A Zemlju bih zastitio kesom od najlona!

    Beton, beton, samo beton!
    Beton nama treba!

    Da se pitam ja bih posjeko sve sume,
    I za ukras postavio od traktora gume.
    Kiselinom ja bih zemlju navodnjavo,
    A decu bih svaki dan rentgenom slikavo!

    Da se pitam na sred grada lozio bih kazan,
    Svako bi mi jeo, zna se, rucak jednoobrazan.
    Praznikom bi instaliro oko glave lovor
    I narodu odrzao sledeci govor:

    Beton, beton, samo beton!
    Beton nama treba,
    Jer iz trave opasno nas ljuta zmija vreba!
    Beton, beton, samo beton!
    Beton nama treba,
    Jer iz trave nonsalantno ljuta zmija vreba!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti