Studenti iz celog sveta u novosadskim školama

Novosadski srednjoškolci i gimnazijalci tokom decembra će se upoznati sa studentima iz Portugala, Španije, Meksika, Rusije i drugih država i saznati više o mogućnostima odlaska na razmene po upisu na fakultet.
Novosadski srednjoškolci i gimnazijalci tokom decembra će se upoznati sa studentima iz Portugala, Španije, Meksika, Rusije i drugih država i saznati više o mogućnostima odlaska na razmene po upisu na fakultet.

Projekat pod nazivom "Erasmus u školama" (Erasmus in Schools) sprovodi se u organizaciji SocialErasmus tima, u saradnji sa studentima trenutno na razmeni u Srbiji, a sve sa ciljem upoznavanja naših učenika sa drugim kulturama, običajima i jezicima i razbijanjem predrasuda.

Osim toga, učenici će na ovim kreativnim radionicama moći da se upoznaju sa svim mogućnostima odlaska u inostranstvo po upisu na osnovne studije, a nekima neće biti ni prvi put. Kako kažu iz SocialErasmus tima, slične radionice sprovedene su i tokom proteklog polugodišta u srednjim školama i gimnazijama širom Vojvodine, a većina učenika rekla je da su ovi časovi bili vrlo korisni, jer su saznali mnoge stvari koje im nisu bile poznate.

Svoje učešće za sada su potvrdile Gimnazija "Laza Kostić" i Karlovačka gimnazija, ali se u narednim danima očekuje odaziv drugih novosadskih škola i gimnazija.

Koordinatorka ove organizacije za Novi Sad Nina Hajduković kaže za 021.rs da je najveći rezultat prošlih radionica bilo razbijanje predrasuda, čemu su umnogome doprinele priče dva momka iz Sirije.

"Njihova prezentacija je bila najveće iznenađenje, jer su učenici imali sasvim drugačiju predstavu o toj državi. Takođe, prezentacija studenta iz Nigerije je bila veoma interesantna, jer nemamo često susret sa afričkom kulturom", rekla je Hajdukovićeva i dodala da su utisci učenika, ali i profesora bili veoma pozitivni, te da su ovakvi projekti veoma bitni za građenje tolerancije i otvorenosti prema drugim kulturama. Pritom mnogi učenici nisu znali šta su studentske razmene, a nakon održane radionice su izjavili da bi vrlo rado bili deo istih.

Nada Lazić, koja je odnedavno koordinatorka projekta "Erasmus u školama" učestvovala je u studentskim razmenama i, kako kaže, svesna je uticaja koje predrasude imaju na pojedinca u novoj sredini.

"Zbog toga su ove radionice izuzetno bitne, jer kroz njih možemo da pomognemo stranim studentima da se implementiraju u lokalnu zajednicu, i da osete da su ovde više nego dobrodošli. U isto vreme pokazujemo učenicima da upoznavanje novih kultura nije bauk, već na taj način samo bogatimo naša znanja", kaže Lazićeva za naš portal.

Ovog semestra, srednjoškolci će imati prilike da se upoznaju sa studentima iz Grčke, Slovenije, Portugala, Španije, Rusije, Meksika i drugih zemalja. Upravo raznovrsnost zemalja iz kojih studenti dolaze, navode iz Erasmusa, obećava dobru zabavu, interesantne prezentacije i bogaćenje opšte kulture.

U susret otvaranju konkursa za prijavu za razmenu studenata, ovo će biti jedan od načina za promovisanje studentske mobilnosti, saradnje i poštovanja na internacionalnom nivou, što je i glavno polje delovanja ESN organizacije.

Šta je ESN?

Erasmus Student Network (ESN) je neprofitna studentska organizacija, prisutna u 37 evropskih država. ESN radi u interesu studenata koji sprovode deo svog akademskog rada u ustanovi višeg obrazovanja izvan države u kojoj je locirana matična ustanova. ESN Novi Sad zvanično postoji od 2007. godine i ozbiljno radi na lokalnom, nacionalnom i internacionalnom nivou, a sve zarad podizanja svesti o studentskoj mobilnosti. Rad u ESN-u je na volonterskoj osnovi i dinamičnog je karaktera. (Marina Matijević, Gorica Nikolin)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Vesti