Suspendovan novosadski advokat tužio Komoru

Novosadski advokat, koji je zastupao klijente za vreme štrajka, tužio je Advokatsku komoru jer mu je privremeno zabranila da radi.
Novosadski advokat, koji je zastupao klijente za vreme štrajka, tužio je Advokatsku komoru jer mu je privremeno zabranila da radi.

Advokat Kristijan Vencel podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika te komore, jer smatra da su mu ugrožena osnovna ljudska prava garantovana Ustavom. "Rešenje AKV je kriminalni akt predsednika Srđana Sikimića, zbog čega je podneta i krivična prijava Osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu zbog krivičnog dela ometanje pravde. Ovim kriminalnim aktom Sikimić je postao nedostojan da dalje vrši funkciju predsenika AKV i ja predlažem da on podnese ostavku", rekao je Vencel.

Advokatska komora Vojvodine je 21. oktobra donela rešenje kojim je Vencelu izrekla privremenu zabranu obavljanja advokatske delatnosti, jer je, suprotno odluci Skupštine advokatske komore Srbije o obustavi rada advokature u celoj Srbiji od 13. septembra, pružao pravnu pomoć pred policijom i sudom od 25. septembra do dana izricanja zabrane.

Vencel smatra da je zabranom rada advokatima uskraćeno osnovno ljudsko pravo predviđeno Ustavom - pravo na rad, pa samim tim i pravo na život.

Novosadski advokat je podsetio da su advokati iz Evrospke unije prilikom nedavne posete Srbiji ukazali sprskoj advokaturi da ne sme da obustavlja rad u hitnim slučajevima i da koči funkcije pravne države. "Kako se time krše ljudska prava svih advokata u Srbiji, smatram da EU takva dela neće dozvoliti", naveo je advokat.

On je napomenuo da, pored srpskog, ima i državljanstvo zemlje članice EU i da je zbog toga, kako je naveo, AKV na teritoriji Srbije ugrozila osnovno ljudsko pravo državljanina EU.

Zbog štrajka advokata, koji traje više od mesec dana, oštećen je i veliki broj građana Srbije, jer policija i tužilaštvo ne mogu da rade svoj posao. "Smatram da je cela Srbija bezbednosno ugrožena kako u pogledu imovine, tako i u pogledu lične bezbednosti građana", rekao je Vencel. On smatra da čak 99 odsto advokata u Srbiji želi da nastavi da radi, jer, ako ne rade, nemaju od čega da žive.

Prema njegovim rečima, najveći broj advokata nema višemilionske rezerve u evrima, niti zastupaju klijente po tarifama od 300.000 evra i naviše po slučaju.

Vencel kaže da mu se svakodnevno javljaju kolege iz cele Srbije i pružaju mu podršku, jer i sami imaju probleme sa predsednicima svojih komora.

  • Zoran

    25.10.2014 08:43
    Može biti da je to u suprotnosti sa statutom komore, ali to samo pokazuje kakva je to pokvarena i podla banda, na žalost ozakonjena. Uz političare, snose najveći deo krivice što nam je danas tako kako nam je. Uz sudije i tužioce čine jedan organizovan kriminalni sistem, potpuno korumpiran i uvek na usluzi ostalim kriminalcima koji su godinama slobodni uprokos stotinama prijava, suđenjima koja se otežu u nedogled i kaznama koje vređaju inteligenciju.
    Čak i kad su u pitanju stvari gde nema nikakvog spora, a uključuju sud, nikakva nije tajna da se tražio ne advokat koji dobro poznaje pravo, već advokat koji dobro poznaje sudije i službenike u sudu.
    Znam da ste dobro organizovana banda i da će ovaj komentar uskoro da se zasivi od glasova po naredbi komore/štrajkačkog odbora i bude preplavljen gomilom uvredljivih odgovora, ali morao sam ovo da napišem.
  • nesto malo znam

    25.10.2014 00:35
    prekrsaj svega postojeceg
    G. Vencel je pekrsio apsolutno sve propise koji regulisu advokaturu: zakon o advokaturi, statut komore i kodeks etike advokata. Malo li je?
  • 25.10.2014 00:32
    Ne kontam sta ovaj sada preti time sto pored srpskog ima i drzavljanstvo jedne drzave clanice EU. I ja pored srpskog imam i drzavljanstvo jedne drzave clanice EU. To sto imam pasos jedne EU drzave apsolutno mi nista ne znaci na teritoriji Srbije jer sam jos uvek i drzavljanin Srbije pa kao takav ovde se ne mogu racunati strancem tj. po zakonu nemam pravo na pravnu pomoc te EU drzave ciji sam takodje drzavljanin. Onog dana kada sam bio primljen u drzvljanstvo te EU drzave morao sam potpisati izjavu da sam svestan da nemam pravo na njihovu pomoc na teritoriji Srbije jer nisam ispisan iz knjige drzavljana Srbije. To bi i ovaj, buduci da je advokat, trebalo da zna. Kao zalice se tamo u EU sto Srbija njemu kao drzavljanu EU uskracuje pravo na rad na teritoriji Srbije a u isto vreme je i drzavljanin te iste Srbije. Kakva glupost. Po toj logici bi onda trebalo da znaci da bi recimo za svakog Turcina koji u Berlinu ostane bez posla u spor trebala da se umesa turska diplomatija, ili za svakog Srbina koji u Beču ostane bez posla trebao da intervenise Vucic i Dacic. Ovaj samo bezveze maše tim EU pasosem, kao nesto preti u prazno i ima da mu se slatko nasmeju i tamo u EU ako im se obrati po ovom pitanju. Sve dok se ne ispiše iz knjige drzavljana Srbije niko iz EU ne da ne moze nego nema pravo da se mesa u ovaj spor. A ako se bude ispisao iz srpskog drzavljansta onda mora u policiju pa da preda papire za dobijanje radne vize u Srbiji. Sve dok ne dobije radnu vizu on ne može otvoriti advokatsku kancelariju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti