Student pokrenuo humanitarnu akciju za rehabilitaciju Dušana Travice

Student Miloš Stokić organizuje humanitarnu akciju za pomoć dvadesetpetogodišnjem Dušanu Travici povređenom u udesu u Americi pre godinu i po dana.
Student Miloš Stokić organizuje humanitarnu akciju za pomoć dvadesetpetogodišnjem Dušanu Travici povređenom u udesu u Americi pre godinu i po dana.

Spremajući se za program "Work and travel", Stokić je saznao kako je na istom putovanju teško povređen Travica, nakon čega je ostao nepokretan. Tek što je završio FTN u Novom Sadu i upisao master, Dušan je prošlog leta otišao u SAD da zaradi novac. U saobraćajnoj nesreći ostao je nepokretan. Pogođen njegovom sudbinom, Miloš Stokić odlučio je da mu pomogne.

"Došao sam na ideju da organizujem humanitarnu akciju. Odmah sam kontaktirao i zvao razne humanitarne fondacije, jednu po jednu. Nailazio sam na razne odgovore: Ne može to tek tako, ko ste vi pa to tražite, direktorka je na putu... Međutim,  bio sam uporan i istrajan u svojoj ideji i nastavio. Humanitarna fondacija "Novi Beograd" mi je izašla u susret i podržala moju ideju", priča Miloš za Blic.

Potom je stupio u kontakt i sa povređenim Dušanom. "Prikupili smo potrebna dokumenta i posle dve nedelje dobili humanitarni broj. Dušan je trenutno nepokretan od glave na dole i predstoji mu dug, težak i skup oporavak. Veoma me je iznenadio njegov pozitivni duh, volja za životom i hrabrost. On je jedan divan mladić koga je zadesila teška nesreća i zaslužuje našu pomoć", poručuje Stokić.

Za Dušanovu dalju rehabilitaciju potrebno je 1.599.442 dinara. Dovoljno je poslati jedan SMS na 3030 (upiši 79) ili pomoć uplatiti na račune: Dinarski: 160-419175-59 Devizni: 00-540-0001037.8 IBAN: RS35160005400001037803.

Humani momak apeluje na javne ličnosti, političare, sportiste, sve ljude dobre volje da podrže akciju i shodno svojim mogućnostima pomognu Dušanu.

Kako je ranije pisao 021, student FTN-a Dušan Travica se krajem decembra prošle godine vratio u Srbiju. Dalju rehabilitaciju nastavio je u Beogradu u centru "Dr Miroslav Zotović", nakon što se lečio u Institutu "Hrabrost" u Mineapolisu, u saveznoj državi Minesota.

Podsetimo, Dušan je teško povređen 4. oktobra, u udesu u kojem je poginuo Vladan Jovanović (24) iz Crvenke, dok je Goran Šišarica (25) iz Kule imao daleko više sreće od svojih prijatelja i u Srbiju se vratio već posle mesec dana od udesa, nakon što se oporavio od zadobijenih povreda.

Travica je zadobio povredu kičme i prelome ruke i vilice, a zvanična dijagnoza njegovog stanja u SAD posle nesreće je kvadriplegija, odnosno, oduzetost sva četiri ekstremiteta. Dušanu je najpre operisana kičma, a potom i leva ruka i vilica, koja je bila prelomljena na dva mesta. Nakon toga, imao je i zahvat na krvnim sudovima koji su mu bili oštećeni, zatim još jednu operaciju kičme.

Dušan posle lečenja i oporavka u Americi može da pomera ramena i desnu ruku, dok je leva zasad nepokretna, zbog okoštavanja mišića u laktu. Posle dvomesečnog lečenja u bolnici u Mineapolisu, Travica je prebačen u centar za fizikalnu terapiju gde je počeo da priča, uzima hranu i samostalno diše. (Suzana Stojićević)

  • Stokic Milos

    07.03.2015 14:01
    Podrzite
    Podrzite i pomozite mu..Ja ga nisam ni poznavao ali sam se angazovao.Posaljite svi barem jedan sms 79 na 3030...Sto dinara nama je malo ali nekome mnogo znaci
  • Q

    03.03.2015 18:40
    pomozite
    Bravo za akciju, kad već vlast na ovo ne reaguje, tu su humani pojedinci! 79 na 3030 :)
  • 03.03.2015 15:16
    100 din je poruka
    79 na 3030

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti